MANİSA 1 NOLU ŞUBEMİZİN 5. OLAĞAN GENEL KURULU TOPLANDI
MANİSA 1 NOLU ŞUBEMİZİN 5. OLAĞAN GENEL KURULU TOPLANDI

Manisa 1 Nolu Şubemizin 5 Olağan Genel Kurulu açılış programı 12 Kasım 2022 Cumartesi günü, Genel Başkan Yardımcılarımız Uysal Atundağ ile Halil Faki Erdal’ın katılımıyla gerçekleşti. Genel Başkan Yardımcımız Uysal Altundağ’ın Divan Kurulu Başkanlığına seçildiği genel kurulda Genel Kurul Divanı, Genel Başkan Yardımcımız Halil Faki Erdal, İzmir Şube Başkanımız Mürsel Öcal, Kadir Kocakavak ve Nesrin Akçama’dan oluştu. 

Genel Başkan Yardımcımız Uysal Altundağ, Divan Kurulu Başkanı olarak genel kurul delegelerine bir konuşma gerçekleştirirken, sözlerine Genel Başkanımız Pevrul Kavlak’ın selam, sevgi ve başarı dileklerini ileterek başladı. Altundağ, sözlerine Türk Metal Sendikası’nın işveren sendika MESS ile son dönemde imzaladığı grup toplu iş sözleşmeleri ile pandemi döneminde imzalan protokolle elde edilen kazanımları dile getirerek başladı. Türk Metal Sendikası’nın 1 Eylül 2021 tarihinden geçerli olarak imzaladığı grup toplu iş sözleşmesi elde edilen zam ile aynı dönemde asgari ücrete gelen zammı karşılaştıran Altundağ, “Asgari ücretin saatlik ücretine bir yılda toplam %80,88 oranında zam yapıldı. Diğer tüm çalışan kesimler ise %80 ile %100 arasında zamlar alabildiler. Çalışanların içinde bir grup vardı ki, bir yılda alınan zam anlamında bütün çalışan kesimden daha ayrıcalıklı oldular. Türk Metal ile MESS arasında imzalanan son toplu iş sözleşmesinin en son dilimdeki zam oranı %26,97 oldu. Ve böylece sendikamızın bir yılda üyelerimize aldığı zam oranı %129,66’ya ulaştı. Sosyal hakların %9,26 olan aylık kazanca etkisi ile bir yılda Türk Metal üyelerinin aldığı zam %138,92’ye ulaştı. İşte bu ayrıcalık Türk Metal Sendikası üyelerinin ayrıcalığıdır. Bu fark Pevrul Kavlak ve Türk Metal Sendikası farkıdır” dedi.

Türk Metal Sendikası’nın üyelerine kazandırdıklarının sadece sözleşme döneminde ücretlere gerçekleştirilen zam olmadığını hatırlatan Altundağ, Türkiye’nin en büyük tamamlayıcı sağlık sigortasının 2017 yılından beri hizmet verdiğini söyledi. Altundağ, sözlerine şöyle devam etti: “Tamamlayıcı sağlık sigortasının Covid-19 tedavilerinde de kullanılmasını sağlayarak tamamlayıcı sağlık sisteminde ilk defa salgının özel hastanelerde de ücretsiz tedavi edilmesinin önünü açan sendika Türk Metal’dir. Aynı zamanda Covid-19 hastalığına yakalanarak iyileşen üyelerimizi hastalığın kendilerinde ve ailelerinde yarattığı travmayı hafifletmesi amacıyla otellerimizde dinlenmeleri için misafir ettik. Sosyal sendikacılık kavramının sadece Türkiye’de değil, dünyada da lideri konumunda olan sendikamız, 2021 ve 2022 yılında eş ve çocukları ile 157 bin kişi yani 65 bin üyemizi otellerimizde ücretsiz tatile göndermiştir.”

