BURSA 2 NOLU ŞUBEMİZİN 2. OLAĞAN GENEL KURULU YAPILDI
BURSA 2 NOLU ŞUBEMİZİN 2. OLAĞAN GENEL KURULU YAPILDI

Bursa 2 Nolu Şubemizin 2. Olağan Genel Kurulu 27 Kasım 2021 Cumartesi günü Bursa’da toplandı. Genel Kurulda Genel Başkanımız Pevrul Kavlak, Divan Başkanlığına seçilirken, Divan Başkanvekilliklerini Genel Başkan Yardımcımız Uysal Altundağ ile Bursa Şube Başkanımız Selda Tekman, kâtip üyeliklerini ise İmortaş A.Ş. İşyeri Delegesi İlyas Yıldırım ile Freudenberg İşyeri Delegesi Nalan Beyhan yürüttü. 

Genel Kurulda Divan Başkanı olarak genel kurul delegelerine seslenen Genel Başkanımız Pevrul Kavlak, örgütlü toplumun önemine değinerek başladığı konuşmasında Türk Metal Sendikası’nın, yalnızca kendi üyesini düşünmediğini ülkemizin bütün emekçileri için mücadele ettiğini belirtirken, “Biz yalnızca gemisini kurtaran kaptan olmadık. Attığımız her adımda önce fedakâr Türk Metal üyelerinin sonra da Türkiye işçi sınıfının yarınlarını hesapladık. Bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da 220 bini aşkın üyemiz, bir milyonu bulan büyük ailemizle Türkiye için mücadele etmeye devam edeceğiz” dedi.

Hem kendi geleceğimizden hem de ülkemizin geleceğinden endişe duyuyoruz

Genel Başkanımız Kavlak, sendikamız Türk Metal’in bugün gelinen noktada iki önemli ve zor süreci birlikte yaşadığına dikkat çekerek sözlerine şöyle devam etti: “İki önemli ve zor süreci birlikte yaşıyoruz. Başka bir deyişle iki paralel çizgi üzerinde eğilmeden, bükülmeden, düşmeden yürümek için elimizden geleni ardımıza koymuyoruz. Bu iki çizgiden biri ülkemizin içinde bulunduğu ekonomik ve sosyal gelişmeler diğeri de şu sıralarda neredeyse tam ortasında bulunduğumuz toplu sözleşme sürecimizdir.”

Ülkemizin bugün gelinen noktada ekonomik bir krizin içinde olduğunu dile getiren Genel Başkanımız Kavlak, “Görünen köy kılavuz istemez derler. Lafı evirip çevirmeden eğip bükmeden durumun adını koyalım. Yaşadığımız bu sürecin adı krizdir. Ekonomik krizdir. Ve eğer bir ülkede ekonomik kriz varsa sosyal yaşamdan siyasete hatta aile yaşamımıza kadar her şeyde, her yerde kriz vardır, sorun vardır. Ne yazık ki ekonominin genelinde işler pek de yolunda gitmiyor. Döviz kurundaki inanılmaz artışlar, günden güne artan enflasyon, bir türlü önü alınamayan hayat pahalılığı, çarşıda, pazarda el yakan fiyatlar, işsizlik, yoksulluk…  Her şey ama her şey kötü gidiyor. Halkımız pandemi koşullarının da tetiklediği ekonomik krizin neden olduğu sorunlarla boğuşuyor. Her gün kapanan bir dükkânın, işten atılan emekçilerin, tarladan aldığı ürününü satamayan köylülerin, ay sonunu getiremeyen emeklilerin haberlerini izlemekten hepimizin asabı bozuluyor. Olan biten karşısında şaşkınız. Hepimizin gözü ekranlarda, dövizde meydana gelen değişimi izliyoruz. Artık saat başı yükselen döviz karşısında hem kendi geleceğimizden hem de ülkemizin geleceğinden endişe duyuyoruz” dedi.

