OTOMOTİV ENDÜSTRİSİNİN DÖNÜŞÜMÜ VE SENDİKALARA YANSIMALARI
OTOMOTİV ENDÜSTRİSİNİN DÖNÜŞÜMÜ VE SENDİKALARA YANSIMALARI

Türk Metal Sendikası’nın IndustriALL Küresel Sendika ile koordinasyonlu olarak düzenlediği “Otomotiv Endüstrisi’nin Dönüşümü ve Sendikalara Yansımaları” konulu Seminer 7-8 Eylül 2022 tarihlerinde İstanbul’da yapıldı.

“Dönüşüm çözülmesi gereken sorunlarıyla,

yeni iş fırsatlarıyla, yeni çalışma stilleriyle beraber geliyor”

Seminer, Genel Başkan Yardımcımız Uysal Altundağ açılış konuşması başladı. Genel Başkan Yardımcımız Altundağ, konuşmasına IndustriALL Küresel Sendika İcra Kurulu Asil üyesi ve Genel Başkanımız Pevrul Kavlak’ın katılımcılara selam ve başarı dileklerini ileterek başladı. Sözlerine otomotiv endüstrisindeki dönüşüme dikkat çekerek devam eden Genel Başkan Yardımcımız Altundağ, “Otomotiv Endüstrisinde elektrikle de çalışabilen araçların üretimi ile gerçekleşmeye başlayan dönüşüm, uzun bir yolculuk aslında… Dönüşüm sadece sektörel değildir. Açıkçası dünyadaki ihracat dengelerini bile değiştirecek etkiye sahiptir. Örnek vermek gerekirse araç pillerinde aktif olarak kullanılan Nikel hammaddesi… Nikel gibi önemi daha da artacak hammaddeler yeni küresel etkiler ortaya çıkaracaktır.

Dünyayı bir satranç tahtası olarak düşünürsek, bu oyunda ülkelerin konumlanmasında da dönüşümün etkisi büyük olacaktır. Sadece iktisadi konularda değil, çevre politikalarına da etkileri olacak bir dönüşümden bahsediyoruz. Eski araç pillerinin ömrünü tamamladığında ne olacağı konusunu da konuşup tartışıyoruz. Şimdiden eskiyen pillerin konutlarda enerji depolamada kullanılması planı da dünyamızda tasarlanmaya başladı.

Aynı sorun dijital ve elektrikli sistemlerin olmazsa olmazı ÇİP üretiminin gerektirdiği su tüketimi içinde geçerli. Dünyadaki en büyük ÇİP üreticisi Tayvan menşeili ÇİP üreticisi tüm endüstrilerdeki talebi karşılamak için tam kapasiteyi yeniden yakalamaya yakın olduğunu açıkladı. Ancak ada ülkesi Tayvan’da yaşanan kuraklık, talebi karşılamayı zorlaştırıyor. Firma günlük 156 bin ton suya ihtiyaç duyduğunu paylaştı. Bu durumda ÇİP krizi giderek 2023’e doğru genişliyor. Küresel ısınma karşısında su stoklama sorunu çözülemezse, sorunun ileriki yıllarda tekrarlanacağı beklentisini öne çıkarıyor. Burada verdiğim birkaç temel örneğe bakılırsa dönüşüm çözülmesi gereken sorunlarıyla, yeni iş fırsatlarıyla, yeni çalışma stilleriyle beraber geliyor” dedi.

“İşçiler olarak tüm dünya yüzeyinde birlikte hareket etmeye, sık sık bilgilerimizi paylaşıp güncellemeye gayret etmeliyiz”

Genel Başkan Yardımcımız Altundağ, otomotiv sektöründeki dönüşümün sendikalara ve işçilere yansımaları değerlendirerek devam ettiği sözlerini şöyle tamamladı: “Bütün bunlara karşı biz işçiler ne yapacağız, dönüşümü nasıl anlamalıyız. Getireceği fırsatları nasıl değerlendirmeliyiz? Avrupa’nın çok önemli merkezlerinden burada bulunan dostlarımızla işbirliği ve fırsatları tartışıp bu dönüşümü hep birlikte anlamlandırmaya çalışacağız. Bu kadar değerli katılımcıların iştirak ettiği, dönüşüme liderlik yapan ülkeler dışında, bir ülkede otomotivdeki dönüşümün konuşuluyor olmasından son derece mutluyuz. Bunu Türkiye adına, sendikamız Türk Metal adına mutluluk duyarak söylüyorum.

