Zaman oldukça hızlı akıyor…
2024 yılının ilk yarısını tamamladık bile. Büyük umutlarla ve büyük bir zaferle başladığımız bu yılın ilk altı ayına, yeri dolmayacak kayıpları, derin üzüntüleri, yeni başlangıçları ve birçok heyecanı sığdırdık. Her biri hayatlarımızda ayrı dönüm noktaları olan bu duyguları yaşarken, elimizdeki en büyük gücümüz, kararlı duruşumuz ve mücadele azmimiz oldu.
Bu süreçte aklımızdan hiç çıkarmadığımız gerçeğimiz şuydu ki, biz, Türk Metal ailesi olarak sendikal yaşamın en büyük örgütlü gücüyüz. Çeşitli vesilelerle gittiğimiz her yerde, en gür sesiyle “Türk Metal nerede, biz oradayız” diyen metal emekçilerinden aldığımız güçle gurur duyuyoruz. Bu güç sayesinde, tüm zorluklarla baş edebiliyor, kendimize yeni yol haritaları belirleyebiliyor, mücadele azmimizden hiçbir şey kaybetmiyoruz. Hiçbir zaman birliğimizden ödün vermiyoruz. Birlikte mücadele ederek, birlikte kazanıyoruz.
***
Yılın başında elde ettiğimiz büyük sözleşme zaferine rağmen, ülkemizin içinde bulunduğu ekonomik koşullar nedeniyle, yılın ikinci yarısıyla birlikte zor bir döneme girdik. Bir yandan yüksek enflasyonun getirdiği zorluklarla başa çıkmaya çalışırken, diğer yandan biz emekçilerin üzerinde büyük bir yük oluşturan vergiler nedeniyle ücretlerimiz erimeye başladı. Kazanımlarımız hızla eriyor ve koşullar hepimizi zorluyor.
Geçtiğimiz ay, 13. Çalışma Meclisi Ankara’da toplandı. Benim de katıldığım toplantıda, vergide adalet talebimizi bir kez daha ve güçlü bir biçimde dile getirdik. Adil bir vergi düzenlemesinin yapılmasını, çok kazanandan çok, az kazanandan az vergi alınmasını talep ettik. Çünkü yapılan araştırmalara göre, ülkemizdeki gelir vergisinin yüzde 65 civarındaki kısmı, emekçiler tarafından karşılanıyor. Avrupa Birliği ortalaması yüzde 35 olan dolaylı vergiler, ülkemizde yüzde 70’lere yaklaşıyor. Hem ücretlerimizden kesilen gelir vergisi hem de ödediğimiz dolaylı vergilerle, vergi yükü biz çalışanların omuzunda. Bu noktada tek bir talebimiz var, biz, Ocak ayında aldığımız ücreti Aralık ayında da almak istiyoruz. Talebimiz bu kadar açık, bu kadar net.
***
Geçtiğimiz aylarda sendikamızın Düzce, İzmir, İzmir 1 Nolu ve Tuzla Şubelerinin genel kurullarını başarıyla tamamladık. Üyelerimizin coşkusu, heyecanı, bizleri gelecek adına umutlandırdı. Her biri demokratik katılımın en güzel örneği olan bu genel kurullarda, üyelerimizle bir araya gelerek onların görüş ve önerilerini dinledik. Sendikamızın daha güçlü ve etkin bir yapıya kavuşmasını sağlayacak yeni kararlar aldık. Evet, biz Türkiye’nin en büyük sendikasıyız ancak bununla yetinemeyiz. Bundan sonra atacağımız her adımda, sendikamızı nasıl daha ileri götüreceğimizi düşüneceğiz, tartışacağız.
