TÜRKİYE’NİN İLK TAM ELEKTRİKLİ TİCARİ ARACI HATTAN İNDİ
TÜRKİYE’NİN İLK TAM ELEKTRİKLİ TİCARİ ARACI HATTAN İNDİ

Ford Otosan tarafından 1967 yılından beri üretilmeye başlayan ve Ford’un en çok tercih edilen modeli Transit’in tam elektrikli versiyonunun hattan inişi 7 Nisan 2022 Perşembe günü Ford Otosan Gölcük Fabrikası’ndan düzenlenen törenle gerçekleştirildi.

Bataryası dâhil Ford Otosan mühendisleri ve işçileri tarafından üretilecek ve Türkiye’nin ve Ford Avrupa’nın ilk tam elektrikli aracı E-Transit’in hattan iniş töreni Ford Otosan Genel Güven Özyurt kürsüye çıkmasıyla başladı. Özyurt, Ford Otosan bünyesinde üretimine başlanacak E-Transit ticari aracı ile gerçekleştirilen yatırım süreci ve projenin özellikleri ile ilgili detayları paylaştı.

Özyurt’ün ardından Ford Otosan Avrupa Genel Müdürü Hans Schep, video mesaj yöntemiyle E-Transit ve Ford’un Türkiye’deki gerçekleştirdiği yatırımlar ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Schep’in video mesajının ardından kürsüye Koç Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve Ford Otosan Yönetim Kurulu Başkanı Ali Koç çıktı. Koç, “Gururla ifade edebilirim ki Ford'un ilk elektrikli ticari modeli E-Transit'in ülkemizde Türk mühendisleri ve işçileri tarafından üretilmesi Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk yıllarından itibaren adım adım büyüyen sanayi hamlelerinden hepsinin topyekûn bir neticesidir" dedi.

***

Koç Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve Ford Otosan Yönetim Kurulu Başkanı Koç’un ardından kürsüye TÜRK-İŞ Genel Sekreteri ve Genel Başkanımız Pevrul Kavlak çıktı. Genel Başkanımız Kavlak, tamamen yerli sanayimiz tarafından Türkiye’nin ilk elektrikli ticari aracını üretmenin mutluluğunun ve gururunun yaşandığı törende olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, “Bugün burada Dünyanın birçok bölgesinde sanayi kuruluşları ülke değiştirirken başta işçilik olmak üzere üretim maliyetlerinin en düşük olduğu bölgelere giderken, risk alarak ülkesine yatırım yapan, katma değer yaratan, daha çok yatırım, daha çok üretim, daha çok istihdam yapan Türk sanayicisinin ülkemize kazandırdığı bir büyük başarının haklı gururunu yaşıyoruz. Hepimiz mutluyuz, gururluyuz” ifadelerini kullandı.

Türk işçisi, ülkemiz sanayisinin kahramanlarıdır

Genel Başkanımız Kavlak, bu büyük projede Türk işçisinin emeğinin ve alınterinin olduğun dikkat çekerek şunları söyledi: “Evet, Avrupa’nın en çok tercih edilen ticari aracını üretmekten, Avrupa’nın en güçlü elektrikli ticari aracını, Türk mühendislerinin aklının, zekâsının, çabasının ürünü olarak Gölcük’te yapmaktan dolayı mutlu ve gururluyuz. Ancak unutmayalım ki bu fabrikada üretilen bütün ürünlerde Türk işçisinin de emeği ve alınteri vardır. O emekçiler ülkemiz sanayisinin kahramanlarıdır. Onlar bu fabrika kurulduğu günden bu yana Türk Metal Sendikası’nın üyeleridir. İşte onlar da buradadır. Onlara da teşekkür ediyorum. Eğer ülkemizde metal sanayi bu büyük başarıları elde ediyorsa, Dünyanın bütün gelişmiş ülkeleriyle yarışıyor hatta onlardan çok daha ileri düzeyde ve nitelikli üretim yapabiliyorsa bunda metal emekçilerinin payı büyüktür. O nedenle biz günde üç vardiya gece-gündüz demeden çalışan, işyerlerine namusu gibi sahip çıkan, Türk işçileriyle de gurur duyuyoruz.”

Türk işçisi, çarkların dönmesi için bacaların tütmesi için bir an olsun geri durmadı

Geçtiğimiz iki yıl boyunca pandemi nedeniyle Türk işçisinin büyük sınavlar verdiğini hatırlatan Genel Başkanımız Kavlak, “Temsil etmekten büyük bir onur duyduğum Türk Metal üyeleri geçtiğimiz iki yıl boyunca çok büyük bir sınav verdiler. Pandeminin en yoğun yaşandığı günlerde, herkes evine kapandığında, ölümü göze alıp canları pahasına çalıştılar, canları pahasına ürettiler. Yalnızca Ford Otosan Gölcük fabrikasında değil örgütlü olduğumuz 800’e yakın işletmede pandeminin yol açtığı olumsuz koşullara karşı mücadele verdiler. Çarkların dönmesi için bacaların tütmesi için bir an olsun geri durmadılar. Bu kutsal çabada Kovid-19 virüsü nedeniyle 30 arkadaşımızı kaybettik. Onlara Allah’tan rahmet Kederli ailelerine bir kere daha başsağlığı diliyorum. Bu süreçte İşveren örgütümüz MESS ile imzaladığımız bir protokol sayesinde hiçbir üyemiz işten çıkarılmadı. Herkes ücretinin tamamını aldı. Tamamlayıcı sağlık sigortası sayesinde hastalanan arkadaşlarımız tedavi gördü. O nedenle başta MESS yöneticileri olmak üzere tüm işverenlerimize teşekkür ediyorum.”

