BMC İŞÇİLERİ İZMİR'DENYOLA ÇIKTI
BMC İŞÇİLERİ İZMİR'DENYOLA ÇIKTI

Hak ettikleri alın terinin karşılığını bir türlü alamayan yaklaşık 1200 BMC işçisi İzmir’den yola çıktı, protesto amaçlı 600 işçi Ankara’ya, 600 işçi ise İstanbul’a doğru yürümeye başladı.


BMC işçileri uğradıkları her merkezi yerde basın açıklaması yaparak durumu protesto edecekler. Türk Metal BMC işçilerinin yanında olduğunu bir kez daha göstererek BMC işçilerinin haklı davalarını Türkiye’ye duyurmaya çalışıyor.

Süreç bu noktaya nasıl geldi?

BMC, Mayıs 2012 ayında içine düştüğü finansal kriz nedeniyle yan sanayiden malzeme alamadığı için üretimini yavaşlatmak zorunda kaldı. Aynı zamanda işyerinde 1500’ü sendikalı olmak üzere toplam 2500 çalışanına maaş veremez hale geldi. Bu noktada çalışanlarını ücretli olarak izine çıkardı. Teslimat yapamadığı için kazandığı bazı ihaleler iptal edildi.

İzmir 1 Nolu Şube Başkanı Halil İbrahim Tosun 2012 Eylül ayına kadar işverenle çeşitli tarihlerde yaptığı görüşmeler de sabırla işveren vekillerinin verdiği ve protokol haline getirilen sözleri yerine getirmesini bekledi. Ancak, BMC yetkilileri verdikleri sözleri yerine getirmediler.

14 Eylül Cuma günü işyerinde bulunan üyeler öğle saatinden itibaren Şb. Başkanı Halil İbrahim Tosun öncülüğünde akşam mesai bitimine kadar iş bırakma eylemi yaptılar.

18 Eylül Salı günü işyerinde bulunan ve çoğu ücretli izinde olup da işyerine gelen üyelerimizin tümünü katılımıyla işvereni alkışlı protesto eylemi gerçekleştirildi.

26 Eylül Çarşamba günü Şube Başkanımız Halil İbrahim Tosun tarafından işyeri bahçesinde tüm üyelerimizin katıldığı basın açıklaması yapıldı. Eyleme Türk-İş de destek verdi.

8 Ekim Pazartesi günü işyeri bahçesinde Genel Başkan Yardımcımız Süleyman Yıldırım tarafından basın açıklaması yapıldı.

31 Ekim Çarşamba günü işyerinde toplanan üyelerimiz Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü önüne gidilerek burada Halil İbrahim Tosun tarafından yapılan basın açıklamasının ardından, Şube Başkanımız ve üyelerimizi temsilen 10 işçi arkadaşımız İl Müdürünün makamına çıkarak dilekçe verdiler. Aynı gün akşam saatlerinde üyelerimiz 4 otobüs ile İstanbul’da bulunan Çukurova Holding’e gitmek üzere hareket ettiler.

1 Kasım günü İstanbul’daki Çukurova Holding binası önünde Genel Başkan Yardımcımız Süleyman Yıldırım’ın da katıldığı basın açıklamasının yanı sıra tüm gün alkış ve sloganlı işvereni protesto eylemi yapıldı. Genel Başkan Yardımcımız Süleyman Yıldırım ve Şube Başkanımız Tosun işyeri sahibi Mehmet Emin Karamehmet ile görüştüler. 2 Kasım Cuma günü İzmir’e dönüldü.

Yapılan eylemler ve üyelerimiz ile sergilediğimiz dik duruş sonrası işveren bankalarla yaptığı anlaşma doğrultusunda maaşlar ödenmeye başlamış, yan sanayiye yapılan ödemeler neticesinde parça temin edilmiş olup 3 Kasım itibariyle de üretime geçilmiştir

Ancak; BMC’DE YİNE SULAR DURULMADI

Türk Metal Sendikası İzmir 1 nolu Şubemizin örgütlü olduğu BMC işyerinde maaş ödemelerinin gecikmesinden dolayı geçmiş dönemlerde yaptığımız eylemlerden sonra tam sonuç alınmışken işveren tekrar üyelerimizi mağdur duruma düşürdü. Yaklaşık 9 aydır devam eden finansal sıkıntı işverenin 150 milyon dolarlık kredi anlaşması tüm üyelerimize bir umut ışığı olmuştu. Ancak, yarım asırlık bir geçmişi olan İzmir’in istihdam ve ülke ekonomisine büyük katkı sağlayan BMC işyerinde bir insanlık dramı yaşanıyor. Balkanların ve Ortadoğu’nun en büyük ticari araç üreticisi ve aynı zamanda Türk Silahlı Kuvvetlerimizin ihtiyacı olan ve terörle mücadelede en büyük katkıyı sağlayan, Mehmetçiğimizin can güvenliği anlamında zırhlı personel taşıyıcısı KİRPİ’yi üreten BMC, maaş ödemelerini yine aksattı. BMC çalışanı şirketin içine düştüğü bu darboğazdan çıkabilmesi için bugüne kadar her türlü fedakârlığı yaptı.