Son dönemde, şube sayılarımızı artırdık. Üyelerimizin sendikalarına ulaşmalarını kolaylaştırmak için yurt genelinde faaliyet gösteren şube sayımızı 35’e çıkardık. Üstelik bunu, tüm dünyada sendikaların güç kaybettiği bir dönemde hayata geçirdik. Evet, büyüyoruz, büyüdükçe güçleniyoruz. Ama bir yandan da gençleşiyoruz. Daha dinamik, daha enerjik kadrolarla daha güçlü hale geliyoruz.
19-22 Mayıs 2024 tarihleri arasında sendikamızın ilk Genç İşçiler Büyük Kurultayını düzenledik. Örgütlü olduğumuz işyerlerinde, alınteri döken, üretime değer katan, 700’den fazla genç kardeşimizi Ankara’da bulunan otelimizde ağırladık. Onların da görüş ve önerilerini dinledik, beklentilerini ve ihtiyaçlarını anlamaya çalıştık. Bundan sonra da bu kurultayımızı devam ettireceğiz. Türk Metal Sendikası’nın gelenekselleşen etkinlikleri arasına sokacağız. Her 19 Mayıs’ta, bir yandan Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramımızı kutlayacak, bir yandan da Genç İşçiler Büyük Kurultayımızı düzenleyeceğiz. Çünkü bizim için, genç işçilerin aramıza katılması büyük önem taşıyor. Gençlerin sendikamızın geleceği olduğunu biliyoruz. Onlar için attığımız adımların, çalışma hayatında daha güvende hissetmelerini sağlayacağını ve sendikamızın geleceğe daha sağlam adımlarla ilerlemesine katkı sağlayacağına inanıyoruz.
***
Haziran ayının başlarında, ILO’nun (Uluslararası Çalışma Örgütü) 112. Uluslararası Çalışma Konferansı düzenlendi. Benim de TÜRK-İŞ heyeti ile birlikte katıldığım konferansta, küresel düzeyde çalışma koşullarının iyileştirilmesi, iş güvencesi ve sosyal hakların korunması konularında önemli kararlar alındı. Biz, ILO'nun belirlediği standartların ülkemizde uygulanması ve yaygınlaştırılması için çalışmalarımıza devam edeceğiz. Özellikle, işçi sınıfının, en temel ve Anayasal hakkı olan örgütlenme özgürlüğünün sağlanması için taleplerimizi her platformda duyuracağız.
Geçtiğimiz yılın Nisan ayında düzenlediğimiz 17. Olağan Genel Kurulumuzda, üye sayımız için 300 bin hedefi koymuştuk. Örgütlenme büromuzun güncel verilerine göre üye sayımız 300 bini yakalamış durumda. Yani, aradan geçen kısa sürede, bu hedefimize ulaşmış bulunuyoruz. Ama hedefimize ulaştığımız için içimizi rehavet kaplamayacak. Biz, örgütlenerek, birleşerek, gücümüzü birliğimizden alarak mücadele edeceğiz. Nerede kötü çalışma koşullarına, düşük ücrete, güvencesizliğe mahkum edilmiş metal emekçisi varsa, onları sendikamız çatısı altında birleştirmek için çalışacağız.
***
Sendikamızın 61. kuruluş yıldönümünü 10 Temmuz’da kutlayacağız. Türk Metal Sendikası, kurulduğu günden bugüne, emeğin en yüce değer olduğunun bilinciyle, Türkiye’nin ekonomik ve sosyal sorunlarına çözüm bulmak, emekçilerin alın terini korumak için mücadele ediyor. Hak mücadelesini her geçen gün daha da güçlendirerek sürdürüyor.
Kuruluş yıldönümümüz vesilesiyle başta Cumhuriyetimizin kurucusu, büyük önder Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, bizleri Cumhuriyete, özgürlüğe ve bağımsızlığa kavuşturanları, sendikamızı kuranları ve yaşatanları, tezgahları başında alın teri döken ve sendikamıza her zaman büyük destek verenleri minnet ve şükranla anıyoruz. Kuruluş yıldönümümüz tüm emekçilere ve ülkemize hayırlı, uğurlu olsun.