Altundağ, ülkemizin pandemi döneminin de etkisiyle önemli bir ekonomik darboğazdan geçtiğini belirtirken, artan enflasyon, hayat pahalılığı nedeniyle toplumun tüm kesimlerinin özellikle de asgari ücretlilerin ve emeğiyle geçinenlerin mücadele verdiğini söyledi. Ülkemizdeki bu ekonomik sıkıntılardan kurtulmanın yollarından birinin sendikal örgütlenme olduğuna dikkat çeken Altundağ, “Biz toplumun geniş kesimlerine çözüm olması açısından gereken en önemli şeyin sendikal örgütlenme olduğuna inanıyoruz. Çünkü ülkemizde asgari ücret açlık sınırının altında kalmışsa, asgari ücretle çalışanların oranı toplam çalışanların neredeyse yüzde 50’sine ulaşmışsa, bu sorunun reçetesi sendikal örgütlenmedir. Eğer ülkemizde sosyal adaletten, çalışma barışından, refah toplumundan söz edeceksek, o zaman adil bölüşümden, hakça bir paylaşımdan da söz etmeliyiz. Bunun yolu da, örgütlü olmaktan, sendikalı olmaktan, özgür toplu pazarlık sistemi içinde üretmekten ve hakça bölüşmekten geçmektedir” dedi.

Türk Metal Sendikası’nın örgütsüz işyerlerinde verdiği sendikal mücadeleye değinerek sözlerine devam Altundağ, Genel Başkanımız Pevrul Kavlak’ın 2009 yılında göreve geldiğinde 81 bin olan üye sayısının bugün 252 binlere geldiğini hatırlattı. Altundağ, son iki yılda Türk Metal bünyesinde gerçekleştirilen örgütlenme faaliyetlerine değinerek sözlerine şöyle devam etti: “Son örgütlenme rakamlarımız gösteriyor ki Türk Metal Türkiye işçi sınıfının en güvenli limanıdır. Sendika olarak biz, son 2 yılda 122 sendikasız işyerinde örgütlenme faaliyeti yürüttük. Bu işyerlerinde 46’inde çalışanları toplu sözleşmeli düzene kavuşturduk. Kalan işyerlerinde de hukuki süreçler, müzakereler aynen devam ediyor. Sendikamızın son iki yılda, bu faaliyetler neticesinde Türkiye genelinde yaptığı üye sayısı yaklaşık 42 bin kişidir. Bu sayı, toplu sözleşmede kazandığımız rakamlar gibi bir rekordur.”

***

Genel Başkan Yardımcımız Uysal Altundağ’ın konuşmasının ardından ise kürsüye çıkan TÜRK-İŞ İzmir 3. Bölge Temsilcisi Hayrettin Çakmak, Arçelik A.Ş. Fabrika Direktörü Atilla Uz ve BOSCH Termoteknik AŞ. İnsan Kaynakları Direktörü Nilgün Barut genel kurul delegelerine başarı dileklerini sundukları bir selamlama konuşması gerçekleştirdi.

***

Gerçekleştirilen konuşmaların ardından Manisa 1 Nolu Şubemizin Faaliyet Raporu genel kurul delegeleri tarafından oybirliği ile kabul edildi. Bu bölümde BOSCH Termoteknik’den Kaan Kambur ile Arçelik AŞ’den Yüksel Kaynak söz alarak konuştu.

***

Genel Kurula katılan misafirler arasında CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel, MHP Merkez Yönetim Kurulu  Üyesi Mehmet Ödevli, MESS İzmir Bölge Temsilcisi Mesut Ulusoy, BALL Paketleme A.Ş. Fabrika Müdürü Berk Günşeber, Oerlikon A.Ş. İnsan Kaynakları Müdürü Hediye Sadıkoğlu, Sarten Fabrika Müdürü Mustafa Çengel, Sarten Fabrika Müdürü Yusuf Vatansever, Olgun Çelik Fabrika Direktörü Mehmet Ali Arpacık, BALL Paketleme A.Ş. İnsan Kaynakları Müdürü Melike Bekar, Sarten Ege Bölgesi İnsan Kaynakları Direktörü Ömer Ersin Gümüş ile siyasi parti ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri yer aldı.

***

Tek liste ile gidilen seçimlerde Şube Başkanlığına Ercan Dereli, Şube Sekreterliğine Köksal Gündoğdu, Şube Mali Sekreterliğine Esat Hato, Şube Teşkilatlandırma Sekreterliğine Ümit Akyolu ve Şube Eğitim Sekreterliğine Celil Kuramaz seçildi.

Alın terinin karşılığını almak, güvenceli çalışma koşulları ve yüzbinlerin dayanışma gücüne sahip olmak için siz de hemen Büyük Türk Metal Ailesine katılın!

Türk Metal'e Üye Ol
Türk Metal'e Üye Ol