UAMİF 10. OLAĞAN GENEL KURULU TOPLANDI
UAMİF 10. OLAĞAN GENEL KURULU TOPLANDI

Uluslararası Avrasya Metal İşçileri Federasyonu (UAMİF) 10. Olağan Genel Kurulu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin ve Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ) Genel Başkanı Ergün Atalay’ın katılımıyla 7 Mart 2023 tarihinde Grand Mercure Ankara Otel’de yapıldı. Yapılan seçimlerde, Genel Başkan Pevrul Kavlak, oy birliği ile beşinci kez federasyonun Genel Başkanlığa seçildi.

Genel Kurulda ilk konuşmayı Türk Metal Sendikası ve UAMİF Genel Başkanı Pevrul Kavlak gerçekleştirdi. Konuşmasını, UAMİF’in Genel Kurulu’nu ülkemizde yaşanan büyük bir felaketin ardından gerçekleştirildiğini dile getirerek başlayan Genel Başkanımız Kavlak, “Türkiye’nin 10 ilini ve 13 milyon nüfusunu içine alan, art arda iki büyük deprem felaketi yaşadık. On binlerce insanımızı kaybettik. Tarifi imkânsın bir acı içindeyiz” dedi.  Genel Başkanımız Kavlak, ülkemizin içinde bulunduğu bu zorlu süreçte, dünyanın dört bir yanından ülkemize yardıma koşanların olduğunu hatırlatarak şunları söyledi: “Gerek arama-kurtarma ekipleriyle, gerekse yaptıkları maddi ve ayni yardımlarla acımızı hafifletmeye çalıştılar. Sizlerin ülkelerinizde de büyük destek ve yardım gördük. Sizlerin şahsında, gösterdikleri bu büyük dayanışma için yüce gönüllü tüm kardeş halklara şükranlarımı sunuyorum. Türk halkı adına teşekkür ediyorum.”

2020 yılında gerçekleştirilen bir önceki genel kuruldan kısa bir süre bütün dünyayı etkisi altına alan Covid-19 virüsün her şeyi kökten değiştirdiğine dikkat çeken Genel Başkanımız Kavlak, “Covid-19 virüsü, bir yandan can almaya devam etti, diğer yandan da bütün ekonomiler üzerinde yoğun bir tahribata neden oldu. En büyük darbeyi de kuşkusuz emeğe ve emekçilere indirdi” dedi.  Genel Başkanımız Kavlak, bu zorlu süreçte sendikalar örgütlerinde rutin çalışmalarına ara vererek üyelerinin canlarını, sağlıklarını ve işlerini korumak için uzun ve yorucu bir mücadeleye girdiğini hatırlatarak şunları söyledi: “Avrasya Metal İşçileri Federasyonu olarak da, başta eğitimlerimiz olmak üzere çalışmalarımıza ara vermek zorunda kaldık. Karşılıklı heyet görüşmelerini iptal ettik. Bu süreçte Merkez Komite toplantılarımızı internet üzerinden gerçekleştirmek zorunda kaldık. Bu toplantılarda, pandemi dönemine ilişkin deneyimlerimizi paylaştık, görüş alışverişinde bulunduk.” Bu süreçte federasyona yeni üyelikler konusunda olumlu gelişmeler yaşandığını sözlerine ekleyen Genel Başkanımız Kavlak, virüsün kontrol altına alınmasıyla birlikte eğitimlere ve karşılıklı ziyaretlere devam ettiklerini söyledi.

Son genel kuruldan bu güne yaşanan bir diğer önemli gelişmenin bölgemizdeki iki ülke arasında yaşanan savaş olduğunu belirten Genel Başkanımız Kavlak, “Bu savaşın her iki tarafında da bizim üyemiz sendikalar ve işçiler var. Her kriz döneminde olduğu gibi başta emekçiler olmak üzere geniş halk kesimleri yaşanan bu savaşların bedelini en ağır biçimde ödemektedir. Çünkü dünyanın her yerinde, yaşanan bu savaşlar ülke ekonomilerinin daralmasına, yatırımlarını durmasına, enflasyon artışını, gelir dağılımının daha da adaletsiz bir hale gelmesinde dolayısıyla da yoksulluğun artmasına neden olmaktadır” dedi.

Genel Başkanımız Kavlak, yaşanan tüm olumsuz gelişmelere rağmen, işçi sınıfının bir araya gelerek bir şeylerin üstünden gelebileceğini belirterek sözlerine şöyle devam etti: “Tarih bize gösterdi ki, hem bizim ülkelerimizde hem de tüm dünyada işçi sınıfı ne zaman bir araya gelse o zaman bir şeyler elde edebildi. İşçi sınıfı ne zaman ayağa kalksa o zaman bir haksızlığa dur diyebildi. İşçi sınıfı birlikteliği sayesinde bir şeylerin üstünden gelebildi. Biz ses çıkardığımız zaman, biz gücümüzü gösterdiğimiz zaman, biz birlik olduğumuz zaman, istediğimiz her şeyi yapabileceğimizi, karşı karşıya kaldığımız tüm sorunları, üstesinden gelebileceğimizi biliyoruz”. 

