KKTC KURUCU CUMHURBAŞKANI RAUF DENKTAŞ SON YOLCULUĞUNA UĞURLANIYOR
KKTC KURUCU CUMHURBAŞKANI RAUF DENKTAŞ SON YOLCULUĞUNA UĞURLANIYOR

Yakındoğu Üniversitesi Hastanesi'nin yoğun bakım servisinde tedavi gören KKTC'nin Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, 88 yaşında vefat etti. Rauf Denktaş, bugün düzenlenen cenaze töreniyle son yolculuğuna uğurlanıyor.


Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş 13 Ocak Cuma gecesi saat 22.00'de hayatını kaybetti. 

Yakın Doğu Üniversitesi (YDÜ) Hastanesi yoğun bakım servisinde 9 Ocak Pazar gününden bu yana tedavisi süren KKTC'nin 1. Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş'ın sağlık durumu Cuma günü sabah saatlerinde daha kritikleşti. İç organlarında yetersizlik başgösteren Denktaş, 13 Ocak sabahı solunum cihazına, akşam saatlerinde ise diyalize bağlandı.

YDÜ Hastanesi Yönetim Kurulu üyesi Ahmet Savaşan, gün içinde yaptığı açıklamada, 88 yaşındaki Denktaş'ın sağlık durumunun kritik olduğunu belirterek, organ yetmezliğinin devam ettiğini, solunumunun makine tarafından sağlandığını ve  uyutulduğunu açıkladı,

Rauf Denktaş'ın gece saat 22.00'de vefat ettiği açıklandı. Denktaş için bugün cenaze töreni düzenleniyor.

Sendikamız Yönetim Kurulu tarafından yapılan açıklamada da Kıbrıs davasının yılmaz savunucusu olan devlet adamı Rauf Denktaş'ın ölümünün büyük bir kayıp olduğu belirtilerek, "Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin ve Türkiye'nin başı sağolsun" denildi.

Hayatı Mücadele İle Geçti

Adı Kıbrıs'la özdeşleşen Rauf Denktaş, Kıbrıs deyince akla gelen ilk isimdi. 1924'te dünyaya gelen Denktaş, 88 yıllık yaşamının çok büyük bir bölümünü Kıbrıs davasına adadı.

İlk ve ortaöğrenimi Kıbrıs'ta tamamlamasının ardından İngiltere'de hukuk eğitimi aldı. Aynı yıl adaya dönüp, genç bir avukat olarak, Kıbrıslı Türklerin mücadelesine liderlik eden doktor Fazıl Küçük'ün yanında çalıştı.

Ama Kıbrıslı Türkler onu, 1948'de, henüz 24 yaşındayken, Enosis’e karşı düzenlenen ilk büyük mitingte tanıdı. İlk kez halka seslendiği bu miting, yarım asrı aşan siyasi hayatının da başlangıcı olacaktı.

1958 Haziran’ında Rumların yeraltı örgütü EOKA'ya karşı Kıbrıslı Türkleri korumayı amaçlayan Türk Mukavemet Teşkilatı'nın 4 kişilik ilk hücresinde yer aldı.

Denktaş, "Toros" kod adıyla bir numaralı TMT mücahidi olarak kaydedildi.

1959'daki Londra-Zürih anlaşmalarıyla, Kıbrıs Cumhuriyeti anayasasının hazırlanması çalışmalarına katılan Denktaş 1960'ta Türk Cemaat Meclisi Başkanlığı’na seçildi.

3 yıl sonra, 1963'te cumhuriyetin yıkılması ve Rumların saldırılarının yeniden başlamasıyla Kıbrıslı Türkler, dolayısıyla Rauf Denktaş için de zor günler yeniden başladı.

Devrin Rum lideri Makaryos tarafından istenmeyen adam ilan edildi ve Kıbrıs'a girişi yasaklandı.

5 yıl boyunca adaya gizli yollardan girip çıkan Denktaş, Erenköy çatışmaları sırasında iki kez ölümden döndü.

Denktaş 1974'teki Türk Barış Harekatı’nı izleyen süreçte kurulan Kıbrıs Türk Federe Devleti’nin de ilk devlet başkanlığını üstlendi.

1983'te Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ni ilan eden Denktaş, 1985-2005 yılları arasında aralıksız cumhurbaşkanlığını yürüttü.

Klerides'in ardından müzakere masasında sırasıyla karşısına Makarios, Kiprianu, Vasiliu, tekrar Klerides ve Papadopulos oturdu.

5 Rum yönetimi liderinin yanı sıra, 5 Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri, 6 Türk Cumhurbaşkanı ve 13 başbakanıyla çalıştı.

Zorluklarla dolu bir siyasi mücadele veren Rauf Denktaş tam 3 kez de evlat acısı yaşadı. 6 çocuğundan üçünü kaybetti.

Çoğu Kıbrıs sorunuyla ilgili 50'nin üzerinde eseri bulunan Denktaş, adı ülkesiyle birlikte anılan liderler arasında tarihteki yerini aldı.

Alın terinin karşılığını almak, güvenceli çalışma koşulları ve yüzbinlerin dayanışma gücüne sahip olmak için siz de hemen Büyük Türk Metal Ailesine katılın!

Türk Metal'e Üye Ol
Türk Metal'e Üye Ol