SIFIRCILARIN İMZALADIĞI SÖZLEŞMEDEĞİL FELAKET
SIFIRCILARIN İMZALADIĞI SÖZLEŞMEDEĞİL FELAKET

Bursa 1 Nolu Şubemizin ilk olağan Genel kurulunda konuşan Genel Başkanımız Pevrul Kavlak; sıfırcı ve fotokopici sendikanın imzaladığı son sözleşme için “Allah, hiçbir metal işçisine, böyle bir sözleşme acısını yaşatmasın” ifadesini kullandı. 


Bursa 1 Nolu Şubemizin 1. Olağan Genel Kurulu 22.09.2012 tarihinde yapıldı. Kongrenin açılış konuşmasını yapan Genel Başkanımız Pevrul Kavlak; her daim sıfırı bulunan sözleşmelere imza atan malum sendikanın Mahle’deki imzaladığı sözleşmeye değindi. “Onlar, kendilerini siyasi propagandaya hapsetmişler, durmadan demogoji yapıyorlar, zaten, sözleşme imzaladıklarında da sorumluluk almıyorlar.. “İşçiye sorduk, imzaladık” diyorlar… Yangından sözleşme kaçırır gibi bir halleri var… Bu durum, bir tiyatro, bir film gibi devam ediyor” diyen Genel Başkanımız Kavlak sözlerini şöyle sürdürdü:

“Filmi geriye sardığınızda, Asil Çelik’te, Ditaş’ta bu felaketten geriye kalan enkazı görürsünüz, Son olay ise, İzmir’de Mahle’de meydana geldi. 7 Eylül’de sözleşme imzalandı… Aslında sözleşme değil, bir felaket… Sıfırcı sendikanın yetkilileri, işyerine gidip sözleşmeyi açıklayamadılar. Ama biz burada size açıklayalım. Sözleşme 7 Eylül’de imzalandı. 7 Eylül’de imzalanan sözleşme, normal olarak aynı gün işçilere duyurulur… Ama bakıyoruz ki, duyuru 5 gün sonra yapılıyor.. Yani 12 Eylül’de… Neden? Sözleşmeyi boyadılar, makyaj yaptılar… Ancak öyle açıklayabildiler... Yoksa 5 gün niye beklesinler… Demek ki bunlar boyalı sendikacılar derken, doğru söylüyoruz. Yaptıkları açıklamaya göre, “ İşçilerin görüşü alındıktan sonra” sözleşme imzalanmış. Yani eleştiren olursa, sıfırcılar, “ Bize ne?.. İşçiler istedi, biz de imzaladık” diyecekler…  Daha şimdiden topu taca atıyorlar… Mahle’deki sözleşmeye göre, sözleşeme gereği herkes zam alamıyor. Üstelik ücreti yüksek olan sendikalı işçiler, yani 1400 TL’nin üzerinde ücret alanlar uygulanan ücret zammının dışında tutuldu… Konya Mahle’den gelen 60 işçiden 20’ı işten atıldı, 40’si ise sıfır zamma mahkum edildi… Sözleşmenin yürürlüğü 1 Ocak 2012 tarihinde başlıyor. Ama Mahle işçileri, açıklanan zam oranlarına ancak 1 Ocak 2013 tarihinde ulaşacak. Ayrıca, işyerinde verilen 4 ikramiye de, sıfırcılar tarafından fazla bulundu ve 2 ye indirildi.. Açıklamaya göre sıfırcıların bir marifeti daha olmuş ve ücretlerin net ödenmesini sağlamışlar…  Ama buna kargalar bile gülüyor.. Çünkü işyeri serbest bölgede olduğu için ücretler zaten net olarak ödeniyor… Terörden duyduğumuz acıyı izah ederken, “Allah kimseye bu acıyı yaşatmasın” demiştim… Şimdi şu sözleşemeye bakıyorum da, söyleyecek söz bulamıyorum…

Ve diyorum ki;

Allah, hiçbir metal işçisine, böyle bir sözleşme acısını yaşatmasın…

Kavlak gündemdeki konulara da değindi ve artan terör olaylarını değerlendirdi. Teröristlerin emperyalistlerin kucağına oturduğunu ifade eden Kavlak; Onların artıklarıyla besleniyorlar… İnsanlık yok, din yok, iman yok… Bunlar insan değil, bunlar yaratık… Bunlar bebek katili. Masum insanlara roketle saldıracak kadar alçak bunlar” ifadesini kullandı.

Genel Başkanımız Kavlak yaklaşan MESS Grup Toplu İş Sözleşmesi süreci ile ilgili de üyelerine mesaj verdi:

Bir slogan var. “Hak verilmez, alınır” diye. Evet arkadaşlar, hak verilmez alınır. Ama hak almak, bir mücadele işidir… Kararlılık işidir… İnanç işidir… Güç işidir…  Bu kararlılık, bu inanç, bu güç sizde var, bizde de var.  Bunları koruduğumuz sürece alamayacağımız hak yoktur.  Kıdem tazminatı konusunda nasıl direndiysek diğer haklarımız için de direneceğiz.  Birlikte yürüyeceğiz,  Birlikte mücadele edeceğiz. Bu ülke bizimdir, hepimizindir.. Biz bu ülkeye sahip çıkacağız. Vatanımıza, bayrağımıza, hakkımıza, hukukumuza sahip çıkacağız. Demokratik bir Türkiye için mücadele edeceğiz.

Genel Başkanımız Kavlak’ın konuşması Bosch emekçileri tarafından sık sık alkışlarla ve sloganlarla kesilirken, toplantıya katılan misafirlerin yoğunluğu da dikkat çekti. Bursa’daki işçi ve işveren temsilcilerinin yanı sıra Toleyis Genel Başkanı Cemail Bakındı da bir söz alarak konuşma yaptı. Bakındı konuşmasında “Türk Metal’e sahip çıkın, Bursa’da yapılan 1 Mayıs yürüyüşü Türk Metal’in, Bosch emekçilerinin yürüyüşü olmuştur” dedi.

Divan Başkanlığını Genel Başkanımız Pevrul Kavlak’ın, Divan Başkanvekilliğini ise Türk-İş 8. Bölge Temsilcisi Sabri Özdemir yaparken, divanda Genel Sekreterimiz Yücel Yücel de yer aldı. Genel Başkan Yardımcımız Mesut Gezer ve sendikamız şube başkanları da genel kurulda yer aldılar.

Genel Kurulda 2 listeyle seçime gidildi. Şube Başkanlığı’na Recep Tan, Şube Sekreterliği’ne Recai Karabulut, Şube Mali Sekreterliği’ne Ali Tüfekçi seçildi.

Alın terinin karşılığını almak, güvenceli çalışma koşulları ve yüzbinlerin dayanışma gücüne sahip olmak için siz de hemen Büyük Türk Metal Ailesine katılın!

Türk Metal'e Üye Ol
Türk Metal'e Üye Ol