BURSA 3 NOLU ŞUBEMİZİN 5. OLAĞAN GENEL KURULU YAPILDI
BURSA 3 NOLU ŞUBEMİZİN 5. OLAĞAN GENEL KURULU YAPILDI

Bursa 3 Nolu Şubemizin 5. Olağan Genel Kurulu 8 Ocak 2022 Cumartesi günü Bursa’da toplandı. Genel Başkanımız Pevrul Kavlak, Divan Başkanlığa seçildiği Genel Kurulda, MESS grup toplu iş sözleşmesi süreci ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Genel Başkanımız Pevrul Kavlak’ın konuşması Sendikamızın Facebook hesabından canlı olarak yayınlandı.

Genel Başkanımız Pevrul Kavlak, Bursa 3 Nolu Şubemizin Genel Kurulunda Divan Başkanı olarak gerçekleştirdiği konuşmasında MESS Grup Toplu İş Sözleşmesi sürecinde gelinen noktaya değinirken, “Ben bugüne kadar o masaya oturmadım, ama artık hazırım. Buradan çıkıp Pazartesi günü o masaya gideceğim. MESS'in dün akşam yaptığı çağrı üzerine, Pazartesi günü saat 18'de o masaya oturacağım. Sizden aldığım güçle sizin verdiğiniz destekle bu işi sizin istediğiniz şekilde bitirmeden o masadan kalkmayacağım. Şimdi buradan MESS'e sesleniyorum. Gelin bu kez işi bitirelim. Gerekiyorsa günlerce o masadan kalkmayalım. 130 bin metal emekçisini mutlu edelim. Gelin o masadan bir daha kalkmayalım. Çünkü o masadan bir daha kalkarsak, vallahi de billahi de bu sefer o yüzbinleri Bursa'da toplarız. O da yetmezse İzmir'de toplarız. Tüm Türkiye'yi ayağa kaldırırız. O meydanları dar ederiz” dedi.

Çalıştık, ürettik, kazandırdık şimdi biz de kazanmak istiyoruz

Sendikamız Türk Metal’in uzun bir süredir hak ve ekmek mücadelesi verdiğini belirten Genel Başkanımız Kavlak, alın terimizin, ölümüne çalıştığımız günlerin karşılığını alabilmek için elimizden geleni ardımıza koymadığımızı, canımızı dişimize takarak içinde bulunduğumuz bu kaosu bu belirsizliği bir an önce bitirmeye çalıştığımızı dile getirdiği sözlerine şöyle devam etti: “Biz sadece, hakkımız olanın peşindeyiz. Fazlasında gözümüz yok. Çalıştık, ürettik, kazandırdık şimdi biz de kazanmak istiyoruz. Biz canımız pahasına, ölümüne çalıştık. Bunun karşılığını istiyoruz. Bu kadar basit, bu kadar açık ve bu kadar net… Bakın kısa bir süre öncesine kadar birçok kent merkezinde düzenlediğimiz mitinglerde niyetimizi, beklentimizi açıkça ifade ettik. Herkes gördü. Basına verdiğimiz demeçlerde, katıldığımız televizyon programlarında dilimizin döndüğünce anlattık. Belgelerle, rakamlarla, grafiklerle taleplerimizin ne kadar haklı ve yerinde olduğunu gözler önüne serdik. Bütün bunları herkes, ama herkes gördü. Ama MESS bir türlü görmedi. Daha doğrusu görmek istemedi. Görmezden geldi. Herkes anladı. Ama onlar anlamadı. Taslağımıza karşı önce cılız bir teklif verdiler, sonrasında da dostlar alış verişte görsün diye yapılan iki puanlık bir artış yaptılar. Bizi oyalamaya çalıştılar. Nereye kadar? Taa ki, 2 Ocak Pazar günü düzenlediğimiz Kocaeli mitingine kadar. Geçtiğimiz hafta Pazar günü sizlerin de katılımıyla Kocaeli’nde büyük bir miting gerçekleştirdik. Görünen o ki yüz bin metal emekçisinin hak arayışı, yüz bin metal emekçisinin kararlılığı, yüz bin metal emekçisinin sendikasına olan güveni birilerini harekete geçirmiş. Birileri, bu işin ciddi olduğunu, bu işin şakası olmadığını, bu mücadeleden geriye dönüş olmadığını, bizim o masada üyelerimizin haklarını bırakmayacağımızı nihayet anlamış. Bunu başaran, bunu ele güne gösteren sizlersiniz. Sizlerin gür sesi, yeri göğü inleten ayak sesleridir. Sizlerle gurur duyuyorum. Sizlerin başkanı olmaktan, sizlerle kol kola yürümekten, omuz omuza mücadele vermekten gurur duyuyorum.”

