EMEKÇİLERE BEDEL ÖDETMEYE SON VERİN
EMEKÇİLERE BEDEL ÖDETMEYE SON VERİN

Genel Başkanımız Pevrul Kavlak 2. Aile Kurultayı’nın 5. haftasının açılışında “Bir ülke düşünün ki, İşçisi, emekçisi, emeklisi boğaz tokluğuna çalışıyor, yaşamını güçlükle sürdürüyor. Her gün sadece bir simit, bir çay parası karşılığı gelire talim ediyor” diyerek gelir adaletsizliğindeki çarpıklığa dikkat çekti.


Biga, Bozüyük, Eskişehir, Kayseri ve Gölcük şubelerimizim katıldığı 2. Aile Kurultayı’nın 5. haftasının açılışı Genel Başkanımız Pevrul Kavlak, Genel Sekreterimiz Muharrem Aslıyüce ve Genel Teşkilatlandırma Sekreterimiz İsmail Dursun’un katılımları ile gerçekleşti.

Programın açılış konuşmasını Genel Başkanımız Pevrul Kavlak yaptı. Çalışma hayatı ile ilgili güncel konuları değerlendiren Genel Başkanımız Pevrul Kavlak, Türkiye’deki mevcut vergi adaletsizliği ilgili konuşurken şunları söyledi: “Bu nasıl bir ülke? Bu nasıl bir vergi düzeni? Bu nasıl bir sistem? Soruyorum size. Bu nasıl bir adalet, nasıl bir hukuk, nasıl bir anlayış… Bir ülke düşünün ki, İşçisi, emekçisi, emeklisi boğaz tokluğuna çalışıyor, yaşamını güçlükle sürdürüyor. Her gün sadece bir simit, bir çay parası karşılığı gelire talim ediyor. Yetmiyor, işten atılıyor. İş kazalarında can veriyor. Örgütsüzlüğe, sendikasızlığa mahkûm ediliyor. Eziliyor... Horlanıyor... Sömürülüyor...

Ve yine düşünün ki, O ülkede asgari ücretli, oransal olarak zenginden fazla vergi veriyor. Kuyumcudan, doktordan, tüccardan daha yüksek oranda vergi ödüyor. Bir ülke düşünün ki, Geçen yıl meslek hastalıkları hariç, iş kazalarında 1563 emekçi hayatını kaybediyor. Bunun önlenmesi amacıyla hazırlanan yasa tasarısı hala Meclis'te bekliyor. Emekçiler siyasilerin keyfini bekliyor, karşılığında bedelini canlarıyla ödüyor. Bir ülke düşünün değerli arkadaşlarım, O ülkede hep emekçiler bedel ödüyor. Askere onlar gidiyor. Sınırlarımızda onlar savaşıyor. Şehit cenazeleri hep onların evine geliyor. Bu ülkede vergi kaçıranlar, sıra vatan nöbetine gelince dolarları yatırıp, askerlikten kaçıyor.  Bu gerçek türkülerimize bile yansımış. ‘Yemen yolu çamurdandır, Karavana bakırdandır, Zenginimiz bedel öder, Askerimiz fakirdendir'."

Genel Başkanımız Pevrul Kavlak konuşmasının devamında toplu sözleşmede, örgütlenmede, kıdem tazminatında işçilerin üzerine nasıl gidiliyorsa, Allah aşkına vergi adaletsizliğinin en önemli nedenlerinden biri olan kayıt dışındaki hırsızların, üçkağıtçıların, hainlerin üzerine de öyle gidin dediği konuşmasında şunları söyledi: “Vergi düzeninde yaşanan bu haksızlığı, bu adaletsizliği düzeltin. Bu fakir fukaranın ahını almayın. Dünyada bütün gelişmiş ülkelerde vergi adaletinin temel unsuru 'az kazanandan az, çok kazanandan çok' vergi almaktır. Bunu Türkiye'de de hayata geçirin. Ülkemizde son 15 yılda vergi yükü iki kattan fazla artmış. Türkiye, OECD'nin en yoksul ülkesidir. Buna karşılık, vergi yükü ABD, Japonya, İngiltere ve Almanya gibi ülkelerden bile fazladır. Bu adaletsizliği giderin. Vergi tabanını genişletin. Düşük gelir gruplarına vergi muafiyeti sağlayın. Bir ülkede, dolaylı vergilerin toplam vergi gelirleri içindeki payı, dolaysız vergilerden yüksek olursa, o ülkede vergi adaletinden söz edilebilir mi? Dolaylı vergilerin bütçe payını azaltın... Anayasanın 73. maddesi "Herkes, mali gücüne göre vergi ödemekle yükümlü" der.  Anayasamız, "Vergi yükünün adaletli ve dengeli dağılımı, maliye politikasının sosyal amacıdır" der. Asgari ücretlinin vergi oranının düşürün. Sosyal adaleti sağlayın.”

Alın terinin karşılığını almak, güvenceli çalışma koşulları ve yüzbinlerin dayanışma gücüne sahip olmak için siz de hemen Büyük Türk Metal Ailesine katılın!

Türk Metal'e Üye Ol
Türk Metal'e Üye Ol