ÇALIŞANLARIMIZIN HAKKINI ALACAĞIZ!
ÇALIŞANLARIMIZIN HAKKINI ALACAĞIZ!

Genel Başkan Yardımcımız Süleyman Yıldırım; Manisa’nın yerel gazetelerinden “Güne Bakış” gazetesinde manşetten seslendi:  Çalışanlarımızın hakkını alacağız, bunun için kimse kusura bakmasın!


Güne Bakış Gazetesi’nin haberi şu şekilde yer aldı:

Türk Metal Sendikası Genel Başkan Yardımcısı Süleyman Yıldırım, Türk Metal Sendikası Manisa Şubesini ziyaret ederek toplu iş sözleşmesinin genel seyri hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Açıklamasında Türkiye’de büyük sıkıntılar olduğunu söyleyen Yıldırım, “Toplu iş sözleşmesi kapsamında çalışanlarımızın hakkını alabilmek için kimse kusura bakmasın bu konuda elimizden gelen her şeyi yapacağız ve üretimden gelen gücümüzü de kullanacağız. "dedi.

Türkiye’de 114 bin kişiyi ilgilendiren toplu iş sözleşmesi kapsamında Türk Metal Sendikası Genel Başkan Yardımcısı Süleyman Yıldırım, ziyaret ettiği Türk Metal Sendikası Manisa Şubesinde önemli açıklamalarda bulundu. Sendika binasında düzenlenen toplantıya Türk Metal Sendikası Manisa Şube Başkanı Hüseyin Özben, Sendika yönetim kurulu üyeleri ve işyeri temsilcileri katıldı. Türkiye’de bizim bizden başka dostumuz yok diyen Türk Metal Sendikası Genel Başkan Yardımcısı Süleyman Yıldırım, “Ana haber bültenlerine baktığımız zaman ekonomi ile ilgili her şey güllük gülistanlık gibi görülüyor ama çalışma hayatına baktığında yüzlerce binlerce çözüm bekleyen sorunlar var. Bizimde kendimizden başka dostumuz olmadığına göre dersimize daha iyi çalışalım, daha iyi konsantre olalım diye kongrelerimizi öne aldık ve grup toplu iş sözleşme startını verdik. 2821 sayılı sendikalar kanunun değişmiş olmasından dolayı grup toplu iş sözleşmesinin yürürlük tarihinin üzerinden yaklaşık dört buçuk ay müzakere süresinin üzerinden de 7 ay geçti. Yasanın gecikmiş olmasından dolayı. Çok şükür şimdi tespitlerimiz ve yetkilerimizde çıktı. Yaklaşık bundan bir buçuk ay önce 1. mahitabımız 114 bin kişiyi ilgilendiren grup toplu iş sözleşmesi Türkiye İşverenler sendikası konfederasyonuna taleplerimizi ilettik. Bu taslağımızı Türkiye’de farklı bölgelerde çalışan 31 şubemizi temsil eden gerek üyemiz, gerek zorunlu organlarda görev alan arkadaşlarımız, gerek şubelerimiz, gerek bizim işyeri ziyaretleri yaptığımız dönemler itibari ile yapmış olduğumuz tespitler neticesinde grup toplu iş sözleşmesi ile ilgili taslağımızı gündeme getirdik. "dedi.

“30 YILDIR YAPILAMAYANI YAPACA\304\236IZ”

