GENÇ İŞÇİLER 1. BÜYÜK KURULTAYI ANKARA’DA TOPLANDI
GENÇ İŞÇİLER 1. BÜYÜK KURULTAYI ANKARA’DA TOPLANDI

Sendikamız Türk Metal, gelenekselleşen kurultaylarına bir yenisini daha ekliyor. 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı kutlamaları kapsamında, Sendikamızın her yıl düzenlemeyi planladığı Genç İşçiler Büyük Kurultayı’nın ilki 19-22 Mayıs 2024 tarihleri arasında Ankara’da toplandı. Sendikamızın örgütlü olduğu işyerlerinden, 30 yaşın altında 750’ye yakın metal işçisinin katıldığı programın açılışı 20 Mayıs Pazartesi günü Anadolu Hotels Esenboğa Thermal Otel’de gerçekleştirildi.

Kurultayın açılış konuşmasını Genel Başkanımız Uysal Altundağ gerçekleştirdi. Sözlerine 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramını kutlayarak başlayan Genel Başkanımız Altundağ, “Bugün bundan 105 yıl öce Samsun’da yanan meşalenin hala bütün ihtişamıyla parlaması gibi Türk Metal’in genç üyeleri, genç emekçiler olarak bir araya geldiniz. Bir kurtuluş mücadelesinin, bir kuruluş felsefesinin yıldönümünde siz genç işçi kardeşlerimin arasında olmaktan büyük mutluluk ve onur duyuyorum. Bu bayram vesilesiyle düzenlediğimiz ve her yıl 19 Mayıs’ta düzenleyeceğimiz Türk Metal Sendikası Genç İşçiler Büyük Kurultayı’nın birincisine ve yuvanıza hoş geldiniz” dedi.

Türk Metal’in faaliyetlerini anlatarak sözlerine devam eden Altundağ, Sendikamızın ülkemiz sendikal hareketinde çığır açan sosyal sendikacılık kavramını geliştirdiğini ve bugün yeni nesil sendikacılık olarak tanımlanan bu hamleyle üyelerinden topladığı aidatları yine üyelerine sosyal hizmet olarak geri veren bir sendika olduğunu ifade etti. Genel Başkanımız Altundağ, sözlerine şöyle devam etti: “Üyelerimize bir sosyal bilinç ve kültürel düzey kazandırmak için özel günler düzenledik. Bunlardan en önemlisi bu yıl 8 Mart’ta 29’uncusunu düzenlediğimiz Kadın İşçiler Büyük Kurultayı’dır. Bu kurultaylarda kadın emeğinin kutsallığını, kadının toplumdaki önemini, ekonominin nasıl vazgeçilmez bir unsuru olduğunu vurguladık. Özgür ve bağımsız kadını yani, eğitimli ve çalışan kadını teşvik ettik. Bu bilinci, her yıl düzenlediğimiz panellerle tüm kamuoyuna yaymaya çalıştık. Kadın kurultaylarımızın yanı sıra bugüne kadar 21 kez Çocuk Kurultayı düzenledik. Üyelerimizin çocuklarını hayata hazırlamak ve onları bilgiyle donatmak için elimizden gelen çabayı gösterdik. Onlar için öğrenci yurtları inşa ettik. Ufukları açılsın diye yurt içinde ve yurt dışında geziler düzenledik. Onları tiyatroyla, sanatla buluşturduk. Kitap ve okul sevgisini aşılayarak geleceğe hazırladık. Bununla da yetinmedik. Artık geleneksel hale gelen ve üniversitelerimiz ile ortaklaşa düzenlediğimiz Akad’emek toplantılarının bu yıl 8’incisini gerçekleştirdik. Ülkemizin seçkin üniversitelerinden çok değerli akademisyenler ve Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri bölümünden öğrencilerle bir araya geldik. Çalışma hayatının ve sendikaların sorunlarını, geleceğini ve değişen zamanın yeni dinamiklerini tartıştık. Yani, üyelerimizden hiçbir şeyi esirgemedik. Elimizden ne geliyorsa onu yaptık. Yapmaya da devam edeceğiz. Hiç durmadan, yorulmadan metal emekçileri ve üyelerimiz için, onların hayatı, refahı ve mutlulukları için, onların, yaşadığı çağı yakalayan donanımlı bireyler olmaları için daha çok çalışacağız.”

