Böyle Gelmiş Ama Böyle Gitmeyecek
Böyle Gelmiş Ama Böyle Gitmeyecek

Genel Başkanımız Pevrul Kavlak Kadın İşçiler kurultayında delegelere seslendi; “Böyle gelmiş ama böyle gitmeyecek”.


Genel Başkanımız Pevrul Kavlak Türk Metal Sendikası’nın düzenlemiş olduğu 17. Kadın işçiler Kurultayı’nda delegelere seslendi; “Üretirken kadını erkekle eşit sayacaksın, ama sıra ücret vermeye geldiğinde eşit olmayacak... Alınteri dökerken erkekle eşitsin diyeceksin, ama sıra sosyal haklara gelince farklı olacak. Tezgâh başında,  çalışma saatlerinde, performans ölçümlerinde "aynısınız" diyeceksin ama sıra yükselmeye,  daha üst görevlere atamaya gelince dur diyeceksin... İşte düzen bu...  "Böyle gelmiş böyle gider" diyenler olabilir. Böyle gelmiş ama böyle gitmeyecek”.

Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu ise, kadınların paylaşımcılığın, bilginin ve fedakârlığın ilk öğreticisi olduğunun altını çizerek, ''Kadının toplum hayatında oynadığı rolü belirtmek için cinsiyet ayrımcılığına dayanan önyargıların yıkılmış olması gerekmektedir. Kadınların insan yerine bile konulmadığı toplumsal anlayışların çok gerilerde bırakılması için büyük mücadeleler verilmiştir. Bütün bunlara rağmen günümüzde de o karanlık dönemlerin kalıntılarına sahip çıkan anlayış ve uygulamalara rastlamak mümkündür'' dedi.

TİSK Yönetim Kurulu Başkanı Tuğrul Kudatgobilik de, Türkiye nüfusunun yüzde 49,8'inin kadınlardan oluşmasına rağmen kadın istihdamının sadece yüzde 28,8 olduğunun altını çizerek, bunun yeterli olmadığını söyledi. Kutadgobilik, Türkiye'nin dünyanın ilk 10 ekonomisine girmesi için kadınların yüzde 38-40 düzeyinde istihdam edilmesinin gerektiğinin altını çizdi. Kutadgobilik, istihdam edilen kadınların da eşit olarak sanayide eşit olduğunu ispat etmelerine dikkat çekerek, kadın ve erkeğin et ve tırnak gibi olduğunu belirtti.

ILO Türkiye Direktörü Ümit Efendioğlu ise, ekonomik krizle birlikte kadın erkek eşitsizliğinin daha da görüldüğünü ifade ederek, kadınların istihdamının önemine değindi. Efendioğlu, dünyada güvensiz işlerde çalışan nüfusun 1,5 milyar olduğuna dikkat çekerek, bu rakamın çalışan nüfusun yarısına eşit olduğunu belirtti. Kadınların küresel ölçekte iş gücüne katılma oranının yüzde 51 olduğunu söyleyen Efendioğlu, Türkiye'nin alt sıralarda olduğunu belirtti.

Açılış programının ardından Sosyal Güvenlik Uzmanı Ali Tezel “Kadın ve Sosyal Güvenlik Hakları” alanında bir panel düzenledi.  Programın ikinci gününde ise MESS Hukuk Müşaviri Erten Cılga Moderatörlüğün de Ankara 1 Aile Mahkemesi Hakimi Zeynep Öksüzoğlu, Ankara 10. Aile Mahkemesi Hakimi Nevin Birinci, Uludağ Üniversitesi İİBF Çalışma Psikoloji ve End. İlişkileri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Serpil Aytaç ve Kocaeli Hukuk Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Zehra Gönül Balkır, “Günümüz Kadının Güncel Sorunları ve Çözüm Önerileri” adlı paneli gerçekleştirdi. Kadın İşçiler 17. Büyük Kurultayının açılış programını ve düzenlenen panelleri iki gün boyunca canlı olarak web sitemizden canlı olarak verildi.

Türk Metal Sendikasının her yıl geleneksel olarak 8 Mart haftasında düzenlediği Kadın İşçiler Kurultaylarının 17.’si bu yıl yine amacına uygun şekilde coşkuyla ve ilgiyle gerçekleştirildi.  

Kadın işçiler Kurultayı’na bu yıl yerli ve yabancı 700 kadın delege katıldı, programın açılışında çok sayıda işçi, sendikacı, işveren ve politikacı da hazır bulundu. Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu, TİSK Yönetim Kurulu Başkanı Tuğrul Kutadgobilig, ILO Türkiye Direktörü Ümit Efendioğlu, Türk-İş Genel Mali Sekreteri Ergün Atalay, CHP Tekirdağ Milletvekili Candan YÜCEER,  AK Parti İzmir Milletvekili İlknur Denizli, Koop-İş Sendikası Genel Başkanı Eyüp Alemdar, Sağlık-İş Sendikası Genel Başkanı Hasan Öztürk, Hür-İş Federasyonu Genel Başkanı Yakup Ömer Latifoğlu, MESS Genel Sekreteri İsmet Sipahi ve çok sayıda davetli katıldı.

Alın terinin karşılığını almak, güvenceli çalışma koşulları ve yüzbinlerin dayanışma gücüne sahip olmak için siz de hemen Büyük Türk Metal Ailesine katılın!

Türk Metal'e Üye Ol
Türk Metal'e Üye Ol