Yıldırım, 30 yıldır Türkiye’de yapılamayanı yapacaklarını ifade ederek, “30 yıldan bu yana Türkiye’de hiçbir sendika toplu sözleşme anlamında yeni bir maddeyi gündeme getiremedi. 1980 yılında Türkiye’nin nüfusu 40 milyon iken 3,5 milyon sendikalı insan vardı. Bugün 75 milyon nüfusumuz var ama sendikalı insan sayısı kamu dâhil 600 bin. Yani hep böl parçala yönet ve sonra yut yaptılar. İnsanları kendi arasında ayrıştırdılar ve sendika hareketinin gerilemesine de katkı verdiler. Biz dedik ki 30 yıl aradan sonra üyelerimiz adına bir işlem yapalım. Bireysel emekliliği gündeme getirdik. Bundan dolayı işverenlerden bir talepte bulunduk. Dedik ki biz temsil ettiğimiz insanların özellikle son dönemden itibaren bünyemize dâhil olan 53 bin insan olduğunu gözlemledik. Bu insanların 5,50’nin altında saat ücreti ile çalışan arkadaşlarımız olduğunu tespit ettik. Öncelikle 40 kuruş seyyanen buradan 5,50 ye çekmek suretiyle işverenlere bir maliyet, bireysel emeklilikten dolayı 6 saatlik 300 saatlik üzerinden ücret alıyorsunuz. Bunu 306 saat üzerinde ödemesine tebliğ ettik. Artı ücretlere de çekme yapıldıktan sonra zam talep ettik. Bununla ilgili ilk müzakere geçen hafta Çarşamba günü itibari ile başladı. bir çok şube başkanımız toplu iş sözleşmesinin 1. Ayağına İstanbul’da katıldı. bunun 2. Ayağı ocağın 21’inde 3. Ayağı ise şubatın 4’ünde görülecek. İlk müzakere sırasında 10 madde üzerinde mutabık kaldılar. Hayırlı uğurlu olsun. "diye konuştu.

“ARİFE TARİF GEREKMEZ SIKINTIMIZ VAR”

  Sıkıntılarının olduğunu ve arife tarif gerekmediğinin altını çizen Yıldırım, “Biz yıllardan bu yana bize ait olanı almanın mücadelesini veriyoruz. Türkiye’de büyük sıkıntılar var. Biz bunu ifade etmek istiyoruz. Metal İş kolunda çalışan insanların hepsinin vasıflı olduğunu meslek lisesi mezunu ve 2 yıllık meslek yüksek okul mezunu olduğunu, makine mühendisi olan insanların bile Metal İş kolunda işçi olarak çalıştığını ifade ediyoruz. Bu insanlarla sıradan iş yapan insanlar arasında bir fark olması gerektiğini düşünüyoruz. Bu insanlarımızın sıkıntıları var. Bu insanlarımızın sıkıntılarına çözüm bulana kadar bu seneki mücadelemizi sürdüreceğiz. Bundan dolayı da Türk Metal Sendikası olarak tercih edilmemizin en büyük sebebi, ülkemizin birliğini bütünlüğünü bayrağını tartışmayız. Sıkıntı varsa elimizi de gövdemizi de taşın altına koyarız. Ama bu dönem itibari ile bizim sıkıntımız var. Bizim sıkıntımıza çözüm bulmak adına gerek kamuoyuna gerek mehtaplarımızdan taleplerimiz var. Bu müzakereyi başlattık. Malumumuz biz toplu sözleşme yürürlük tarihine oturduğumuz dönem itibari ile 1.14’lük bir enflasyon söz konusu bundan dolayı taleplerimizin bir şekilde abartılı olduğu sitemlere tabi oluyoruz. Bu çokta önemli değil. Biz Türkiye’de insanların inanılmaz derecede sıkıntıları olduğunu gözlemliyoruz. Bu iş kolunda çalışan insanların bu rakamlara çalışmaması gerektiğini emeğinin karşılığını almadığı yönünde tespitlerimiz var. Bunu da ilerleyen zamanlarda paylaşacağız. Bu sene hedeflediklerimizi ve size ait olanı alıncaya kadar mücadelemizi sürdüreceğiz. Bu sene bu grup toplu iş sözleşmesinin nerde ne zaman ne şekilde bitmesi gerektiği konusunda kararlar vereceğiz. Çalışanlarımızın hakkını alabilmek için kimse kusura bakmasın bu konuda elimizden gelen her şeyi yapacağız ve üretimden gelen gücümüzü de kullanacağız. "şeklinde konuştu.

Alın terinin karşılığını almak, güvenceli çalışma koşulları ve yüzbinlerin dayanışma gücüne sahip olmak için siz de hemen Büyük Türk Metal Ailesine katılın!

Türk Metal'e Üye Ol
Türk Metal'e Üye Ol