Sözlerine Sendikamızın gelenekselleşen kurultaylarına bir yenisini kattığını dile getirerek devam eden Genel Başkanımız Uysal Altundağ, “Bu saydıklarımın hepsi artık Türk Metal için gelenekselleşmiş, dünya alem herkesin bildiği çalışmalarımızdır. İşte bugün Bu çalışmalara bir yenisini ekliyoruz. Gelecekte Türk Metal Sendikası’nı anlatırken Bir dönüm noktası olarak tarif edebileceğimiz bir oluşumu bugün hep birlikte hayata geçiriyoruz. Benim, uzun yıllardan beri hayal ettiğim ve bir gün kısmet olursa mutlaka gerçekleştirmek istediğim yeni ve kalıcı bir etkinliğimizi Genç İşçiler Büyük Kurultayını bugün sizlerle birlikte gerçekleştiriyoruz. Peki, neden genç işçiler kurultayı? Bunun çok basit bir yanıtı var. Ben gençliğe ve gençliğin potansiyeline son derece önem veren bir gelenekten, bir kültürden geliyorum. Çünkü bir sendikacı olarak beni yetiştiren merhum Genel Başkanımız Pevrul Kavlak, Türk Metal Sendikası’nın geleceğini hep gençlerin üzerinden kurgulamıştı. Eğer kendimden örnek vermek gerekirse ben 2002 yılında henüz 26 yaşında genç bir delikanlıyken merhum Genel Başkanımızla birlikte çalışmaya başladım. Ondan çok şey öğrendim. Ve daha 30 yaşıma bile gelmeden Türk Metal gibi dev bir sendikada Şube Başkanı oldum. Ülkemizin en önemli sanayi bölgelerinden biri olan Kocaeli’nin Gebze çanağında Dilovası Şubesi’nin başkanlığına seçildim. Ülkemizin farklı yerlerinden gelen ve büyük çoğunluğu genç olan işçilerin yoğun olduğu bir bölgede 10 yıl boyunca şube başkanlığı yaptım. 2015 yılında Genel Merkez Yöneticiliğine gelene kadar geçen süre zarfında hep gençlerle çalıştım. Onların dinamizmi, sendikaya olan bağlılıkları, heyecanları, başarma tutkuları ve zekaları en etkili silahım oldu. Benim sendikal geçmişimdeki bütün başarılarımın ardında işte bu gerçek yatar.  O günlerin koşullarıyla, günümüzün koşulları elbette ki çok farklı. O zamanlar benim şube başkanı olduğum bölgede örgütlenmenin önünde büyük engeller vardı. Sendika karşıtı zihniyetin yanı sıra emekçiler arasındaki sosyal ve kültürel farklar, genç işçilerin memleketlerinden uzakta yeni bir yaşam kurmalarının sıkıntıları ve ekonomik kriz sonrası çalışma yaşamının zorlukları herkesin belini büküyordu. Biz hepimiz el ele verdik. Şube Başkanı, Şube Yöneticileri, baş temsilci ve temsilci arkadaşlarım ve üyelerimiz… Hiçbirimiz sorumluluk almaktan kaçınmadık. Ben, tüm sendikacılık yaşamım boyunca sorunların üstesinden ancak sorumluluk alarak ve çok çalışarak gelinebileceğini işte o dönemde öğrendim. O bölgedeki genç arkadaşlarımla birlikte çok çalıştık, mücadele verdik. Gebze Dilovası bölgesinde 5 bin civarındaki üye sayımızı 16 bine çıkardık. Türk Metal’in bayrağını zaferlerle dalgalandırdık” dedi.

Ülkemiz çalışma hayatının sorunlarına dikkat çekerek sözlerine devam eden Genel Başkanımız Altundağ, çalışma hayatının içindeki sorunlara karşı genç yaşta Sendikamız çatısı altında toplanan emekçilerinin şanslı olduğunu ifade etti. Genel Başkanımız Uysal Altundağ, sözlerine şöyle devam etti: “Sizler henüz çalışma hayatınızın başında Türk Metal Sendikası ile tanışmış ve kendisini güçlü bir ananın kollarındaymış gibi hisseden şanslı emekçilersiniz. Çalışma yaşamının tüm zorluklarını, sendikanız sizin adınıza yüklenmiş durumda. Sizlerden aldığı destekle, sizin adınıza mücadele eden, toplu sözleşmeler imzalayan, her alandaki haklarınızı savunan ve hayatınızı kolaylaştırmak için gece gündüz elinden geleni yapan bir sendikanız var. Ancak tek başına ele alındığında soyut bir kavram olan sendika, bileşenleriyle birlikte büyük bir gücü ifade eder. Sendikanın bileşenlerine gelince de bunların en başında üyeleri gelir. Yani sizler gelirsiniz. Üyeleriyle birlikte, genel merkez ve şube yapılanmasıyla somutlaşan sendika aslında toplumun geleceğine yön veren güçlü bir sivil toplum inisiyatifidir. Bizim sizlerden beklentimiz çalışma hayatınızın daha ilk yıllarında Sendikanız Türk Metal’i içselleştirmeniz ve birer sendikalı işçi olmanın ayrıcalıklarını yaşamınızın her anında duyumsamanızdır. Yalnızca işyerlerinizde ya da işle ilgili sorunlarınızın çözümünde değil kendi çekirdek ailenizin içinde de Türk Metalli olmaktan kaynaklanan ayrıcalıkları yaşayacaksınız. Sendikanızın ailenize sağladığı sosyal olanaklar, sağlık, eğitim ve tatil imkanlarıyla daha konforlu ve insanca bir yaşama sahip olacaksınız.”

