ECBOHS AMACINA ULAŞTI
ECBOHS AMACINA ULAŞTI

ECBOHS Projesinin kapanış programında konuşma yapan Genel Başkanımız Pevrul Kavlak “proje amacına ulaşmıştır, çalışma hayatına katkıda bulunacak tüm girişimlerin öncüsü olmaya devam edeceğiz” dedi.


Genel Başkanımız Pevrul Kavlak Türk Metal ve MESS tarafından birlikte organize edilen ECBOHS’un (İş Sağlığı ve Güvenliği için Avrupa İş Birliği Köprüleri Projesi Bilgilendirme Köprüsü Projesinin) kapanış toplantısı kapsamında Türkiye ve Batı Balkanlar İş Sağlığı ve Güvenliği Forumunda konuştu. Konuşmasında bu projenin amaçlarına ulaştığını ifade etti. Kavlak : “Türk Metal Sendikası olarak, başta fedakâr işçilerimiz olmak üzere, çalışma hayatına katkıda bulunacak tüm girişimlerin öncüsü olmaya devam edeceğimizi gururla ifade etmek isterim” dedi.

Genel Başkanımız Kavlak konuşmasında ; yaşanan iş kazalarına da dikkat çekti."Herkes kendi sorumluluğunu yerine getirdiği takdirde, hiç kuşkusuz bu problemin üstesinden gelinecektir” diyen Kavlak; "Bu bağlamda, güncel gelişmelerin takibini sağlayan bilinç ve duyarlığın arttırılmasına yönelik etkinliklere duyulan ihtiyaç, her zamankinden fazladır” dedi.

Salona girdiğinde ayakta alkışlanan ve “Türk Metal nerede biz oradayız sloganı ile karşılanan Genel Başkanımız Kavlak Samsun’da yaşanan faciaya da değindi:

"Samsun'da Türk Metal Sendikasının örgütlenme mücadelesi verdiği bir iş yerinde gerçekleşen iş kazası sonucu, 5 işçi hayatını kaybetti, 17 işçi yaralandı.

Yaralanan işçi kardeşlerimizin arasında, bacaklarını kaybedenler var.

Peki soruyorum! Bu kadar cana mâl olan olay, görünmez bir iş kazası mı yoksa cinayet mi?

Bu; sendika düşmanlığı yaparak, çalışanı, güvenceden ve iş güvenliğinden mahrum bırakan vurdumduymazlığın,  aymazlığın sonucudur. Artık herkesin şapkasını önüne koyması ve düşünmesi gereken zaman gelmiştir".

Kapanış programına, başta sendikalar olmak üzere, işverenler, bürokratlar ve çok sayıda projenin taraflarından yabancı konuk geldi.

Kayıt dışının en önemli ilacı örgütlü toplumdur:

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik de programın açılışında bir konuşma yaptı. Bakan Çelik “Her gün bir milyon iş kazasının meydana geldiği, her yıl 2,3 milyon insanın iş kazaları ve meslek hastalıklarından dolayı hayatını kaybettiği, her bir dakikada 4 çalışanın hayatını kaybettiği bir dünya ile karşı karşıyayız. Bu tablo korkunç bir tablodur. Yılda bir Kuveyt, bir Moğolistan büyüklüğünde bir nüfus yok oluyor, iş ve meslek hastalıklarından dolayı" dedi.

Çelik Konuşmasında ayrıca şunları ifade etti:

"Türkiye'deki mevcut tablo bizi üzmektedir, üzmeye devam etmektedir. İyileşmeler, olumlu gelişmeler var ama yeterli olmadığını hepimiz bilmekteyiz. Türkiye'de her gün ortalama 172 iş kazası meydana geliyor, 4 ölüm ve 6 sürekli iş göremezlik durumu ile karşı karşıyayız. Genelde rakamlara baktığımız zaman 2002-2012 yılları arasında işyeri sayısında yüzde 105 artış söz konusu. Aynı dönemde işçi sayısında da yüzde 124 artış söz konusu. Ölümlü iş kazalarına baktığımız zaman bu dönemde yüzde 2,5 artış söz konusu. İş kazaları sonucu 2002'de Türkiye'de 872 kişi yılda hayatını kaybederken, 2010 yılında bin 444 kişi hayatını kaybetti. 2012 yılının ilk 11 ayında ise 895 emekçimiz hayatını kaybetmiş. Türkiye'de iş kazalarının hangi sektörlerde daha yoğun gerçekleştiğine baktığımızda yüzde 18,3'ünün metalden eşya üretiminde, yüzde

14,4'ünün madende, yüzde 10,2'sinin ise inşaat sektöründe meydana geldiğini görüyoruz."

