SANPAN EMEKÇİLERİNİN ALINTERİNİNGASP EDİLMESİNE İZİN VERMEYİZ
SANPAN EMEKÇİLERİNİN ALINTERİNİNGASP EDİLMESİNE İZİN VERMEYİZ

Manisa’da örgütlendiğimiz ve yetki tespitini aldığımız Zehnder Grup’a bağlı Sanpan işyerinde, işverenini tutumuna karşı mücadelemiz devam ediyor.


Yalnızca anayasal haklarını kullanarak Türk Metal çatısı altında birleşen Sanpan emekçilerine, işveren tarafından işten çıkarmalar ve sendikadan istifa et baskıları devam ediyor. İşverenin bu anlamsız tutumuna karşı Manisa 1 Nolu şubemizce düzenlenen eyleme 1000’e yakın metal emekçisi katıldı.  İşten çıkarmalara ve istifa et baskılarına karşı fabrika önünde düzenlenen eylem coşku içinde gerçekleştirilirken eylem olaysız bir şekilde tamamlandı. Sanpan işyerinde çalışan ve sendikamıza üye olan işçiler bu haklı davalarında yalnız bırakmadık

29 Ocak Salı günü gerçekleştirilen eylemde Manisa 1 Nolu Şube Başkanımız Hüseyin Özben, fabrikada önünde toplanan metal işçilerine seslenerek; “Sanpa emekçilerinin alınteri ve göz nurunun gasp edilmesine izin vermeyeceğiz” dedi.

Özben, konuşmasında şu ifadelere yer verdi: “16 Temmuz 2012 tarihinde 9 arkadaşımız, 28 Ocak 2013 tarihinde ise 2 arkadaşımız İş Kanunu’nun ilgili maddeleri bahane edilerek ihtarsız ve savunmasız işten çıkarılmıştır. Sanpan işçisi sizden ne istiyor? Yasal olmayan haklar peşinde mi? Hayır… Metal işçileri sadece anayasa da açıkça belirtilen sendikalı olma hakkını istiyor. Ayrıca örgütlenme çalışmaları esnasında sendikamıza üye olan 20 arkadaşımız işverenin baskı ve yıldırmaları sonucunda istifa etmek zorunda kalmıştır.

Ancak, sendikamız bu baskılara rağmen, mücadele etmiş ve 13 Kasım 2012 tarihinde Sanpan işyerinde yetkiyi almıştır. İşveren yetkiye itiraz etmiş olup, yetki şu an mahkeme safhasındadır. Ancak Zehner Group mahkemenin devam etmesine bile tahammül edemeyip halen işçilere baskı kurmakta ve işten çıkarmalar devam etmektedir. İşten çıkarılan her işçi için işe dönüş davaları açılmış olup ayrıca işveren yetkilileri hakkında sendikal hakların kullanmasını tehditle engelleme suçundan dolayı dava açılacaktır. Batıda, işçiler sendikal haklarını özgürce kullanırken, bizim işçilerimize bu hak çok görülmektedir. Dünyada 30 ülkede faaliyet gösteren Zehner Group'un Avrupa’daki fabrikaların neredeyse tamamında sendika vardır.

Biz Türk Metal Sendikası olarak eminiz ki bu işyerinde Avrupa dâhil her platformda yaşanan haksızlıkları teşhir edeceğiz. Bundan kimsenin şüphesi olmasın. Söylediğimiz gibi Sanpa işvereni, yetkiye itiraz ettiği için, Sanpa’da çalışan arkadaşlarımız adına başlatacağımız hak mücadelesi zorunlu olarak gecikmeye uğramıştır. Yine bu süre içinde, Türk Metal Sendikası’nda örgütlenen Sanpa işçileri, işverenin baskılarına boyun eğmeyen bazı arkadaşlarımız işten çıkarılmıştır. Bütün bunlar, işverenin demokrasi konusunda ne kadar çifte standartlı olduğunu göstermektedir. Ancak Türk Metal Sendikası, bu konudaki haksızlıklara asla boyun eğmeyecek ve Sanpa işyerinde baskı ve zulümle dayalı bir sistemi yerleştirmek isteyenlerin, Sanpa çalışanlarının alınteri ve göz nurunu gasp etmesine izin vermeyecektir”. 

Alın terinin karşılığını almak, güvenceli çalışma koşulları ve yüzbinlerin dayanışma gücüne sahip olmak için siz de hemen Büyük Türk Metal Ailesine katılın!

Türk Metal'e Üye Ol
Türk Metal'e Üye Ol