Bu toplantı, IndustriALL Küresel ve IndustriALL Avrupa çatısı altında birlikte çalışan sendikalarımız için gelecekte gerçekleştireceğimiz toplantıların ve üst düzey görüşmelerimizin bir adımıdır. Bu toplantı öncesinde, bizim değerli Genel Başkanımız ile IG Metall'in değerli Genel Başkanı Jörg Hofmann ile otomotiv endüstrisindeki dönüşüm sürecinin sendikalara getirdiği zorlukları ayrıntılı olarak tartıştığımız üst düzey toplantılar yapıldı. Şunu dünya emekçileri, işçileri olarak unutmamalıyız. İşçiler olarak tüm dünya yüzeyinde birlikte hareket etmeye, sık sık bilgilerimizi paylaşıp güncellemeye gayret etmeliyiz. Hep birlikte yeni dönemin getireceği sorunları atlatmanın yollarını ararken, oluşacak fırsatları yakalayıp çalışan lehine faydaya dönüştürmek için eğitim planlarından, örgütlenme politikalarımıza kadar hazır halde olmalıyız”.

***

Genel Başkan Yardımcımız Altundağ’ın açılış konuşmasının ardından, IndustriALL Küresel Sendika, Otomotiv ve Havacılık Endüstrisi Direktörü Georg Leutert moderatörlüğünde seminer konuşmaları başladı. Bu bölümde kürsüye ilk olarak IndustriALL Küresel Sendikası Genel Sekreter Yardımcısı Kemal Özkan çıktı. Dönüşümün tüm dünyada gerçekleştiğine değinerek sözlerine başlayan Özkan, sendikaların yenidünya düzeninde ekonominin günümüzde farklı olmasını ve daha sosyal bir dünya sistemi istedikleri, daha adil bir paylaşım istediklerini belirterek, “Dönüşümün bizim lehimize gelişmesi için çabalamalıyız. Dönüşüm nasıldır, nasıl olacaktır, nedir, nasıl yönetilir, nasıl bir strateji lazımdır? İstihdam nasıl korunur? Bize karşı, bizim için değil. Bizimle masaya oturulup, beraber yapılmasını istiyoruz. Bu adil dönüşüm için önemlidir” dedi.

Özkan’ın konuşmasının ardından programın aynı zamanda moderatörü olan IndustriALL Küresel Sendika, Otomotiv ve Havacılık Endüstrisi Direktörü Georg Leutert konuşmasını gerçekleştirdi.  Leutert, IndustriALL Küresel Sendika tarafından 5-6 Eylül 2022 tarihinde İstanbul’da düzenlenen “Türkiye’de Temel İşçi Hakları ve Sendikal Haklar” konulu Seminer ile Almanya ve AB’de (Avrupa Birliği) yeni tedarik zinciri durum tespiti mevzuatından nasıl yaralanabileceğiyle ilgili değerlendirmeler yaptı. Seminerin bir sonraki konuşmasında kürsüye TÜRK-İŞ Araştırma Uzmanı Dr. Güven Savul çıktı. Savul,  sendikal bakış açısından işlerin geleceği konulu müzakerelere ilişkin bir değerlendirme yaptı.  Savul’un sunumunun ardından IG Metall Sendikası Uluslararası Departmanından Claudia Rahman, “Koşulları tartışmaktan öteye geçmek. Gelecekteki yatırımlar, gelecekteki teknolojiler ve gelecekti beceriler. Ne zaman ve nasıl?” başlıklı sunumunu gerçekleştirdi. Günün öğleden önceki son sunumu Sendikamız uzmanlarından Erencan Martı gerçekleştirdi. Martı’nın, “Türk otomotiv endüstrisinde teknolojik dönüşüm ve Toplu İş Sözleşmesi süreçlerine ilişkin zorluklar, Küresel tedarik zincirlerinde Türk işçi ve sendika hakları. Mevcut durumda neredeyiz, mevcut tedarik zinciri sorunları ve vakaları” konulu sunumun ardından ilk günün ilk programı tamamlandı.

