KADIN HAKLARI İÇİN BİR DEVRİMİNYIL DÖNÜMÜ
KADIN HAKLARI İÇİN BİR DEVRİMİNYIL DÖNÜMÜ

Toplumumuzun yarısını oluşturan kadınların, sosyal, ekonomik ve siyasal hayatta erkeklerle eşit ve beraber yürüdükleri bir toplum her zaman için kalkınmaya ve gelişmeye daha müsait olacaktır.


Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk yıllarında Mustafa Kemal Atatürk kadınların sosyal ve kültürel alanlarda, eğitimde, hukukta, aile içinde, çalışma hayatında, toplumsal yaşamda ve siyasette erkeklerle eşit haklara sahip olması için bir takım kararlara imza atmıştı.

Yapılan düzenlemeler zamana göre ileri görüşlü bir fikri yansıtıyordu. Türkiye ulaşmak istediği batı standartlarının da ötesine geçerek kadın haklarında bir devrim gerçekleştirdi.

Bu bağlamda kadın hakları konusunda atılan adımlar Türkiye Cumhuriyeti'nde toplumsal alanda yapılan en önemli yeniliklerdendir ve birçok Avrupa ülkesinden daha önce gerçekleştirilmiştir. Fransa ve İtalya’da kadınlara 1946’da, İsviçre’de ise 1971’de seçme ve seçilme hakkı tanınmıştır.

Atatürk'ün, 1930'da belediye seçimlerinde seçme, 1933'te çıkarılan Köy Kanunu'yla muhtar seçme ve köy heyetine seçilme, 5 Aralık 1934'te Anayasa'da yapılan bir değişiklikle de milletvekili seçme ve seçilme hakları tanınmıştır.

İşte bugün 05 Aralık Türkiye’de ve dünyada kadın hakları açısından önemli bir gündür. Kadınların en temel haklarına kavuştukları günün yıldönümüdür.

Toplumumuzun yarısını oluşturan kadınların, sosyal, ekonomik ve siyasal hayatta erkeklerle eşit ve beraber yürüdükleri bir toplum her zaman için kalkınmaya ve gelişmeye daha müsait olacaktır.

Nitekim Atatürk’ün özellikle 05 Aralık 1934 tarihinde kadınlara bu hakkı tanımasından bu güne kadınlarımız topluma hizmet etme noktasında pek çok başarılı hizmette bulunmuşlardır. Ancak hala istenilen noktaya bulunmadığımız ortadadır. Meclisimizde 79 kadın milletvekili bulunurken bu sayı toplam milletvekili sayımız olan 550’nin ancak % 14.38’idir. Kadınlarımızın hak ettikleri statüye kavuşması için başta biz sendikalar gibi sivil toplum kuruluşları olmak üzere hepimize görevler düşmekte, kadınlarımızı olmaları gereken yere çekmek için ellerinden tutmalıyız.

Bu bağlamda Türk Metal olarak bizler de üzerimize düşeni yapmış olduğumuza inanıyoruz. Gerek teşkilatımızdaki kadın temsilci ve yöneticilerimizin varlığı, gerek her yıl düzenli olarak 800 kadın işçimizle düzenlediğimiz Kadın İşçileri Kurultaylarımız, gerekse Aile Kurultaylarımızla ile kadınlara ne kadar değer verdiğimizi somut olarak ilan etmiş durumdayız.

05 Aralık Kadınlarımıza milletvekili seçme ve seçilme hakkının tanındığı yıl dönümü kutlu olsun. 

Alın terinin karşılığını almak, güvenceli çalışma koşulları ve yüzbinlerin dayanışma gücüne sahip olmak için siz de hemen Büyük Türk Metal Ailesine katılın!

Türk Metal'e Üye Ol
Türk Metal'e Üye Ol