Asgari ücret için atılacak imzaların mürekkebi bile kurumadan, zammın bir kısmı çoktan eriyip gidecek

Kamuoyunun gündeminde son dönemde önemli yer tutan asgari ücret ve 3600 ek göstergesini bekleyen memurların sorunlarına değinen Genel Başkanımız Kavlak, sözlerine şöyle devam etti: “Son günlerde kamuoyunun gündeminde başta asgari ücretliler olmak üzere emeklilikte yaşa takılanları ya da 3600 ek gösterge bekleyen memurların sorunlarına çözümler aranıyor. Her yıl Aralık ayında olduğu gibi işte yine asgari ücret tartışmaları başladı. Her kafadan bir ses çıkıyor. Asgari ücret şu kadar olsun, bu kadar olsun. Yüzde 25 ya da 30 olsun. Yahu bugün içinde bulunduğumuz ekonomik koşullarda bu insanlar yine açlık sınırının altında yaşayacaksa, evine ekmek götüremeyecekse, geçinemeyecekse, asgari ücrete yüzde 30 zam gelse ne olur, gelmese ne olur. Dışa bağımlı olduğumuz enerji ürünlerine, yani elektriğe, doğalgaza, petrole sürekli zam geldiği, temel tüketim maddelerine gelen zamlara insanların yetişemediği koşullarda asgari ücrete yüzde 30 gelse ne olur?  Gelmese ne olur?

Gelin kabaca bir hesap yapalım. Asgari ücrete yüzde 30 zam gelse ne kadar eder? Bakın ben söyleyeyim. Bizim hesaptan gidelim. Asgari ücretin saatlik ücreti 15.90’dır. Buna yüzde 30 zam gelse 20.67 olur. Yani 4 lira 70 kuruş zam demektir. Peki, bu aylık ne kadar olur? 225 saatle çarparsak brüt 1073 lira eder. Bunun neti de yaklaşık 850 lira eder. Ayrıca bu artış yıllıktır. Bunu unutmayın. Asgari ücret yıllık belirlenir. Yani bu hesabı Türk Metal’in ortalama saatlik ücreti olan 22 lirayı baz alarak yaparsak bizim ortalamamıza göre yüzde 9.1 zam demektir. Hepsi budur, bu kadardır. Bizim üzerinde konuşmayacağımız kadar küçük bir artıştır. Ve ne yazık ki asgari ücret için atılacak imzaların mürekkebi bile kurumadan, alınan zammın bir kısmı çoktan eriyip gidecektir.”

Asgari ücretle sömürdüğünüz kardeşlerimizin davası bizim davamızdır

Asgari ücret tartışmaları ile ilgili sözlerine devam eden Genel Başkanımız Kavlak, “Asıl önemli olan ülkede asgari ücret alanların sayısının azalmasıdır” dedi ve sözlerine şu şekilde devam etti: “Ülkemizde asgari ücret alanların toplam çalışan işçilere oranı en az yüzde 54 düzeyindedir. Buna asgari ücretin biraz üzerindeki ücretleri de eklerseniz bu oran yüzde 70’lere çıkar. Oysa Avrupa Birliğine üye ülkelerde bu oran yüzde 7 ila 10 arasındadır. Yani o ülkelerde çalışanların yüzde 90’ı asgari ücretin üzerinde ücret alıyor. İnsan gibi yaşıyor. Gelin görün ki bizim ülkemizde asgari ücret ortalama ücret olmuş. Sendikasız işyerlerinde genel ücret haline gelmiş. Siz hala az mı, çok mu? Öyle mi, böyle mi? Bunları konuşuyorsunuz. Düşünebiliyor musunuz dostlarım örgütlenmekte olduğumuz bir işyerinde yedi yıldır çalışan bir arkadaşımız yedi yıldır asgari ücret alıyor. Cebine bir kuruş fazla girmemiş. Sendikal düzene karşı olan kendi işyerlerinde sendika bile olmayan birileri de çıkmış TÜRK-İŞ asgari ücrete karışmasın onların asgari ücretli üyeleri yok diyor. Yani ne demek istiyor? Bizim tekerimize çomak sokmayın diyor. Dümenimizi bozmayın diyor. Biz karışmayalım da kölelik düzenini kurun, öyle mi? Biz karışmayalım da insanları boğaz tokluğuna çalıştırın, öyle mi? Biz karışmayalım da asgari ücreti bölgesel yapın, sektörel yapın, öyle mi? Yok öyle yağma, yok. Asgari ücretle sömürdüğünüz o kardeşlerimizin davası bizim davamızdır. Onların davasını sonuna kadar savunacağız. O tekere çomak sokacağız. O dümeni bozacağız.”