***

Seminerin ilk gününün ikinci bölümünde kürsüye ilk olarak Türk Metal Sendikası Toplu Sözleşmeler Dairesi Başkanı Mahsun Turan çıktı. Turan, “Teknolojik dönüşümün Türkiye’deki toplu pazarlık süreçlerine olan yansımaları” başlıklı sunumunu gerçekleştirdi. Turan’ın sunumun ardından Türk Metal Sendika Genel Başkan Danışmanı Helmut Lense moderatörlüğünde gerçekleştirilen panelde, Daimler Truck, MAN, Ford, Stellantis, Audi ve IndustriALL Avrupa’dan katılan temsilciler, “Şirket düzeyinde stratejik pazarlıkta, stratejik dönüşüm” konulu panelde değerlendirmelerde bulundular. Günün son konuşmasını “Birinci Günün değerlendirmesi ve sonuçlar” başlıklı bölümde kürsüye Genel Mali Sekreterimiz Murat Salar çıkarak, günü değerlendirdiği bir konuşma gerçekleştirdi.

***

Seminerin ikinci günü Türk Metal Sendikası Genel Başkan Danışmanı Helmut Lense konuşması ile başladı. Lense, konuşmasında seminerin ilk gününü değerlendirirken, düzenlenen panelinde moderatörlüğünü gerçekleştirdi. “Otomotiv endüstrisindeki dönüşümün yönetilmesinde en iyi uygulamalar” konulu panelde İtalyan Metal Sendikası FIM-CISL’dan Ferdinando Ulıano, PSA Avrupa İş Konseyi Başkanı Philippe Gılleron, IG Metall Audi’den Sabine Kiefer ile Renault Türkiye İnsan Kaynakları Direktörü Tolga Görgülü sunumlarını gerçekleştirdiler. “Otomotiv Endüstrisi’nin Dönüşümü ve Sendikalara Yansımaları” konulu seminer gerçekleştirilen konuşmalarla tamamlandı.  

***

Seminere, IndustriALL Avrupa Sendikası’ndan Kıdemli Politika Danışmanı Benjamin Denis, İtalyan Metal Sendikası FIM-CISL’dan Barbara Arsıenı, Fransız CGT Konfederasyonuna bağlı FTM Sendikası’ndan Frederic Touboul ve Michel Souday, IG Metall Sendikası’ndan Andre Gunıa, Ford Otosan Almanya’dan Hans Lawıtzke, Benjamin Gruschka ve Katharina Von Hebel, Daimler Truck Almanya’dan Michael Brecht, Jörg Lorz ve Susanne Brossmann, Man Truck Bus Almanya’dan Heval Bengü Al, İsmail Gıloulouts, Ercan Mintaş, Audi Almanya’dan Sabine Kiefer, MAN Türkiye Genel Müdürü Ufuk Doğrusöz, Oyak Renault İK (İnsan Kaynakları) Direktörü Murat Tolga Görgülü, Mercedes-Benz İK Direktörü Betül Çorbacıoğlu, Mercedes-Benz Truck İK Müdürü Burçak Yetgin, Siemens İK Direktörü Aslı Kunur, TOFAŞ A.Ş. İnsan Kaynakları Direktörü Orçun Sarıca, Valeo İK Direktörü Alkan Yıldırım, Karsan İnsan Kaynakları Yöneticisi Yönem Oktay, Ford Otosan İK Direktörü Ali Rıza Aksoy, Ford Otosan Eskişehir Fabrikası İK Müdürü Sinan Salı, Marelli Mako İnsan Kaynakları Yöneticisi Alpay Akkaya ile Sendikamız Şube Başkanları, işyeri sendika baş temsilcileri ve uzmanları katıldı.

Alın terinin karşılığını almak, güvenceli çalışma koşulları ve yüzbinlerin dayanışma gücüne sahip olmak için siz de hemen Büyük Türk Metal Ailesine katılın!

Türk Metal'e Üye Ol
Türk Metal'e Üye Ol