İş kazalarının sadece insan hayatını veya genel ekonomiyi etkilemediğini anlatan Çelik, iş sağlığı ve güvenliği alanında yapılan 1 liralık yatırımın orta ve uzun vadede işletmeye 2 liralık fayda sağladığına dikkati çekti. İş sağlığı ve güvenliği tedbirlerinin işletmenin imajını yüzde 92, üretimi yüzde 98, ürün kalitesini yüzde 85 etkilediğini belirten Çelik, iş kazası sayısını ise yüzde 88 artırdığını söyledi. Çelik, "İş sağlığı güvenliği tedbirlerinden tasarruf, uzun vadede işletmelere artı değil zarar yazmaktadır" dedi.

İşçi ve işverenin birlikte çalışmak durumunda olduğunu anlatan Çelik, çalışan ile çalıştıranı ayırmanın artık mümkün olmadığını söyledi. Çelik, "Emek açısından var olan sorunları bir masa etrafında konuşma olgunluğunu gösteriyoruz ama çözümünde geç kalıyoruz" diye konuştu. Kayıt dışı ekonominin dünyanın en büyük sorunu olduğuna işaret eden Çelik, "Kayıt dışının en önemli ilacı örgütlü toplumdur" dedi.

TİSK ve MESS Yönetim Kurulu Başkanı Tuğrul Kudatgobilik, yaptığı konuşmada “projenin MESS ve Türk Metal Sendikası ortaklığı ile hazırlandığını ve Avrupa Komisyonu Genişleme Direktörlüğü tarafından "IPA Sosyo-Ekonomik Ortaklık Programı" kapsamında finanse edildiğini söyledi.

Proje için Avrupa Komisyonu'nun katkısının yaklaşık 500 bin avro olduğuna dikkati çeken Kudatgobilik, proje ile Türkiye ve Batı Balkan ülkelerindeki işçi ve işveren kuruluşlarının iş sağlığı ve güvenliği alanındaki kapasitelerinin ve hizmetlerinin geliştirilmesi hedeflendiğini anlattı.

Kudatgobilik; “İşletmelerde iş sağlığı ve güvenliği koşullarının iyileştirilmesi, iş kazalarının önlenmesi için işverenler ile çalışanların işbirliğinin gerektiğini” vurguladı.

Kudatgobilik konuşmasına şu şekilde devam etti:

"Yöneticilerimiz ve çalışanlarımızın iş güvenliği konuları önem sırasında bir numaradır. Bir işletmede iş güvenliği ve işçi sağlığı güvenliği problemi varsa bütün diğer meseleler durur, o problem idarenin bir numaralı problemi olur. 'Canım idare edelim, bugün de böyle çalışalım yarın bakarız' bizim tarafımızdan kabul gören bir yaklaşım değil".

Son olarak bir konuşma yapan Avrupa Komisyonu Türkiye Delegasyonu Başkan Yardımcısı Bela Szombati, AB'nin genişleme süreci çerçevesinde AB'nin Batı Balkanlara ve Türkiye'ye yardımının yıllık 1,8 milyar avroya ulaştığını vurguladı. Yıllık yardımın yarısının Türkiye'ye verildiğini belirten Szombati, "İş sağlığı için verilen yardım, şu anda 21 milyar avroya ulaştı" dedi.

Toplantıya sendikamızdan Genel Başkan Yardımcımız Süleyman Yıldırım, Genel Sekreterimiz Yücel Yücel de katıldı.

Yol-İş Genel başkanı Ramazan Ağar, Koop-İş Genel Başkanı Eyüp Alemdar, Orman-İş Genel Başkanı Baki Yüksel, Şeker İŞ Genel Başkanı İsa Gök, Sağlık iş Genel Başkanı Hasan Öztürk, Dok Gemi İş Genel Başkanı Necip Nalbantoğlu Kıbrıs Kamu iş Genel Başkanı Sami Dilek, Türk Harb İş Genel Sekreteri Haldun Kurubacak, Türk Harb İş Gen. Başk. Yardm. İdris Keşan, İSGEM Genel Müdürü Kasım Özer,  ERDEMİR Genel Müdürü Kadir Sayın, TİSK Genel Sekreteri Bülent Pirler, MESS Genel Başkan Vekili Bedirhan Çelik, MESS Genel Sekreteri İsmet Sipahi, UAMİF Genel Sekreteri Mehmet Soyupek de toplantıya katılan isimler arasındaydı. 

Alın terinin karşılığını almak, güvenceli çalışma koşulları ve yüzbinlerin dayanışma gücüne sahip olmak için siz de hemen Büyük Türk Metal Ailesine katılın!

Türk Metal'e Üye Ol
Türk Metal'e Üye Ol