İnsan onuruna yaraşır bir yaşam sürmemiz için hak ettiğimiz ücreti de almak istiyoruz

Genel Başkanımız Kavlak, 31 Ağustos tarihinden itibaren hepimizin heyecanla beklediğine değinerek devam ettiği sözlerine, “Artık bıçak kemikte… Biz her gece 100 lirayla yatağa girip sabah 90 lirayla uyanıyoruz. Bıktık artık. Paramızın, gelirimizin her geçen gün erimesinden… Her gün biraz daha yoksullaşmaktan. Zamlardan hayat pahalılığından, TÜİK'in yalanlarından. Vallahi de bıktık... Billahi de bıktık. Biz bu işi bir an önce bitirmek istiyoruz. İçeride birikmiş paralarımızı, iyice pul olmadan almak istiyoruz. Önümüzü görmek Ne alacağımızı bilmek, hayatımızı ona göre yaşamak, işimize, gücümüze bakmak istiyoruz. Ancak şunu da kimse yanlış anlamasın. Biz bu işi bir an önce bitirmek istiyoruz ama verilen her teklifi kabul edecek de değiliz. Biz bu işi bir an önce bitirmek istiyoruz ama insan onuruna yaraşır bir yaşam sürmemiz için hak ettiğimiz ücreti de almak istiyoruz. Biz MESS'e elimizi uzattık ama uysal koyun da değiliz. Pazarlık asıl bundan sonra başlıyor. Sözleşme asıl şimdi başlıyor. Buna herkes hazır olsun” dedi.

Kimsenin hakkını o masada bırakmayacağız

İşveren sendikası MESS’in 2 Ocak’ta düzenlediğimiz Kocaeli Mitinginde “Gelin masaya” çağrımızı cevap verdiğini ve tarafların 5 Ocak tarihinde tekrar bir araya geldiğini hatırlatan Genel Başkanımız Kavlak, “MESS teklifini de revize ederek yeni bir öneride bulundu. Öncelikle söylemek isterim ki bunu iyiniyetli bir yaklaşım olarak görüyoruz. Muhatabımız MESS köprüleri atmak yerine masada buluşmak ve sorunu çözmek yolunda önemli bir adım attı. Sözleşmemizin birinci altı ayı için geçmişe dönük yüzde 8,8 enflasyona karşılık bize yüzde 21 oranında artış önerdi. İkinci altı ay için önerdiği artışla birlikte yıllık bazda sözleşmemiz toplamda yüzde 50,45'e geldi. Sosyal haklar için de daha önce teklif ettiği yüzde 19'u yüzde 25 olarak revize etti. Peki bu bizim için yeterli mi? Asla bunu iyiniyetli bir teklif olarak görüyoruz ama sözleşmenin makul bir noktada bitmesi için asla yeterli görmüyoruz. Görmeyeceğiz. Biz de bu yeni teklif üzerine hemen Başkanlar Kurulumuzu topladık. Arkadaşlarımızla bu teklifi değerlendirdik. Karşı teklifimizi basına ve kamuoyuna açıkladık. Biz birinci altı ay için taslağın tamamını istiyoruz. Taslağımızdaki yüzde 29,57'yi talep ediyoruz. Yani MESS ortalamasına brüt 1882 lira, nette de yaklaşık 1500 lira talep ediyoruz. İkinci altı ay için de yüzde 36 istiyoruz Bu da yaklaşık brüt 2970 liradır. Bunun da getirisi yine yaklaşık net 2500 liradır. Böylece yıl bazında kümülatif olarak 4852 lira brüt yaklaşık 3900 lira da net zam istiyoruz. Bu da yıllık bazda yüzde 76,21 oranına denk geliyor. Bizim teklifimiz budur. Umuyorum ki pazarlıklar sonucunda bu teklifimizin büyük bir kısmını alacağız. kimsenin hakkını o masada bırakmayacağız” dedi.