Türk işçisi, Ford Otosan’ı da diğer fabrikalarımızı zirveye taşıyacaktır

Genel Başkanımız Kavlak, geçtiğimiz yılın sonunda Ford Otosan’ın İnönü fabrikasında yeni şanzuman üretimiyle ilgili yapılan toplantıda gerçekleştirdiği konuşmasında sendikamızın MESS ile yürüttüğü toplu sözleşme görüşmelerine değindiğine ifade ederek, “Orada Türk Metal Sendikası’nın temel ilkesinin “Üretmek, kazanmak ve kazandırmak” olduğunu, Türk Metal üyesi işçilerin bu sözleşme döneminde yine kazanmak ve ürettiklerinden hakça pay almak istediklerini, ücret kayıplarının telafi edilmesini beklediklerini anlatmıştım.  Bugün büyük bir gururla söylüyorum ki Türk Metal Sendikası, her zaman olduğu gibi o sözleşme sürecinden başarıyla çıkmıştır. Yine üyelerini tatmin eden, alınterlerinin karşılığını alan, bir sözleşmeye imza atmıştır. Bu sözleşmeyle birlikte üyelerimizin aldığı yıllık ücret artışı yüzde 80.88 olmuştur. Böylece MESS sözleşmesi kapsamında üyelerimizin ortalama net ücreti 10 bin lirayı geçmiştir. Türk Metal’in fedakâr üyeleri bu sözleşmeyle elde ettikleri her kuruşu, üretim, verimlilik, disiplin ve kalite olarak işyerlerine geri verecektir. Daha da önemlisi bu sözleşmeyle elde edilen bu helal para, çalışma barışı, huzur ve güven olarak fazlasıyla geri dönecektir. Bundan emin olmanızı istiyorum. Pandeminin en zor günlerinde bizim üyelerimiz nasıl canları pahasına çalıştıysa, sanayi üretimine nasıl destek verdiyse, bu sözleşmeyle birlikte elde ettikleri ücret artışı karşılığında daha çok çalışacaktır. Daha çok üretecektir. Ford Otosan’ı da, diğer fabrikalarımızı da yine ihracat şampiyonu yapacaklar, yine zirveye taşıyacaklardır” dedi.

***

Genel Başkanımız Kavlak’ın konuşmasının ardından kürsüye son olarak Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank çıktı. Yüzde 100 elektrikli ticari araç yatırımıyla Ford Otosan'ın üretim kapasitesinin 455 binden 650 bine çıktığına işaret eden Varank, "Böylelikle Ford Otosan Avrupa'nın ticari araç üretim üssü unvanını taçlandırmış olacak. İhraç edilecek bu araçlar ihracat şampiyonu unvanını da perçinleyecek. Yan sanayide ortaya çıkacak 15 bin kişilik ilave istihdamla birlikte 18 bin vatandaşımıza yeni iş imkânı oluşacak. Şahsen yatırım, üretim, istihdam ve ihracatın fazlasıyla olduğu bu değerli projenin her türlü takdiri hak ettiğini düşünüyorum. Bugün bir araya gelmemize vesile olan Elektrikli Transit'in hayırlı olmasını diliyorum. Bu değerli adımların atılmasında pay sahibi olan yöneticileri ve emekçi kardeşlerimi tebrik ediyorum" ifadelerini kullandı.

***

Ford Otosan’ın İnönü Fabrikasında düzenlenen törene  Kocaeli Valisi Seddar Yavuz, Koç Holding Otomotiv Grubu Başkanı Haydar Yenigün, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Başkanı Doç. Dr. Tahir Büyükakın, Genel Başkan Yardımcımız Uysal Altundağ, Gölcük Şube Başkanımız Mehmet Şener, Eskişehir 1 Nolu Şube Başkanımız Orhan Demir ve davetliler katıldı.

***

E-Transit’in hattan iniş töreninin yapıldığı Ford Otosan Gölcük Fabrikası’nda çok sayıda üyelerimiz tarafından karşılanan Genel Başkanımız Pevrul Kavlak, tören alanına üyelerimizle birlikte yürüyerek gitti.  Genel Başkanımız Kavlak, tören sonunda ise Ford Otosan Gölcük Fabrikası İnsan Kaynakları ve Dönüşüm Lideri Oya Başak Çalıkoğlu Akyol ve İnsan Kaynakları Lideri Ali Rıza Aksoy ile bir araya geldi.

Alın terinin karşılığını almak, güvenceli çalışma koşulları ve yüzbinlerin dayanışma gücüne sahip olmak için siz de hemen Büyük Türk Metal Ailesine katılın!

Türk Metal'e Üye Ol
Türk Metal'e Üye Ol