TÜRK METAL'DEN HUKUK ZAFERİ
TÜRK METAL'DEN HUKUK ZAFERİ

Güneydoğu gazilerinden Aydın Babacan'in MKE Ağır Silah ve Çelik Fabrikası ve SGK ile başladığı hukuk mücadelesinden galip çıktı.


Türk Metal Sendikası avukatlarının üstlendiği dava sonucunda mahkeme gazi işçi Babacan gibi yaklaşık 20 işçi için emsal teşkil edecek karar aldı.

MKE Ağır Silah ve Çelik Fabrikası'nda.çalışan ve yaklaşık 8,5 yıllık emeği hiçe sayılan işçi Gazi Aydın Babacan'ın Türk Metal Sendikası Avukatları aracılığı ile açtığı dava sonuçlandı. Türk Metal Sendikası Genel Başkanı Pevrul Kavlak'm talimatıyla sendika Hukuk Müşaviri Taliphan Kıymaz tarafından 27.03.2008 tarihinde Kırıkkale iş mahkemesine açılan dava mutlu sonla noktalandı. Böylece Gazi işçi Aydın Babacan'ın Türk Metal Sendikası ile birlikte yürüttüğü ve aynı durumda olan yaklaşık 20 gazi içinde emsal olabilecek hukuk mücadelesi zaferle sonuçlanmış oldu.

15 Ocak 1997 tarihinde MKE Ağır Silah ve Çelik Fabrikasında işe başlayan Güneydoğu Gazisi Aydın Babacan'm sigortası SGK tarafından 15.01.1997 üe 15.05.2005 tarihleri arasrndaki dönemdeki uzun vadeli sigorta primleri görev malûllüğü aylığı alması ve işe giriş tarihinde yazılı talebinin bulunmadığı gerekçesi ile iptal edilmişti. Söz konusu dönemin SGK hizmetlerinden sayümasınrn mümkün olmadığı kendisine bildirilmiş, yaklaşık 8.5 yıllık emeği hiçe sayılmıştı. Çeşitli dilekçelerine rağmen derdine derman bulamayan Babacan Türk Metal Sendikasından yardım talebinde bulundu. Türk Metal Sendikası Genel Başkam Pevrul Kavlak'ın talimatıyla sendika Hukuk Müşaviri Taliphan Kıymaz tarafından 27.03.2008 tarihinde Kırıkkale iş mahkemesine haksız işlemin iptali ve sigortalılık haklarının tespiti için dava açıldı.

Türkiye'de ilk olma özelliği taşıyan davayla ilgili bilgiler veren Türk Metal Sendikası Kırıkkale Şube Sekreteri Cihan Yaka "Bu davada Kırıkkale iş mahkemesi 01.06.2010 tarihinde davacı Babacan'm aleyhine karar vermişti. Haklılıklarını yerel mahkemede anlatamayan babacan ve sendikamız avukatları Karan temyiz ederek konuyu Yargıtay'a taşıdı.

Yapılan inceleme ve değerlendirme neticesi Yargıtay 10. Hukuk Dairesi Babacan'ı haklı bularak Kırıkkale iş Mahkemesinin kararım 16.01.212 tarihinde oy birliği ile bozdu. Bu bozma üzerine 20 Şubat 2012 tarihinde Kırıkkale îş Mahkemesinde başlayan yeni yargılama 03.04.2012 tarihinde Babacan lehine sonuçlandı. Ancak karan bu kez de SGK Yargıtay'a taşıdıysa da, Yargıtay daha önceki kararından dönemeyerek 19.06.2012 tarihinde Kınkkale iş mahkemesinin kararını bu kez ona di" diye konuştu.

Türk Metal Sendikasının desteğiyle Türkiye'de bir ilk olma özelliği taşıyan davayı kaza nan Gazi işçi Aydın Babacan'da duygularını dile getirdi. Babacan "Bu mücadelede bizi yalnız bırakmayan ve haklı mücadelemizde yanımızda bulunan başta Türk Metal Sendikası Genel Başkanı hemşerimiz Pevrul Kavlak olmak üzere, hukukçulanmıza ve Kınkkale Şube Yönetimine desteklerinden dolayı teşekkür ederim. Yine desteklerini bizden esirgemeyen Kınkkale Milletvekilleri Oğuz Kağan Kösal ve Ramazan Çan'a teşekkür ederim" dedi.

Kaynak : Kırıkkale İl Gazetesi

Alın terinin karşılığını almak, güvenceli çalışma koşulları ve yüzbinlerin dayanışma gücüne sahip olmak için siz de hemen Büyük Türk Metal Ailesine katılın!

Türk Metal'e Üye Ol
Türk Metal'e Üye Ol