Kazanılmış haklarımızdan bir milim bile geri adım atmam, attırmam

Sendikamım Türk Metal’in işveren sendikası MESS’e sunduğu teklifi değerlendirerek devam eden Genel Başkanımı Kavlak, sözlerine şöyle devam etti: “Bazı arkadaşlarımız ikinci 6 ay için istediğimiz yüzde 36 oranını sabit bir oran olarak algılamışlar. Yani bizim enflasyon ne olursa olsun yalnızca yüzde 36 oranında bir zam istediğimizi düşünmüşler. Sosyal medyadan bu konuda bir açıklama yaptım ama burada da belirtmek istiyorum. Bu talep ortalama bir orandır. MESS bize ikinci altı ay için gerçekleşecek enflasyonu vermek istemese de biz yüzde 36'yı talep ediyoruz. Ancak şunu da unutmayın burası Türkiye, her gün bir şeyler değişiyor. Hiçbir şeyin garantisi yok. Yani bu durumda ikinci 6 ay enflasyonu yüzde 36'nın altında olursa, biz kardayız. Refah payımızı almış olacağız. Üstünde olursa, örneğin enflasyon  38 ya da 40 oldu. Biz o zaman gerçekleşen bu oranı alacağız. Yani 38 ise 38, 40 ise 40 alacağız. Bunun böyle bilinmesini istiyorum. İkincisi de şudur: Bu sözleşme yalnızca zam oranıyla bitmiyor. Halen masada bizim 8 maddemiz var onlar daha duruyor. MESS'in de bizden talepleri var, onlar da masada duruyor. Anlaşmanın sağlanması için MESS'in bizim kazanılmış haklarımıza yönelik taleplerini geri çekmesi gerekiyor. Bizim o masaya oturabilmemiz için kazanılmış haklarımıza yönelik bu taleplerin masadan kalkması gerekiyor. Mesela, üç yıllık sözleşme teklifinin masadan kalkması lazım. Herkesin çalıştığı gün kadar ikramiye almasını düzenleyen kıstelyevm esasının masadan kalkması lazım... Esnek, güvencesiz çalışmayla ilgili tekliflerinin masadan kalkması lazım... Deneme süresiyle ilgili tekliflerinin masadan kalkması lazım... Geçici iş göremezlik ödeneğiyle ilgili teklifin masadan kalkması lazım... Bunlar masada dururken, biz ücrete ilişkin maddeye geçemeyiz. Bunu herkes böyle bilmelidir. Herkes bir şey daha bilmelidir. Bunlar o masada dururken, ben o masaya oturmam. Kazanılmış haklarımızdan bir milim bile geri adım atmam. Attırmam. O dayatmalar o masadan kalkacak ücret pazarlığı da ondan sonra başlayacak. Bunun başka bir yolu yok. Kaldırın masadan o maddeleri, Kocaeli'ndeki o selin gümbürtüsüyle birlikte artık o masaya ben geliyorum. O meydandan, bu salondan aldığım güçle o masaya ben geliyorum. Ya hakkımızı verecekler ya da Kocaeli'nden gelen o sele kapılıp sürüklenip gidecekler.”

