KAPAKLI ŞUBEMİZİN 2. OLAĞAN GENEL KURULU GERÇEKLEŞTİRİLDİ
KAPAKLI ŞUBEMİZİN 2. OLAĞAN GENEL KURULU GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Kapaklı Şubemizin 2. Olağan Genel Kurulu açılış programı 23 Aralık 2023 Cumartesi günü Tekirdağ’ın Kapaklı ilçesinde yapıldı. Genel Kurulu yönetecek Divan Heyeti’nin genel kurul delegelerine sunulması ve görev yerini alması ile başlayan genel kurulda, Divan Başkanlığına Genel Başkan Yardımcımız Uysal Altundağ, Divan Başkanvekilliklerine Genel Başkan Yardımcımız Mürsel Öcal ile İstanbul 1 Nolu Şube Başkanımız Mehmet Ali Akman,  Divan Katip üyeliğine ise Dinex Egzoz işyeri delegesi Mehmet Koç ile Arçelik işyeri delegesi Sinem Tabak seçildi.

Divan Başkanı olarak Kapaklı Şubemizin 2. Olağan Genel Kurulun açılış konuşmasını gerçekleştiren Genel Başkan Yardımcımız Uysal Altundağ, sözlerine Genel Başkanımız Pevrul Kavlak’ın, selam, sevgi ve dayanışma dileklerini ileterek başladı. Sendikamız Türk Metal’in üye sayısının her geçen gün artığını belirterek sözlerine devam eden Altundağ, “Evet, büyüyoruz ama bu büyüme kolay gerçekleşmiyor. Burada Örgütlenme sürecinde yaşanan olumsuzlukların canlı tanıkları olan sizler varsınız. Sizler bu sürecin ne kadar zorlu olduğunu biliyorsunuz. Örgütlenmek, emeğin hak ettiği değere ulaşması için mücadele etmek gerçekten zor. Ancak bu bizi durduracak mı? Elbette ki hayır… Biz, işçi sınıfı için mücadele etmeye devam edeceğiz ve bu mücadeleyi kararlılıkla sürdüreceğiz” dedi.

Altundağ, ülkemizde ve dünyada son yıllarda yaşanan salgın hastalıklar, savaşlar, doğal afetler ve tüm bunların sonucunda ortaya çıkan ekonomik krizler nedeniyle başta emekçiler olmak üzere tüm insanlığın zor günlerden geçtiğine vurgu yaptı. Genel Başkan Yardımcımız Altundağ, Sendikamız Türk Metal’in, emekçilerinin insan onuruna yaraşır bir yaşam sürmeleri, aileleriyle birlikte tatile gitmeleri, refah içinde yaşamaları, iyi ücret almaları ve mutlu olmaları için çalıştığını söyledi.

Sendikamız Türk Metal ile Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) arasında 150 bin üyemizi ilgilendiren grup toplu iş sözleşmesinde gelinen sürece değinerek sözlerini devam eden Altundağ, “Hepiniz biliyorsunuz, Sendikamızda örgütlü yaklaşık 150 bin metal emekçisi adına işveren sendikası MESS ile Grup Toplu İş Sözleşmesi görüşmelerini yürütüyoruz. 31 Ağustos günü yürürlük tarihi sona eren sözleşme için yaz aylarında çalışmalara başladık. Hem Genel Merkezimizin bünyesinde faaliyet gösteren Araştırma ve Eğitim Merkezimiz hem de özel bir şirket aracılığıyla üyelerimize anket uyguladık. Daha sonra Genel Başkan Yardımcıları olarak bölgelerde temsilci arkadaşlarımızla bir araya geldik. Temsilci arkadaşlarımızın taleplerini topladık. Bu talepleri taslağımıza yansıttık, MESS’e sunduk ve müzakere sürecine başladık. Türk Metal Sendikası ve MESS arasında 26 Eylül 2023 günü başlayan Grup Toplu İş Sözleşmesi görüşmeleri 22 Kasım 2023 günü uyuşmazlıkla sonuçlandı. Toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde bugüne kadar yapılan 5 oturumda, 46 ana madde, 5 ek madde ve 3 geçici madde olmak üzere toplam 54 madde ve sözleşmenin eki niteliğindeki 1 yönetmelik üzerinde anlaşma sağlandı. Görüşmelerde 33 ana madde, 47 ek madde ve 3 geçici madde olmak üzere toplam 83 madde ve sözleşmenin eki niteliğindeki 2 yönetmelikte ise anlaşma sağlanamadı. Anlaşma sağlanamayan maddeler arasında ücret artışına ilişkin maddeler ve sosyal haklara bağlı olan parasal maddeler başta geliyor.