Genel Başkanımız Altundağ, konuşmasını şu sözlerle noktaladı: “genç kardeşlerinize aşılamanız gereken bazı önemli şeyler var.  Öncelikle bu güzel ülkeyi sevin. Bu cennet vatanda yaşamaktan onur duyun.  Sonra işinizi sevin, çocuklarınızın daha güzel,  daha adil bir ülkede yaşaması için işinize sahip çıkın.  Sonra sendikanızı sevin ve ona gönülden bağlanın. Çünkü büyük bir çatı altında birleşebilmek her şeyden önce yürek ister. Daha sonra, büyümek ve daha çok metal emekçisine ulaşabilmek için sorumluluk alın ve çok çalışın. Zira tek başına sendika sanal bir kavramdır. Onu somutlaştıracak ve geliştirecek olan sizlersiniz.  Hiç merak etmeyin. Sizin arkanızda dağ gibi Türk Metal Sendikası var. Türk Metal Sendikası var oldukça, her damla alın terinizin karşılığını mutlaka alacaksınız. Bugün biz, yarın siz metal emekçisinin kör kuruşunu bile geride bırakmayacağız…”

***

Genel Başkanımız Uysal Altundağ’ın konuşmasının ardından Manisa’da örgütlü olduğumuz Standart Profil işyerinden Özge Yıldırım ile Eskişehir’de örgütlü olduğumuz Ford Otosan işyerinden Zafer Abaydın söz alarak genç işçilerinin çalışma hayatında yaşadığı zorluklara ve bu zorluklara karşı örgütlenmenin önemini ifade eden birer konuşma gerçekleştirdi.

***

Kurultayın açılış programından kürsüye son olarak TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün Atalay, çıktı. Atalay, 1 Mayıs’ın Türkiye’deki tüm meydanlarda 130 bin kişi ile kutlandığını ve bu sayının büyük bir çoğunluğunu Türk Metal üyesi emekçilerin oluşturduğunu belirterek Türk Metal üyelerine teşekkür etti. Daha sonra gelir vergisi ile ilgili konuşan Atalay, mevcut vergi sisteminin adaletsiz ve sürdürülebilir olmadığına dikkat çekerek, TÜRK-İŞ’in vergide adalet talebini yeniledi.

***

Kurultayın açılış programı plaket töreni ve toplu fotoğraf çekiminin ardından tamamlandı.

***

Kurultayın açılış programına Çalışma Genel Müdürü Mehmet Baş, MESS Genel Sekreteri Fatih Ay, Çimse-İş Sendikası Genel Başkanı Zekeriye Nazlım, Genel Başkan Yardımcılarımız Yusuf Ziya Odabaş, Mürsel Öcal ile Mesut Erdem ve UAMİF Genel Sekreteri Murat Salar katıldı.

***

Kurultayın ilk günü Anıtkabir’e düzenlenen ziyaret porgramı ile tamamlandı. Kurultayın ikinci günü ise “Sendikalar ve Gençlik” başlığı altında Prof. Dr. Kamil Orhan ile Doç. Dr. Denizcan Kutlu’nun söz aldığı bir söyleşi ile başladı. Kurultay programı kapsamında düzenlenen etkinlikler, “Pembe Pırlantalar” isimli Tiyatro gösterisinin sahnelenmesi ile tamamlandı.

Alın terinin karşılığını almak, güvenceli çalışma koşulları ve yüzbinlerin dayanışma gücüne sahip olmak için siz de hemen Büyük Türk Metal Ailesine katılın!

Türk Metal'e Üye Ol
Türk Metal'e Üye Ol