Kaldırın engelleri işçiler örgütlü olsun

Genel Başkanımız Kavlak, son on yıldır emeğin taleplerine kulak tıkandığı ama emekçilerin taleplerinin belli olduğunu ve çözümlerinin hazır olduğunu dikkat çekerek, “Eğer bu ülkede emekçilerin insan onuruna yakışır bir yaşam sürmesini istiyorsanız öncelikle sendikalaşmanın önündeki engelleri kaldırın diyoruz. Engelleri kaldırın ki işçiler örgütlü gücünü ortaya koysun. Engelleri kaldırın ki işten ayrıldığında kıdem tazminatını alabilsin. Engelleri kaldırın ki işçiler özgürce toplu pazarlık yapabilsin. Engelleri kaldırın ki ikramiyeli, sosyal haklı adam gibi toplu sözleşmeler yapabilsin. Engelleri kaldırın ki işçiler insanca ücret alsın. Alamıyorsa da kaldırın engelleri adam gibi grev yapsın. Grev yapsın. Çözüm mü istiyorsunuz? Alın işte size çözüm. Daha ne bekliyorsunuz. Kaldırın engelleri işçiler örgütlü olsun. Özgür olsun. İnsan gibi yaşasın” dedi.

Adil bir vergi düzeni olsun az kazanan az, çok kazanan çok vergi versin diyoruz

Emekçilerinin üzerindeki vergi yüküne değinerek sözlerine devam Genel Başkanımız Kavlak, “Başka ne diyoruz? Bu ülkede adil bir vergi düzeni olsun az kazanan az, çok kazanan çok vergi versin diyoruz. Yahu Allah aşkına dünyanın neresinde bir işçi oransal olarak kuyumcudan, doktordan, avukattan daha birçok serbest meslek sahibinden daha fazla vergi veriyor? Soruyorum değerli arkadaşlarım dünyanın neresinde bir işçi çocuğuna aldığı bez için yüzde 18 vergi verirken, zengin biri aldığı pırlanta yüzük için vergi vermiyor? Soruyorum size. Dünyanın neresinde köylünün traktörüne aldığı mazot, zenginin denizdeki yatına aldığı mazottan daha pahalı? Soruyorum sizlere, soruyorum. Dünyanın neresinde böyle adaletsiz, haksız bir vergi sistemi var? Neresinde?  Biz adil bir vergi düzeni talep ediyoruz. Vergi oranlarının işçiler için yüzde 10 ve 15 olarak düzenlenmesini istiyoruz. Ya da en fazla yüzde 15’te sabitlenmesini bekliyoruz. Bunu ülkemizi yönetenlerden talep ediyoruz. İşçinizi ezdirmek istemiyorsanız, işte size fırsat… Şu vergi düzenini adaletli hale getirin, işçinizi korumak istiyorsanız işte size bir yol. Vergi matrahını düşürün. Emekçiler şöyle rahat bir nefes alsın gün yüzü görsün” dedi.

Gün gelir emeğin en yüce değer olduğunu onlara da öğretiriz

Ülkemizdeki kötü gidişin faturasını ücretlere yapılan zamlara kesmek isteyen işverenlere seslenen Genel Başkanımız Kavlak, “Sendikasız düzenden yana olan sendika düşmanı birileri bu kötü gidişin sebebi olarak çalışanların ücretlerine yapılan zamları gösteriyor. Birileri ellerini kursağımıza kadar sokmuş, boğazımızdaki hatta midemizdeki ekmeğimizi almaya çalışıyor. Bitti mi? Bitmedi. Sizler de duyuyorsunuz birileri de diyor ki, iyi ki Suriyeliler var. Onlar bizim işçimizden daha düşük ücrete razı oluyorlar, Türkiye ekonomisini ayakta tutuyorlar, diyorlar. Bitti mi? Bitmedi. Başka birileri de Türk lirasındaki değer kaybının ve dövizdeki bu artışın Türkiye’de işçiliği ucuzlatacağını bunun da Türkiye’nin birçok sektörde üretim üssü olacağını söylüyor. Bizi Çin ile karşılaştırıp orada asgari ücret 360 dolar bizde 300 dolar Türkiye bunu avantaja çevirebilir diyor. Yatırımlar buraya gelir, ülkemiz kazanır diyorlar” dedi ve sözlerine şöyle devam etti: “Yani aslında ne demek istiyor biliyor musunuz? Biz bugüne kadar ucuz işçi cennetiydik artık köle işçi cenneti olacağız demek istiyorlar. Şaka yapmıyorum değerli arkadaşlarım, birileri aynen bunları savunuyor. Birileri bizi köleleştirmek istiyor. Bunlar ne istiyor biliyor musunuz? Bunlar çalışma yaşamında dikensiz gül bahçesi istiyor. Sendikasız bir endüstri ilişkileri düzeni istiyor. İstiyorlar ki işçiler boğaz tokluğuna çalışsın. İstiyorlar ki bir lokma, bir hırkaya razı olsun. İstiyorlar ki ellerine verilen üç kuruşu kabul edip bir de üzerine “Allah razı olsun” desin. Yahu insaf edin, insaf. Kırk yıldır ucuz işçi cennetine çevirdiğiniz bu ülkede bu insanları sömürdüğünüz yetmedi mi? Köle gibi çalıştırdığınız yetmedi mi? Onların sırtından kazandığınız yetmedi mi? Alın terlerinden çaldığınız yetmedi mi? Yetmedi mi? Evet, size yetmemiş olabilir. Ama sendikalı oldukları için işten attıklarınızın üç kuruşa köle gibi çalıştırdıklarınızın bir dilim ekmeğe muhtaç ettiklerinizin, iş cinayetlerine kurban ettiklerinizin, ezdiklerinizin, hor gördüklerinizin, canlarına yetti. Vallahi de yetti, billahi de yetti. Onlar için emeğin değeri yok. Emekçinin değeri yok. İnsanın değeri yok. İnsanlığın değeri yok. Ama yağma yok. Yağma yok. Bu ülkede biz varız, biz. Gün gelir emeğin en yüce değer olduğunu onlara da öğretiriz. Vallahi de öğretiriz. Billahi de öğretiriz.”