Şöyle ki; İşyeri sahibi ve Çukurova Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Emin Karamehmet tarafından yapılan görüşmeler neticesinde Aralık 2012 ayı içerisinde her bir üyemize 3 bin 250 lira ödeme yapıldı. Ocak 2013 ayından itibaren Geri kalan alacakların ve maaş ödemelerinin düzenli bir şekilde yapılacağı sözü verildikten sonra üyelerimiz çalışmaya başladılar. 10 Ocak tarihinde yapılması gereken ödeme gerçekleşmeyince tekrar iş bırakma eylemi yapıldı. Bunu üzerine işveren 31 Ocak 2013 tarihi itibariyle kesin olarak ödeme yapılacağını söyleyince tekrar üretime başlandı. Ne var ki 31 Ocak 2013 tarihinde ödeme yapılmayınca, 1 Şubat 2013 Cuma günü şube icra kurulu işyerine giderek işveren vekilleri ile yapılan toplantıda sonuç alınamayınca tüm çalışan üyelerimiz ile işyeri önünde yol kapatma eylemi yapıldı. Bu sırada fabrikaya gelen sendikamız Avukatı Nilgün Öztürk tarafından üyelerimize alacakları ile ilgili hukuksal açıklama yapıldı ve üyelerimizin sorularını cevapladı. Yaklaşık 4 saatlik yol kapatma eylemi Şube Başkanı Halil İbrahim Tosun tarafından sonlandırılarak işyeri yemekhanesine geçildi.

4 Şubat 2013 Pazartesi günü üyelerimiz işyeri önünde toplandı. Alınan ortak karar neticesinde fabrika önünde direniş çadırı kurularak yeni bir mücadele başlatıldı.

5 Şubat Salı günü işyeri önünde kurulan direniş çadırı önünde toplanan ve iş bırakma eylemine devam eden üyelerimizi hitaben öğlen Tosun tarafından basın açıklaması yapıldı.

6 Şubat 2013 Salı günü CHP Bornova İlçe Yönetim Kurulu, 7 Şubat 2013 Çarşamba günü CHP İzmir İl Başkanı Ali Ersun ve İl Yönetim Kurulu Üyeleri, 8 Şubat 2013 tarihinde MHP İzmir İl Yönetim Kurulu üyeleri BMC işyeri önünde eylemlerine devam eden üyelerimize destek ziyaretinde bulunarak konuyu meclis gündemine taşıyacaklarını ifade ettiler.

11 Şubat Pazartesi günü öğleden sonra AKP İzmir İl Yönetimi üyelerimize destek ziyaretinde bulundu.

 

BMC’den bir türlü hak ettikleri paralarını alamayan İzmir’deki BMC işçileri artık son çare olarak yaklaşık 1150 kişi olarak İzmirden yola çıktı, 650 işçi Ankara’ya, 500 işçi ise İstanbul’a doğru yürüyerek yola çıktı. BMC işçileri uğradıkları her merkezi yerde basın açıklaması yaparak durumu protesto edecekler. Türk Metal BMC işçilerinin yanında olduğunu bir kez daha göstererek BMC işçilerinin haklı davalarını Türkiye’ye duyurmaya çalışıyor.

SİYASİLERDEN BMC İŞÇİLERİNE ZİYARET

18 Şubat Pazartesi günü aklarını alamayan BMC işçilerinin emek yürüyüşü İzmirden başlayıp Manisa da ilk gününü noktaladı. Geceyi Manisada geçiren BMC üyelerini AK Parti Manisa Milletvekili Selçuk ÖZDA\304\236, Chp Manisa Milletvekili Özgür ÖZEL ziyaret etti. İşçilerin sorunları ile yakından ilgilenen Milletvekilleri Siyasiler olarak mağdur üyelerimiz için ellerinden geleni yapacağını ifade etti.

Süleyman Yıldırım

Türk Metal Sendikası Genel Başkan Yardımcısı

BMC’deki tüm gelişmelerle yakından ilgileniyorum. Çünkü BMC iş yerinde, hem işçi hem sendikacı olarak yıllarını vermiş biriyim. 2012 yılı Mayıs ayından bu yana BMC’de çalışan üyelerimiz, maaşlarını zamanında ve tam olarak alamıyor. Ancak, sendikamızın bu konuda BMC yönetimine yaptığı baskılar sonucu, üyelerimiz, bugüne kadar olan alacaklarının yüzde 72’sini almıştır. Ne var ki bizim için bu da yeterli değildir. Biz, gerek BMC’nin, gerekse BMC’de çalışan üyelerimizin içinde bulunduğu zor durumdan kurtulması için mücadeleye devam edeceğiz. Bu fabrikadan yaklaşık 2 bin 500 insan ekmek yiyor. Bu ekmeğin küçülmesine de bölünmesine de izin vermeyiz. Fabrika çalışanları, gelecekleri konusunda kararsız. Çünkü ortada belirsizlik var. BMC’nin ve çalışanlarını bu belirsizlikten kurtarmak için hepimize görev ve sorumluluk düşüyor. Biz, bu çizginin dışına çıkmadan hareket ediyoruz. Holding yönetimine düşen, İstanbul’dan fildişi kulelerden ahkâm kesmek değil, bizzat fabrikaya gelerek, BMC’yi içine düştüğü bu sefalet uçurumundan kurtarıp, tekrar eski günlerine kavuşturmaktır. Biz bunun için elimizden geleni yaptık, yapmaya da devam edeceğiz. Çünkü biz üretmek istiyoruz, kazanmak kazandırmak istiyoruz.

Alın terinin karşılığını almak, güvenceli çalışma koşulları ve yüzbinlerin dayanışma gücüne sahip olmak için siz de hemen Büyük Türk Metal Ailesine katılın!

Türk Metal'e Üye Ol
Türk Metal'e Üye Ol