***

Genel Başkanımız Pevrul Kavlak’ın konuşmasının ardından kürsüye Gürcistan İşçi Sendikaları Konfederasyonu Genel Başkanı İrakli Petriasvili çıktı. Petriasvili, konuşmasında Gürcistan’ın Türkiye ve diğer Avrasya ülkeleri ile ilgili dostluk ve kardeşlik duyguları taşıdığını ifade ederken şunları söyledi: “Türk Metal işçileri ile eskiden oluşan derin bir dostluğumuz var. Ülkenizde yaşanan deprem tüm dünyayı sarstı. Gürcistan’da ağlıyor. Bizde Türkiye’nin yanındayız. ”

Petriasvili’nin konuşmasının ardından kürsüye TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün Atalay çıktı. Atalay, konuşmasına ülkemizde yaşanan büyük deprem faciasının ilk anlarında TÜRK-İŞ bünyesinde gerçekleştirilen çalışmalara değinerek başlarken, “İlk andan itibaren TÜRK-İŞ bünyesinde bir kriz masası oluşturduk. Mali Sekreterimiz Ramazan Ağar Adanalı olduğu için onu kriz masasının başına getirdik. Yine Maraşlı olan Maden Sendikamızın Genel Başkanını bu masaya yerleştirdik ve hemen bölgeye yönlendirdik. Daha sonra TÜRK-İŞ’te, Türkiye’de ki tüm sivil toplum kuruluşları ile birlikte bir kriz masası oluşturduk ve bölgeye gittik” dedi. 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle tüm kadın temsilcilerin 11 şehre gönderildiği belirterek konuşmasına devam eden Atalay, “Bölgede kadınlarımızın ihtiyaçlarını gidermek için yarın var gücüyle çalışacaklar” dedi. Atalay, ülkemiz çalışma hayatında yaşanan gelişmeleri değerlendirerek konuşmasını tamamladı.

UAMİF 10. Genel Kurulunun açılış programında kürsüye son olarak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin çıktı. Bakan Bilgin, UAMİF’in 1994 yılındaki kuruluşunda, o dönem Türk Metal Sendikası’nın danışmanı olarak tanık olduğunu dile getirerek başladığı konuşmasında Genel Kurul’da bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Konuşmasına ülkemizde yaşanan deprem felaketi alanının tüm İngiltere’yi kaplayacak büyüklükte olduğunu belirterek devam eden Bakan Bilgin, depremin 13 milyon insanda derin ve manevi izler bıraktığını dile getirerek, “Tüm Türkiye’nin depremzedelere elbirliğiyle ulaşmak için büyük mücadele verdi” dedi. Konuşmasına dünyanın son iki yılda pandemi ve savaş nedeniyle zor günler geçirdiğine dikkat çekerek devam eden Bakan Bilgin,  pandemi ve savaşın ortaya çıkardığı enflasyondan en çok etkilenen ülke olduğumuzu söyledi. Bakan Bilgin, Türk emekçisini bu krizden uzak tutmak için çeşitli sosyal politikalar geliştirdiklerini dile getirirken, konuşmasını bu politikalar ile ilgili açıklamalarda bulunarak tamamladı.

***

Gündemle ilgili delege konuşmalarının tamamlanmasının ardından UAMİF 10. Olağan Genel Kurul Delegelerine sunulan çalışma raporu ardından Denetim Kurulu Komisyonunun Raporu oybirliği ile onandı.

***

Genel Kurulda son olarak yönetim kurulu organlarının seçimi aşamasına geçildi. Yapılan seçimlerde, Genel Başkanımız Pevrul Kavlak, yeniden federasyon başkanlığına seçilirken, Genel Başkan Yardımcılıklarına Andrey Fefelov (Rusya Fed.), Asılbek Nuralin (Kazakistan), Taf Koleci (Arnavutluk) ve Bakir Yusifov (Azerbaycan) seçildi. Genel Sekreter Yusuf Ziya Odabaş, Genel Sekreterlik görevine yeniden aday olmazken Genel Sekreterliğe Sendikamız Genel Mali Sekreteri Murat Salar (Türkiye) seçildi. Genel Sekreter Yardımcılıklarına ise Aleksandr Panychev (Rusya Fed.) ve Turajan Raupov (Özbekistan) yeniden seçildiler.

***

Genel kurula, Genel Başkan Yardımcılarımız Uysal Altundağ, Halil Faki Erdal ile birlikte Genel Sekreterimiz Taliphan Kıymaz ve Sendikamızın Ankara’da örgütlü olduğu fabrikalardan 500’e yakın üyemiz katıldı.

***

Genel kurul çalışmaları günün anısına çekilen toplu fotoğraf ile tamamlandı.

Alın terinin karşılığını almak, güvenceli çalışma koşulları ve yüzbinlerin dayanışma gücüne sahip olmak için siz de hemen Büyük Türk Metal Ailesine katılın!

Türk Metal'e Üye Ol
Türk Metal'e Üye Ol