Biz bugüne kadar yürütülen bütün sözleşme müzakerelerinde olduğu gibi bu sözleşme sürecinde de sosyal diyalog anlayışıyla hareket ettik. Çalışma barışını bozucu uzlaşmaz bir tavır ortaya koymadık. Biz, sözleşmenin günün ekonomik koşullarının gerektirdiği bir şekilde masada bitirilmesi için elimizden gelen çabayı ortaya koyduk. Ancak Sendikamızın bu duyarlı ve yapıcı yaklaşımı karşısında ne yazık ki muhatabımız olan MESS, Türk Metal’in kabul edemeyeceği bir teklifte bulundu. MESS öncelikle sözleşmenin üç yıllık olmasını talep etti. Sendikamızın ücret artışı teklifine karşılık olarak da, ilk 6 ay için yüzde 35, diğer 6 aylık periyotlar için TÜFE oranında artış önerdi. Sosyal haklara ise 1. yıl için yüzde 65, 2 ve 3. yıllar için de TÜFE oranı kadar artış teklif etti. MESS ayrıca, bazı esnek çalışma düzenlemelerinin sözleşmeye dahil edilmesini ve Tamamlayıcı Sağlık Sigortasını düzenleyen maddenin sözleşmeden çıkarılmasını da talep etti. Türk Metal Sendikası, sergilenen bu uzlaşmaz tutum nedeniyle sözleşme masasını terk etti. Ve uyuşmazlık tutanağını tutarak arabulucu sürecini başlattı” diyerek gelinen süreci özetledi.

Altundağ, sözlerini şöyle tamamladı:  “Biz kararlıyız. Üyelerimizin sendikamıza emanet ettiği alın terlerine halel getiremeyeceğiz. Emeğin hak ve özgürlüklerinden çalışma yaşamında hak ve adaletten taviz vermeyeceğiz. MESS’in uzlaşmaz tutum ve yaklaşımının devam etmesi halinde ise demokratik ve meşru eylemleri ortaya koymaya devam etmekten çekinmeyeceğiz. Direneceğiz, direne direne kazanacağız.”

***

Genel Başkan Yardımcımız Altundağ’ın konuşmasının ardından Çakıllı Belediye Başkanı Mehmet Bayram, Çerkezköy Belediye Başkan Yardımcısı Enver Bayram ile Hema Endüstri işyeri Genel Müdürü Erdal Deniz genel kurul delegelerine hitap ederek, genel kurul çalışmalarında başarılar diledi.

***

Genel Kurul çalışmaları Kapaklı Şubemizin Faaliyet Raporu’nun genel kurul delegeleri tarafından oybirliği ile kabul edilmesi ile devam etti. Bu bölümde genel kurul delegesi Arçelik Elektronik işyerinden Dilek Alp ile Hema Otomotiv işyerinden Yiğit Kaman söz alarak genel kurul salonuna hitap etti.

***

Genel Kurula katılan misafirler arasında Arçelik Elektronik İşletmesi İdari İşler Sorumlusu Aykut Topaloğlu, Arçelik Kurutma Fabrikası İnsan Kaynakları Müdürü Taner Özbabacan, Hema Endüstri Genel Müdür Yardımcısı Göktuğ Yalçın, Hattat Traktör Genel Müdür Yardımcısı Fatih Baran, Başoğlu Kablo Üretim Müdürü Volkan Terzioğlu, Çerkezköy Esnaf Odası Başkanı Erkan Zümbül, Vize Esnaf Sanayi Odası Başkanı Hasan Basri Korkmaz ile siyasi parti ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri yer aldı.

***

Tek liste ile gidilen genel kurulda Şube Başkanlığına Günay Özden, Şube Sekreterliğine Salih Gündür, Şube Mali Sekreterliğine Yılmaz İnce, Şube Teşkilatlandırma Sekreterliğine Veli Bal ve Şube Eğitim Sekreterliğine Nurten Çetin Yüksek seçildi.

Alın terinin karşılığını almak, güvenceli çalışma koşulları ve yüzbinlerin dayanışma gücüne sahip olmak için siz de hemen Büyük Türk Metal Ailesine katılın!

Türk Metal'e Üye Ol
Türk Metal'e Üye Ol