TÜRK METAL ÇATISI ALTINDABİRLEŞİN
TÜRK METAL ÇATISI ALTINDABİRLEŞİN

Türk-İŞ Sakarya İl Temsilcisi Cemal Yaman Toyota işçilerine seslendi; “Tuzu kuru olanlara ve işverenden menfaati olanlara kulak asmayın, gelin bir olun, birlik olun. Gelin Toyota'da sizi en iyi şekilde temsil edecek sendikanızı kurun”


Yaman; Sendikalı olmanın ne demek olduğunu ifade ettiği çağrısında Toyota işçilerini Türkiye’nin metal işçilerinin tek ve büyük çatısı altında yani Türk Metal’de toplanmaya davet etti:

Gelin daha az sorunlar ile çalışmaya devam edin, gelin üretimden ve işyerinin karından daha fazla pay alın, gelin Türkiye'nin en büyük emek kuruluşu olan TÜRK-İş’te ve en büyük sendikası Türk Metal'de toplanın.

Türk-İş Sakarya İl Temsilcisi Cemal Yaman’ın açıklaması şu şekilde yer aldı:

TÜRK-İŞ İl Temsilcisi olarak, Toyota Fabrikasının sendikal örgütlenme ile ilgili özellikle sanal alemdeki tartışmalarını takip ediyorum.

Yaptığınız bu tartışmalara ışık tutacak görüşlerimi sizlerle paylaşmak istiyorum.

Sendika ve sendikacılar ile ilgili tüm görüşlerinize saygı duyuyorum. Ancak demokrasinin gereği olan, amacı sadece çalışanların haklarını korumak, kollamak ve geliştirmek olan örgütsüz toplumu arzu edenlerin bu görüşlerine katılmadığımı ve bu görüşlerin işverenlerin ve sermayenin görüşleri olduğuna inanıyorum.

Değerli Toyota Çalışanları

Bir defa şunu çok iyi biliniz ki, bizler hepimiz emeğimizi satarak evimize ekmek götürüyoruz.

Dünyadaki tüm varlıklar korunmaya muhtaç olduğu gibi, çalışanların da korunmaya muhtaç olduğu 1876 yılında anlaşılmış ve büyük ödünler verilmek suretiyle sendikalar kurulmuştur.

Ülkemizde ise sanayi toplumuna geçiş ile birlikte 1952 yılında sendikal hareket meydana gelmiştir.

Yani sendikalar ekmek gibi, su gibi, hava gibi çalışanların ve demokratik düzenin bir parçasıdır.

Bunun için sendika olsun mu, olmasın mı tartışması doğru değildir.

Çalışanlar sermaye karşısında haklarını ancak sendikalarla elde ederler. Aksi bir sistem tamamen işverenlerin insiyatifine kalmış bir çalışma hayatıdır. Bunu biz kabul etmiyoruz.

İşçiler çalıştıkları işyerinde ancak sendikalar sayesinde hak ettikleri hakları elde edebilirler.

Hiçbir patron çalıştırdığı işçilerin kendisinden daha fazla pay almasını ve pazarlık hakkının işçide olmasını istemez.

Bütün patronlar 2008 ? 2009 da olduğu gibi ekonomik faturayı önce işçiye keser ve o işyerinde sendika var ise sorumlu olarak sendikayı işaret eder.

Dünyada ve ülkemizde ekonomik faturaları her zaman önce çalışanlar ödemektedir.

Değerli Arkadaşlar

Sendikalı olmak anayasal bir haktır.

Sizlerin bu hakkı kullanmanızı kimse engelleyemez, kimse de zorla sendikalı yapamaz.

Çalışma hayatından memnunsanız, aldığınız ücretten memnunsanız, çalışma koşullarından memnunsanız, işverenler kendilerinden daha çok sizleri seviyorsa, masa etrafında örgütlü bir kurum ile savunma ihtiyacınız yoksa, patronların iki dudağı arasındaki bir çalışma sisteminden memnunsanız bu kendi bileceğiniz bir iştir.

Değerli Arkadaşlar

Sendikalar işçiden aldığı güç ile güçlüdür.

Sendikacılar ise dürüst, işini seven, hizmeti seven, işçiyi seven, hesap veren ve işyerinin yaşamasının arzulayan insanlar olmalıdır.

İşyeri var ise işçi vardır felsefesini unutmayınız.

TÜRK-İŞ ve bizlerin sendikacılık anlayışı bu doğrultuda olup, işyerini mutlaka yaşatmalıyız, pastadan payı hakça almalıyız.

Sendikalar ülkenin, işyerlerinin girdiği olumsuz koşullardan sorumlu tutulmamalıdır. Olumsuzluğunda sebebi olmamalıdır.

Patronlar ise örgütlü toplumdan korkmamalı, sendikalar ile birlikte konuşarak olumsuz koşulları beraberce düzeltmelidir.

Bir işyerinde sendikanın olması aslında işvereninde sorumluluğunu azalttığını bilmeleri gerekmektedir.

Türk Metal sizler için yeni bir şube açacak ve temsilcisi, yöneticisi ve başkanı sizler belirleyeceksiniz.

Bunun yanı sıra şu an almış olduğunuz sosyal haklarınız ne ise sendikalı olmanız halinde masaya bu hakların korunması ve yeni haklar veya mevcut hakların geliştirilmesi pazarlığı yapılacaktır.

Çalışma şartlarınızın iyi olmadığını biliyoruz, bunların iyileştirilmesi konusu masaya yatırılacak ve her şeyin ücret olmadığını insanın insanca yaşama ve çalışma haklarının öneminin paranın önüne geçtiğini unutmamalısınız. Kısacası ücret ve sendikacılık kadar diğer çalışma koşulları da önemlidir.

Sendika aidatları ile ilgili görüş belirtenlere ise devlete ödediğimiz çuvalla verginin akıbetini sorabilir miyiz demek istiyorum.

Sendikaların yaşaması için aidat önemlidir. Ancak; bunun en iyi şekilde kullanılması önemlidir. Bunun örneğini Türk Metal'in eğitim ve sosyal tesislerinde, TES-İŞ'in Anadolu Lisesinde, TÜRK-İŞ'in İlköğretim okullarında görmekteyiz.

Değerli Arkadaşlar

TÜRK-İŞ İl Temsilcisi ve bir büyüğünüz olarak

İşveren ağızlı söylemleri bir kenara bırakın

Emekçiler gibi davranın

Tuzu kuru olanlara ve işverenden menfaati olanlara kulak asmayın

Gelin bir olun, birlik olun

Gelin Toyota'da sizi en iyi şekilde temsil edecek sendikanızı kurun

Gelin daha az sorunlar ile çalışmaya devam edin

Gelin üretimden ve işyerinin karından daha fazla pay alın

Gelin Türkiye'nin en büyük emek kuruluşu olan TÜRK-İŞ'te ve en büyük sendikası Türk Metal'de toplanın.

Sizleri en kısa sürede Kent Meydanı karşısında açılan büroda görelim, beraber örgütlenelim, beraber üretelim, beraber kazanalım ve tüm aile bireylerleriniz ile birlikte daha mutlu bir yaşam sürebilmek için beraber olalım. Saygılarımızla,

CEMAL YAMAN

TÜRK-İŞ İL TEMSİLCİSİ

Alın terinin karşılığını almak, güvenceli çalışma koşulları ve yüzbinlerin dayanışma gücüne sahip olmak için siz de hemen Büyük Türk Metal Ailesine katılın!

Türk Metal'e Üye Ol
Türk Metal'e Üye Ol