TÜRK METALSÖZLEŞMEDE TEK YÜREK!
TÜRK METALSÖZLEŞMEDE TEK YÜREK!

18. Kadın İşçiler Kurultayımızda buluşan 8 bin Türk Metal üyesi, tek yürek, tek ses haykırdı: Başkan nerede biz oradayız…


18. Kadın İşçiler Büyük Kurultayımız Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın da katılımlarıyla Büyük Anadolu Otel Kongre Merkezi’nde toplandı. Türkiye’de örgütlü bulunduğumuz iş yerlerinden gelen 8 bin kadın metal işçisi Kadın İşçiler Gününde Genel Başkanımız Pevrul Kavlak’a “yanınızdayız” mesajı verdi.

Kavlak konuşmasında kadın işçilerin sorunları, kadına şiddet ve kadının toplum içindeki statüsü, kıdem tazminatı, taşeronluk sistemi, Türk Metal MESS Toplu İş Sözleşmesi, düşük ücret gibi konulara değindi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ise konuşmasında Kadın İşçiler Kurultayı çalışmalarında başarılar diledi, bütün kadınların 8 Mart Kadın İşçiler Gününü kutladı. Kıdem tazminatı konusunda beklenen müjdeyi verdi, Erdoğan; işçilerin kıdem tazminatı konusunda hiçbir kaygı taşımamasını istedi. Bu sözü ile salondan büyük takdir topladı. "Kıdem tazminatıyla alakalı olan her şey spekülasyondur, sadece iktidarı yıpratmaya yöneliktir" dedi. Sorunun mutabakatla çözüleceğini tekrarladı.

Kurultay’ın sunum konuşmasını Gölcük’teki Ford Otosan Fabrikası’nda çalışan kadın işçilerden Müzeyyen Can yaptı. Müzeyyen Can, Türk Metal Sendikası Genel Başkanı Pevrul Kavlak’ın “Merhamet değil, Adalet..” sözlerine atıfta bulunarak,” Bizler çalışan kadınlar olarak, bir anne olarak, bir eş olarak, bir kardeş olarak işverenlerden merhamet değil, adalet istiyoruz… Adalet bekliyoruz…”  dedi. Can, konuşmasını şu sözlerle tamamladı:

“Bizler, otomotivden, beyaz eşyaya, demir çeliğe kadar Türk sanayinin gövdesini oluşturan metal işkolunda çalışan kadınlarız…Bizlerin tek isteği var, o da çalışan bir kadın olarak ailemize, ailemizin ekonomik yapısına katkıda bulunmak, sosyal alanlarda var olmaya çalışmak..Bizim tek isteğimiz bu…Biz, bunun için çalışmak istiyoruz…”

İlk önce kürsüye çıkan Genel Başkanımız Kavlak; konuşması boyunca alkışlandı. Genel Başkanımızın Türk Metal- MESS Grup Toplu İş Sözleşmesi sürecine dair açıklamalarının ardından kadın işçiler uzun süre “Başkan nerede biz oradayız” sloganı ile karşılık verdi. Genel Başkanımız Pevrul Kavlak 8 Mart’ın anlam ve önemine dikkat çektiği konuşmasında Toplu Sözleşme sürecimiz ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Kavlak konuşmasında metal işçilerinin iyi bir sözleşmeyi hak ettiklerini vurgulayarak şunları söyledi;

Metal sektöründe kar patlaması yaşanıyor. Sektörün ileri gelenleri, “2013 bizim yılımız olacak” diyor. Bizim kimsenin kazancında, karında gözümüz yok. Allah daha çok versin… Ama biz de “2013 bizim yılımız olsun” diyoruz. Bu yıl da biz şampiyon olmak istiyoruz. Biz bunu fazlasıyla hak ediyoruz. Ama biz hak dedikçe, onlar yok diyor. Buradan sektörün patronlarına sesleniyorum: Eğer, 2013 bizim yılımız olursa, sizin de yılınız olur. Yoksa 2013; ne sizin ne de bizim yılımız olur… Vallahi, billahi zarar ziyan yılı olur.

Genel Başkanımız Pevrul Kavlak Türk Metal’in kadın işçilerin sorunlarına yönelik yaptığı çalışmalara değindi ve “maalesef kadınlarla ilgili istatistiklerin üzücü olduğunu” şu sözlerle ifade etti:

Sendikamız, bu kurultayları tam 18 yıldır, çalışan kadınlarımızın sorunlarına dikkat çekmek amacıyla düzenliyor.

