KOCAELİ ŞUBEMİZİN 6. OLAĞAN GENEL KURULU TOPLANDI
KOCAELİ ŞUBEMİZİN 6. OLAĞAN GENEL KURULU TOPLANDI

Kocaeli Şubemizin 6. Olağan Genel Kurulu açılış programı Genel Başkanımız Pevrul Kavlak ile Genel Başkan Yardımcılarımız Yusuf Ziya Odabaş, Uysal Altundağ ve Halil Faki Erdal’ın katılımıyla 10 Aralık 2022 Cumartesi günü gerçekleştirildi. Genel Başkanımız Pevrul Kavlak’ın Divan Kurulu Başkanlığına seçildiği genel kurulda Genel Kurul Divanı, Genel Başkan Yardımcılarımız Uysal Altundağ ve Halil Faki Erdal ile Selma Sivrioğlu ve Serkan Yılmaz’dan oluştu.

Genel Başkanımız Pevrul Kavlak’ın konuşmasından satırbaşları:

Divan Başkanı olarak Genel Kurul Delegelerine seslenen Genel Başkanımız Pevrul Kavlak, sözlerine Kocaeli’ni yalnızca bir sanayi kenti olarak ifade etmenin anlamsız olacağına ifade ederek başlarken şunları söyledi: “Kocaeli, alın terinin hiç kurumadığı… Emeğin bir kıvılcım seli gibi aktığı… Dayanışmanın, paylaşmanın bir bayram sevinci gibi yaşandığı ve metal emekçisinin mücadele ateşininin hiç sönmediği şehirdir. Aslında burası, direnişin kitabının yazıldığı yerdir.”

“Biz neyi istemiyorsak bize onu dayatıyorlar”

Türk Metal Sendikası’nın 2022 yılının başında imzaladığı son grup toplu iş sözleşmesi sürecinde Kocaeli’nde büyük bir miting gerçekleştirildiğini hatırlatan Genel Başkanımız Kavlak, “2 Ocak 2022 günü burada düzenlediğimiz o muhteşem mitingde bir cümle kurmuştum. Demiştim ki: ‘Biz, nedeni olmadığımız bir sorunun mağduru olmak istemiyoruz.’ Evet, aynen böyle demiştim. Sonra ilave etmiştim, demiştim ki: ‘Biz, kazanımlarımızın birkaç ay içine ellerimizden kayıp gittiği bir düzen de istemiyoruz.’ Fakat gelin görün ki biz neyi istemiyorsak bize onu dayatıyorlar. Biz kendimizi neden korumaya çalışıyorsak, önümüze onu çıkartıyorlar. Bu da yetmezmiş gibi bir de bütün faturayı bize ödetmeye kalkıyorlar. İşte bugün yine öyle bir sarmalın içindeyiz. Yaşanan tüm olumsuzluklar, ekonominin içinde bulunduğu durum kırılgan siyasi süreç, bütün dünyada hissedilen enflasyon baskısı, enerji konusundaki belirsizlikler, resesyon beklentileri etrafımızda bir girdap gibi dönüyor. Oysa sıraladığım bu olumsuz gelişmelerin bizimle hiçbir ilgisi yok. Evet, bizimle hiç bir ilgisi yok ama yoksullaşan yine biz oluyoruz. Bizim ekmeğimiz küçülüyor, bizim soframız devriliyor, bizim ağzımızın tadı kaçıyor". Ülkede yaşanan ekonomik gelişmeleri ele alarak sözlerine devam eden Genel Başkanımız Kavlak, bu ülkede ekonomik kriz olmadığını ve asıl ekonomik krizi emekçilerin yaşadığına dikkat çekerek, “Bu ülkede ekonomik kriz falan yok. Peki, o zaman, ne var? Emekçinin krizi var, emekçinin. Bizim krizimiz var. İşçinin, memurun, emeklinin, küçük esnafın, dar ve sabit gelirlilerin krizi var. Bu kriz bizim krizimizdir” dedi.

“Asgari ücretin insan onuruna yaraşır bir düzeyde olması için elimizden geleni yapacağız”

Genel Başkanımız Kavlak, geçtiğimiz günlerde Asgari Ücret Komisyonu’nun ilk toplantısını gerçekleştirildiğini ve bu toplantının ardından TÜRK-İŞ Genel Merkezi’nde bir basın toplantısı düzenlediğini hatırlatarak şunları söyledi: “Müzakereler başladı. Basından izlediniz. Çarşamba günü de Komisyon ilk toplantısını yaptı. Ben de Perşembe günü bir basın toplantısı düzenleyerek, asgari ücrete ilişkin düşüncelerimizi dile getirdim. Kamuoyuna gerçekleri anlattım. Ancak dikkat ettiyseniz herkes asgari ücretin kaç lira olacağıyla meşgul. Elbette ki, insanlar yerden göğe kadar haklı. Biz de, asgari ücretin insan onuruna yaraşır bir düzeyde olması için elimizden geleni yapacağız. İçimize sinen bir rakam olursa kararı imzalayacağız. Olmazsa hiç kuşkunuz olmasın o masadan kalkacağız. Ancak değerli arkadaşlarım biz o masada başka bir konu için de mücadele edeceğiz. O masada bu kez hepimizin canını yakan, bizi canımızdan bezdiren vergi oranlarıyla ilgili değişiklik talep edeceğiz. Bu adaletsizliği giderin diyeceğiz. Yeter artık. Yeter. Canımıza tak etti diyeceğiz.

