TEŞEKKÜRLERTÜRK METAL AİLESİ
TEŞEKKÜRLERTÜRK METAL AİLESİ

Türk Metalin örgütlenmedeki başarısı, metal emekçilerinin ortak başarısıdır. Sonuç bütün Türk Metal teşkilatının eseridir.


Türkiye’nin Demokrasi Karnesinde, örgütlenme notu, 10 üzerinden 1…

SENDİKALAŞMA TRAJEDİSİ

Türkiye, giderek emeğin saygıdan uzaklaştığı bir ülke olmaya adım adım yaklaşıyor. Batı demokrasilerinde, emekçilerin ve sendikaların demokratik yaşam içinde yerini sağlamlaştırma çabalarına inat, Türkiye’de emeğin ve sendikaların yeri giderek irtifa kaybediyor.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yayınlanan İŞKOLU İSTATİSTİKLERİ, Türkiye’de sendikalaşmanın geldiği trajik noktayı da ortaya koydu. 

2009 yılında 5,4 milyon işçiden 3,2 milyonu sendikalı  olduğu, yani sendikalaşma oranının yüzde 59,9 olduğu Türkiye’de bugün 10 milyon 882 bin işçiden ancak,1 milyonu (1.001.671) sendikalı..Yani 100 işçiden 9,21’i sendikalı.. Daha açık bir ifadeyle söylemek gerekirse, demokrasi karnemizdeki temel derslerden biri olan örgütlenmede notumuz, 10 üzerinden 1…

İstatistiklere göre Türkiye’de 92 sendika var… Yani her sendikaya yaklaşık 11 bin üye düşüyor… Ancak, 92 sendikanın gerçek anlamda sendikal fonksiyonlara sahip olup olmadığı tartışılmaya devam ediyor. Çünkü bu 92 sendikadan sadece 43’ü yüzde 1 barajını aştı…

İstatistikler, 3 büyük işçi konfederasyonu için tehlike çanlarının çaldığı şeklinde değerlendiriliyor. Türk-İş’e bağlı 3, Hak-İş’e bağlı 6 ve DİSK’e bağlı 11 sendika barajı aşamadı. Buna rağmen konfederasyon ve sendika yöneticileri, esası bırakıp teferruatla uğraşarak kısır baraj tartışmalarıyla konunun vahim boyutlarını görmemeye devam ediyor.

Gelelim metal iş kolunda faaliyet gösterdiklerini iddia eden sıfırcı ve yandaş sendikalara. Bu sendikalar açıklanan istatistiklere göre metal iş kolunda çalışan işçilerin ancak % 2’lik bölümünde yer alabildiler. Kanuna göre 2018 yılına kadar % 3’e ulaşamadıkları takdirde, tarihteki hak ettikleri yerlerini alacaklar.

VE İNKÂR EDİLEMEZ TÜRK METAL GERÇE\304\236İ

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yayınlanan işkolu istatistikleri, Türk       İşçi Hareketi içindeki saygın yerini yarım asırdan bu yana koruyan Türk Metal gerçeğini de gözler önüne serdi.

Metal işkolunda çalışan her 4 işçiden 3’ünün sendikası olan Türk Metal, özellikle 2010 yılından itibaren ortaya koyduğu yeni sendikacılık anlayışı ve bu çerçevede gerçekleştirildiği örgütlenme çalışmaları ile Türk Sendikal hareketine örnek olmaya, önderlik yapmaya devam ediyor.

Türk-İş Genel Sekreteri ve sendikamız Genel Başkanı Pevrul Kavlak, açıklanan işkolu istatistikleriyle ilgili olarak şunları söyledi:

“ Bu rakamlar, Türk sendikacılığı için bir alarm işaretidir. Bizim Türk Metal olarak, gösterdiğimiz başarı ve üstün performans, sendikaların içinde bulunduğu vahim durumu görmemize engel değil… Sendikalar derhal yeni bir yapılanma ve anlayış değişikliği konusunda adımlar atmalı. Türkiye’nin örgütlenme notu, bugün kötü durumda ise, bunda siyasi iktidarların ve yasaların sorumluluğu olduğu kadar, sendikaların örgütlenme konusundaki tembelliklerinin de önemli rolü vardır. Sendikalar bir an evvel üzerlerindeki ölü toprağından kurtulmalıdır.

Son olarak şunu ifade etmeliyim ki; açıklanan sendikalı işçi istatistikleri bir daha göstermiştir ki; Türk Metal 151 bini aşan üye sayısıyla Türkiye’nin en büyük ve en güçlü sendikasıdır. Türk Metal’in örgütlenmedeki başarısı metal emekçilerinin ortak başarısıdır. Sonuç; bütün Türk Metal teşkilatının eseridir.  Türk Metal Sendikası Genel Başkanı olarak Türk Metal teşkilatının her bir üyesine ayrı ayrı teşekkür ediyorum." 

Alın terinin karşılığını almak, güvenceli çalışma koşulları ve yüzbinlerin dayanışma gücüne sahip olmak için siz de hemen Büyük Türk Metal Ailesine katılın!

Türk Metal'e Üye Ol
Türk Metal'e Üye Ol