Biz sadece çalışan kadınlara değil, üyelerimizin eşlerine yönelik olarak düzenlediğimiz Aile Kurultayları ile de sosyal sendikacılık anlayışına öncülük yapıyoruz. Yurdumuzun her köşesinde eğitimler, toplantılar düzenliyoruz. Ancak bütün bu toplantılar içinde en üzücü, en karamsar konuşmalar hep Kadın İşçiler Kurultaylarında yapılıyor.

Dünyanın hemen hemen her yerinde kadınlarla ilgili tablo gerçekten karanlık… Hele yoksul ülkelerde kadının mahkûm edildiği tablo çok daha karanlık. Size buradan mutlu, umutlu sözler söylemek isterdim. Ancak rakamların soğuk yüzü, buna izin vermiyor.

Genel başkanımız Pevrul Kavlak; taşeronlaşma ile ilgili de konuştu;

Asıl işin tümünü alt işverene vermek istiyorlar. Yani bu kadar taşeron işçisi yetmiyor. Getirmek istedikleri düzenlemeyle bütün işçileri taşeron işçisi yapmak istiyorlar. Taşeron işçiliği bu ülkede temel çalışma biçimi haline getirilmek isteniyor. Emek gücü taşeronlaştırılıyor. Ülkemizde, yalnızca kamuda 500 binin üzerinde taşeron işçisi olduğundan söz ediliyor. İşverenler, esnek istihdam modelleriyle, işçilerimizi mal gibi alıp satmak istiyorlar. Özel istihdam bürolarına işçi kiralama yetkisi verilmesini istiyorlar. Bildiğiniz gibi, bu düzenleme daha önce gündeme gelmiş, ancak TÜRK-İŞ’in itirazları ve girişimleri sonucunda geri çekilmişti. Konu gündemden kaldırılmıştı. Bu düzenleme şimdi yine karşımıza dikildi.

Sayın Başbakanım; Birileri işsizliği fırsata çevirmeye çalışıyor. Birileri bizim sırtımızdan kârlarına kâr katmak istiyor. Ama milyonlar da, bu işe dur diyecek birini bekliyor. Bu biri siz olun, buna izin vermeyin. Bu ülkede taşeron zulmüne son verin! Kölelik düzenine izin vermeyin! Bu ülkenin başından IMF belasını nasıl def ettiyseniz… Taşeron belasını da def edin…

Kadın işçiler günü için tertiplenen 18 Kadın İşçiler Büyük Kurultayımıza örgütlü bulunduğumuz işyerlerinden gelen 8000 kadın metal işçisi katıldı. Coşkunun, birlikteliğin ve kararlılığın damgasını vurduğu kurultayımız aynı zamanda çalışma hayatı zirvesi de oldu. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Türkiye Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Türk-İŞ Genel Mali Sekreteri Ergün Atalay, Türk-İş Genel Eğitim Sekreteri Ramazan Ağar, Türk-İŞ Genel Teşkilatlandırma Sekreteri Nazmi Irgat, Koop-İŞ Genel Başkanı Eyüp Alemdar, BASS Genel Başkanı Turgut Yılmaz, KKTC Kamu İŞ Başkanı Sami Dilek, Genel Maden İş Genel Başkanı Eyüp Alabaş, KKTC Hür-İş Genel Başkanı Yakup Latifoğlu, MESS Genel Sekreteri İsmet Sipahi ve çok sayıda işveren temsilcisi, siyasi parti temsilcisi ile sivil toplum örgütü liderleri katıldı.

Ayrıca Kurultayımıza 12 yabancı ülkeden sendika başkanı, 100’ün üzerinde yabancı kadın işçi katıldı. Kadın İşçiler Kurultayımız büyüklüğü ve kapsamı itibariyle Türkiye’nin tek Kadın İşçiler Kurultayıdır.

 

Alın terinin karşılığını almak, güvenceli çalışma koşulları ve yüzbinlerin dayanışma gücüne sahip olmak için siz de hemen Büyük Türk Metal Ailesine katılın!

Türk Metal'e Üye Ol
Türk Metal'e Üye Ol