Basın toplantısında ısrarla dile getirdim, bugün Türkiye’de ücretli çalışanlar üzerinde ağır bir vergi yükü var. Yılın başında aldığımız net ücret, vergi kesintileri nedeniyle ilerleyen aylarda giderek azalıyor. 2002 yılında gelir vergisi tarifesi brüt asgari ücretin 22,9 katı iken bugün sadece 4,9 katına denk geliyor. Her geçen yıl bizim ücretlerimiz eksiliyor. Hatırlayın eskiden ücretliler ‘Sabit Gelirli’ olarak tanımlanırdı. Bugün bu vergi sistemiyle artık biz azalan gelirliyiz. Maalesef azalan gelirliyiz.

Bakın 2002 yılında vergi matrahının 1. dilimi 22,9 brüt asgari ücretti. Yani bugünkü brüt asgari ücret olan 6 bin 471 lirayla bu matrah 150 bin liraya denk geliyordu. Peki, bugün böyle mi? Bugün verginin ilk dilimi 32 bin lira… Yani neredeyse 4,9 asgari ücret. Bizim üyelerimiz üçüncü ayda yüzde 20’ye yedinci ayda yüzde 27 vergi dilimine geliyor. Yılsonunda da yüzde 35 oranında vergi ödüyor. Sigorta primi kesintisini, işsizlik ödeneği kesintisini de ekleyince neredeyse her ay ücretimizin yüzde 54’ü gidiyor. O da yetmiyor. Ücretimizin kalan yüzde 46’sıyla çarşıya pazara gidiyoruz yüzde 18 KDV ödüyoruz. Özel Tüketim Vergisi ödüyoruz. Telefon kullanıyoruz iletişim vergisi ödüyoruz. Evimiz varsa emlak vergisi, arabamız varsa otomobil vergisi ödüyoruz. Yani ödüyoruz Allah ödüyoruz. Yahu Allah aşkına böyle bir şey olur mu? Böyle haksız bir düzen kabul edilebilir mi? İşçinin, emekçinin sırtına bu kadar binilir mi? Biz artık adil bir vergi sistemi istiyoruz. Vergi oranları ile gelir vergisi tarifesinde emekçiler lehine düzenlemeler istiyoruz. İşte o masada bunların mücadelesini vereceğiz. Ama o masada yalnız olmayacağız. O masada sizler de bizimle olacaksınız, güç vereceksiniz.”

Genel Başkanımız Pevrul Kavlak’ın konuşmasının ardından ise kürsüye çıkan İzmit Belediye Başkanı Av. Fatma Kaplan Hürriyet ile Kocaeli Büyükşehir Belediyesi İstihdam Daire Başkanı Öztekin Kaşıkçı genel kurul delegelerine başarı dileklerini sundukları bir selamlama konuşması gerçekleştirdi.

***

Gerçekleştirilen konuşmaların ardından Kocaeli Şubemizin Faaliyet Raporu genel kurul delegeleri tarafından oybirliği ile kabul edildi. Bu bölümde genel kurul delegelerinden Nagihan Özcan ve Kader Bideci söz alarak konuştu.

***

Genel Kurula katılan misafirler arasında TÜRK-İŞ İstanbul 1. Bölge Temsilcisi Adnan Uyar, Çelik Halat Genel Müdürü Seda Atilla, Kalibre Boru Üretim Müdürü Aydın Keskin, Magna Otomotiv Gölcük İnsan Kaynakları Müdürü Esra Yıldız, Maizer Izgara İnsan Kaynakları Sorumlusu Oğulcan Balkaya, Ark Pres İnsan Kaynakları Müdürü Mustafa Hakan Çayoğlu, Federal Moğul İnsan Kaynakları Müdürü Alaaddim Kolat ile siyasi parti ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri yer aldı.

***

Yapılan seçimlerin ardından Şube Başkanlığına Özgür Koca, Şube Sekreterliğine Bünyamin Koç, Şube Mali Sekreterliğine Recep Coşkun, Şube Teşkilatlandırma Sekreterliğine Serhat Konuk ve Şube Eğitim Sekreterliğine Serkan Altıntaş seçildi.

Alın terinin karşılığını almak, güvenceli çalışma koşulları ve yüzbinlerin dayanışma gücüne sahip olmak için siz de hemen Büyük Türk Metal Ailesine katılın!

Türk Metal'e Üye Ol
Türk Metal'e Üye Ol