KAMUOYUNA
KAMUOYUNA

Sendikamız Genel Yönetim Kurulu, AROBUS işyerindeki örgütlenme çalışmalarımız hakkında, kamuoyuna aşağıdaki açıklamayı yapmıştır:


KAMUOYUNA

Türk Metal Sendikası,  metal işçilerinin örgütlenmesi konusunda samimi çabalar gösteren ve bu alanda ciddi mesafeler alan bir demokratik kitle örgütüdür.

Türk Metal, günümüzde sendikacılığın zayıflamasına, gerilemesine rağmen, örgütlenme reflekslerini her zaman diri ve sağlam bir şekilde koruyan bir sivil toplum örgütü olarak bugünlere gelmiştir.

Bizim örgütlenme anlayışımız, üç temel esasa dayanır. Bunlardan birincisi,  yasalardan kaynaklanan zorluklara, iş çevrelerinden gelen baskılara rağmen metal işçilerini örgütlemektir. İkinci önemli unsur, örgütlenen işçilerin emeği ve ekmeğine -günün koşullarına direnecek şekilde- hak ettiği karşılığı almaktır. Üçüncü ve son olarak da, örgütlenen metal işçilerine, onların eş ve çocuklarına sunacağımız sosyal ve kültürel hizmetlerin de katkısıyla güçlü bir dayanışma ağı oluşturmak, bizim dikkate aldığımız temel hususlardır. Bugün, belirttiğimiz bu üç başlıkla ilgili olarak attığımız adımlarla birlikte metal işçileriyle aramızda var olan güven bağı, oluşturmuş olduğumuz dayanışmanın ana unsurudur. Türk Metal, bu özelliklerinin yanı sıra uyguladığı ’sosyal sendikacılık ‘ anlayışıyla da bugün Türkiye’nin en büyük ve en güçlü sendikası olmuştur.

Ancak,  büyük ve güçlü sendika olmamızın bazı sendika ve sendikacılarda yarattığı kompleks nedeniyle, özellikle işkolumuzdaki  ‘hem nicelik hem de nitelik anlamında küçük sendikalar’ tarafından, sendikamıza yazılı ve sözlü saldırılar yapılmakta olup, bu saldırılar bugün de devam etmektedir. Ayrıca, yapılan açıklamalarda bilgi kirliliği ve karartması yöntemlerine başvurularak,  gerek iç, gerekse dış çevrelerde hakkımızda olumsuz bir izlenim yaratma çabaları da sürmektedir.

Son olarak İstanbul Anadolu Yakası’nda ve Bursa’da faaliyet gösteren ‘AROBUS ARAÇ İMALAT SANAYİ VE TİCARET ANONİM ŞİRKETİNDEKİ’ sendikal gelişmeler konusunda Birleşik Metal İş Sendikası tarafından yapılan açıklamalarda aynı yöntemin izlendiğine şahit oluyoruz.

Sendikamız, kamuoyunun bilgilendirilmesinde gelişmeleri tam ve doğru bilgiler vermeden, çarpıtarak aksatanlara karşı, üzerine düşen sorumluluğun gereği olarak, aşağıdaki açıklamayı yapmayı gerekli görmüştür:

AROBUS , bir işletme işyeri olup, Türkiye’de 3 ayrı lokasyonda faaliyet gösteren bir  şirkettir. İşletmenin  işyerleri, İstanbul Tuzla, Kocaeli  Çayırova ve Bursa Nilüfer bölgesindedir.  ARGEN LTD.ŞTİ ise tamamen  ayrı bir işyeri olup, anılan firmaya, mühendislik ve AR-GE hizmetleri vermektedir.

Sendikamız, AROBUS  işyerinde çalışan metal işçilerinin bizzat kendi taleplerine karşılık vermiş ve 2012 yılı Eylül ayı içerisinde bu işyerinde sendikalaşma girişimlerini  başlatmıştır.

Örgütlenme çalışmaları neticesinde 83 AROBUS çalışanı, sendikamıza üye olmuştur. Örgütlenme çalışmaları sırasında, Abdullah Çoban, Bayram Ceylan, Mehmet Şahin, Yavuz Önal, Hakan Dinç ve Eyüp Yağar isimli 6 metal işçisi, sendikalaşma yolundaki çalışmaları sebebiyle işten çıkarılmıştır. Bu arkadaşlarımızla ilgili olarak sendikamızın başlatmış olduğu hukuki süreç devam etmektedir.

Bilindiği gibi birtakım işveren çevreleri, sendikalaşmaya karşı hoşgörülü bakmamakta, bu nedenle sendikalaşmayı seçen işçileri de ‘işten çıkarma’ yoluyla tasfiye etmektedir. Bu alışkanlık, sadece AROBUS çalışanlarının değil,  sendikalaşmak isteyen tüm emekçilerin ortak sorunudur.

AROBUS işyerinde, sendikamız, toplu sözleşme görüşmelerini başlatmaya  esas çoğunluğa yaklaşmış olmasına rağmen, sendikalaşma faaliyetleri nedeniyle, 6 üyemizin işten çıkarılması karşısında, diğer çalışanları böyle bir sonuçtan korumak amacıyla, bu işyerindeki sendikalaşma faaliyetlerini koşulların uygunluğuna  ve olgunlaşmasına  paralel olarak, bir süreliğine erteleme kararı almıştır.

Ancak, AROBUS işyerinde çalışan metal işçilerini düşünerek almış olduğumuz erteleme kararı, işkolumuzdaki - sendikacılığı tartışılır- bazı sendikal çevreler tarafından sabote edilmiş ve Birleşik Metal İş Sendikası, bu işyerinde bizim sendikalaşma çalışmalarımız olmasına rağmen, örgütlenme gayretine girmiştir. Nihayetinde bu girişim, bizim sendika olarak duyduğumuz kaygının ne kadar haklı nedenlere dayandığını göstermekle kalmamış, 6 çalışanın da işten çıkarılmasına yol açmıştır.

Sendikalaşma konusunda teorik ve pratik yetersizlik içinde olan bu çevreler, buna rağmen plansız-programsız bir şekilde sendikalaşmaya devam edince, bu sendikal yetersizlik nihayetinde 15’e yakın işçinin işten çıkarılmasına yol açmıştır.

Bu durum karşısında, işçilerin daha fazla mağdur olmaması için, sendikamız, örgütlenme çalışmalarına bıraktığı yerden devam etmeye karar vermiş ve AROBUS çalışanlarının özgür iradeleriyle sendikamıza üyeliği sonucunda, gerekli çoğunluğa ulaşmıştır.

Toplu sözleşme görüşmelerini başlatmaya esas, gerekli çoğunluğa sahip olan Sendikamız, 27 Haziran 2013 tarihinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na başvurarak, yetki talebinde bulunmuştur.

Çalışma Bakanlığı’ndan yetkinin Türk Metal Sendikası’nda olduğu yönünde bir karar çıkması halinde, sendikamız,AROBUS ‘taki üyelerimizin emeğinin karşılığını aldığı bir sözleşme imzalamak kararlılığı içinde toplu sözleşme masasına oturacaktır..

Kamuoyuna saygı ile duyurulur.

 

TÜRK METAL SENDİKASI
GENEL YÖNETİM KURULU

Alın terinin karşılığını almak, güvenceli çalışma koşulları ve yüzbinlerin dayanışma gücüne sahip olmak için siz de hemen Büyük Türk Metal Ailesine katılın!

Türk Metal'e Üye Ol
Türk Metal'e Üye Ol