TÜRKİYE’NİN İLK SENDİKA YASASININ KABULÜNÜN 75. YILDÖNÜMÜ
TÜRKİYE’NİN İLK SENDİKA YASASININ KABULÜNÜN 75. YILDÖNÜMÜ

Ağırlaşan çalışma koşulları altında ezilen işçilerin ısrarlı mücadelesi üzerine 20 Şubat 1947’de “5018 Sayılı İşçi ve İşveren Sendikaları ve Sendikal Birlikler Kanunu” yürürlüğe girdi. Bu gelişmeyle işçiler, en önemli mücadele araçlarından birini resmi olarak elde etmiş oldu. Sendikaların kuruluşu da yasal zemine oturdu.

Türk Metal Sendikası Yönetim Kurulu, 75 yıl önce kabul edilen 5018 sayılı Kanunun demokratik hak ve özgürlükler açısından büyük bir adım olduğuna dikkat çekerek şu açıklamayı yaptı: “Kişisel hak ve özgürlükler çerçevesi içinde yer alan örgütlenme ve sendikalaşma hakkı, demokrasinin varlığını ispatlayan en önemli kriterlerden biridir. 20 Şubat 1947 yılında kabul edilen ve Türkiye'nin ilk sendika yasası olan, ‘5018 sayılı İşçi ve İşveren Sendikaları ve Sendika Birlikleri Hakkında Kanun’ Türkiye’de fiili olarak örgütlenebilen çalışanlara yasal olarak sendika kurma hakkı tanımıştır. 75 yıl önce çıkarılan kanunda da yer alan sendikalaşma özgürlüğüne sahip çıkarak örgütlenme ve sendikalaşma konusunda çalışanların önündeki engellerin kaldırılması için mücadelemizi sürdürmeliyiz. Unutmamalıyız sendikalar demokrasilerin vazgeçilmez temel unsurlarından biridir.”

Alın terinin karşılığını almak, güvenceli çalışma koşulları ve yüzbinlerin dayanışma gücüne sahip olmak için siz de hemen Büyük Türk Metal Ailesine katılın!

Türk Metal'e Üye Ol
Türk Metal'e Üye Ol