En iyisini yapmak için en iyisini almak için ne gerekiyorsa onu yapacağız.

Sendikamız Türk Metal ile Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) arasından devam eden grup toplu iş sözleşmesi sürecine değinerek sözlerini tamamlayan Genel Başkanımız Kavlak,  “Bugüne kadar MESS ile 4 kez toplantı yaptık. Toplamda 44 maddede anlaştık. 16 maddeyi yeniden görüşmek üzere erteledik. Yasal olarak 60 günlük süre 10 Aralık’ta dolacak. O tarihe kadar anlaşamazsak uyuşmazlığı tutacağız ve ardından da yine yasa gereğince resmi arabulucuya gideceğiz. Peki, ondan sonra? Ondan sonrası size bağlı... Sizin direncinize, sizin mücadelenize, bileğinizin gücüne bağlı...  Biz sizden aldığımız güçle, arkamızda sizin desteğinizle o masada en iyisini yapmak için en iyisini almak için ne gerekiyorsa onu yapacağız. Eylemse eylem, grevse grev” dedi.

***

Genel Başkanımız Pevrul Kavlak’ın konuşmasının ardından ise kürsüye çıkan CHP Milletvekili Erkan Aydın, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanvekili Fethi Yıldız, İyi Parti Bursa İl Başkanı Selçuk Türkoğlu ve Rollmech Automotive Grup Direktörü Nazife Uslu genel kurul delegelerine başarı dileklerini sundukları bir selamlama konuşması gerçekleştirdi.

***

Gerçekleştirilen konuşmaların ardından Bursa 2 Nolu Şubemizin Faaliyet Raporu genel kurul delegeleri tarafından oybirliği ile kabul edildi. Bu bölümde Marelli Mako işyerinden Murat Cengiz ile Yazaki işyerinden Özge Dönmez söz alarak konuştu.

***

Genel Kurula katılan misafirler arasında TÜRK-İŞ 8. Bölge Temsilcisi Ruhi Biçer, MESS Bursa Bölge Temsilcisi Murat Batur, Aptiv İnsan Kaynakları Müdürü Yasemin Demirel, Karsan Endüstriyel İlişkiler Yöneticisi Ömer Aydınlı, Rollmech Üretim Müdürü Fulya Özmercan, İMortsa A.Ş Hukuk Danışmanı İlhan Doğan, Feka Otomotiv İdari Müdürü Bestami Çetin, Fredeudenberg İnsan Kaynakları Müdürü Yonca Taşdemir, Genel Başkan Yardımcılarımız Halil Faki Erdal ile bazı siyasi parti ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri yer aldı.

***

Tek liste ile gidilen seçimlerde Şube Başkanlığına Mustafa Tüfekçi, Şube Sekreterliğine Serhat Erken, Şube Mali Sekreterliği Ferruh Topuk, Şube Teşkilatlandırma Sekreterliğine Timurel Sevindi ve Şube Eğitim Sekreterliğine Sefa Aydın seçildi.

 

Alın terinin karşılığını almak, güvenceli çalışma koşulları ve yüzbinlerin dayanışma gücüne sahip olmak için siz de hemen Büyük Türk Metal Ailesine katılın!

Türk Metal'e Üye Ol
Türk Metal'e Üye Ol