Pazartesi günü saat 18’de o masaya oturacağım

Genel Başkanımız Kavlak, işveren sendikası MESS’in yeni bir çağrı daha yaptığını belirterek sözlerine devam ederken, “Ben bugüne kadar o masaya oturmadım, ama artık hazırım. Buradan çıkıp Pazartesi günü o masaya gideceğim. MESS'in dün akşam yaptığı çağrı üzerine, Pazartesi günü saat 18'de o masaya oturacağım. Sizden aldığım güçle sizin verdiğiniz destekle bu işi sizin istediğiniz şekilde bitirmeden o masadan kalkmayacağım. Şimdi buradan MESS'e sesleniyorum. Gelin bu kez işi bitirelim. Gerekiyorsa günlerce o masadan kalkmayalım. 130 bin metal emekçisini mutlu edelim. Gelin o masadan bir daha kalkmayalım. Çünkü o masadan bir daha kalkarsak, vallahi de billahi de bu sefer o yüzbinleri Bursa'da toplarız. O da yetmezse İzmir'de toplarız. Tüm Türkiye'yi ayağa kaldırırız. O meydanları dar ederiz” dedi.

***

Genel Başkanımız Pevrul Kavlak, salondaki konuşmasını tamamladıktan sonra, genel kurul salonunu dışına kurulan dev ekranda genel kurulu takip eden üyelerimizle bir araya gelerek, süreç ile ilgili kısa bir bilgilendirmede bulundu.

***

Genel Başkanımız Pevrul Kavlak’ın konuşmasının ardından ise kürsüye çıkan Coşkunöz Holding İnsan Kaynakları Direktörü Arzu Öneyman, Beyçelik Gestamp İnsan Kaynakları ve Kurumsal İletişim Direktörü Uğur Cem Yıldız, Teknik Malzeme İnsan Kaynakları Müdürü Sabri Topçu genel kurul delegelerine başarı dileklerini sundukları bir selamlama konuşması gerçekleştirdi.

***

Gerçekleştirilen konuşmaların ardından Bursa 3 Nolu Şubemizin Faaliyet Raporu genel kurul delegeleri tarafından oybirliği ile kabul edildi. Bu bölümde Hilmi Başak işyerinden Gönül İşsever ve Beyçelik Montaj işyerinden Mertcan Korkmaz söz alarak konuştu.

***

Genel Başkanımız Pevrul Kavlak’ın Divan Başkanlığına seçildiği genel kurulda Divan Başkanvekilliklerini Genel Başkan Yardımcımız Uysal Altundağ ile TOFAŞ Şube Başkanımız Ömürlü Bayram kâtip üyeliklerini ise Süreyya Kurtuluş ile Dinçer Yazıcı yürüttü. 

***

Genel Kurula katılan misafirler arasında TÜRK-İŞ Bursa 8 Bölge Temsilcisi Ruhi Biçer, Genel Başkan Yardımcımız Halil Faki Erdal, Bursa 2 Nolu Şubemizin örgütlü olduğu işyerlerinin temsilcileri ile siyasi parti ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri yer aldı.

***

Tek liste ile gidilen seçimlerde Şube Başkanlığına İsmail Türk, Şube Sekreterliğine Yusuf Aydoğan, Şube Mali Sekreterliğine Mustafa Karaağaç, Şube Teşkilatlandırma Sekreterliğine Hakan Aydede ve Şube Eğitim Sekreterliğine Ufuk Bayram seçildi.

Alın terinin karşılığını almak, güvenceli çalışma koşulları ve yüzbinlerin dayanışma gücüne sahip olmak için siz de hemen Büyük Türk Metal Ailesine katılın!

Türk Metal'e Üye Ol
Türk Metal'e Üye Ol