AKAD’EMEK ÖĞRENCİ KURULTAYI KDZ. EREĞLİ’DE TOPLANDI
AKAD’EMEK ÖĞRENCİ KURULTAYI KDZ. EREĞLİ’DE TOPLANDI

Sendikamız Türk Metal ile Bursa Uludağ Üniversitesi Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölümü’nün birlikte 8.’sini düzenlediği “Söz Çalışma Ekonomisi Öğrencilerinde Akad’emek Öğrenci Kurultayı” 24-28 Nisan tarihleri arasında Büyük Anadolu Kdz. Ereğli’de Otel’de toplandı. Kurultay bu yıl “Endüstri İlişkilerinin Geleceği” konu başlığı ile toplanırken, 24 farklı üniversiteden iki yüze yakın Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkiler Bölümü öğrencisi ile öğretim üyesi kurultaya katıldı.

Kurultayın açılış programı 26 Nisan 2024 Cuma günü gerçekleştirildi. Program, Bursa Uludağ Üniversitesi ve Türk Metal Sendikası’nın tanıtım filmleri ile geçmiş kurultaylardan görüntülerin yer aldığı kısa filmin izletilmesi ile başladı. Tanıtım filmlerinin izlenmesinin ardından Gülüç Belediye Başkanı Gökhan Mustafa Demirtaş kürsüye çıkarak bir selamlama konuşması yaptı. Demirtaş’ın ardından Bursa Uludağ Üniversitesi adına Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yusuf Alper bir konuşma gerçekleştirdi. Alper, kurultaya katılan katılımcılara ve konuklara teşekkür dileklerini iletirken, kurultayın ortaya çıkışı, gelişimi ve günümüze ulaşmasında yaşanan süreci hatırlatan bir konuşma gerçekleştirdi.

***

Prof. Dr. Alper’in ardından kürsüye Genel Başkanımız Uysal Altundağ çıktı. Sözlerine dünyamızın 2000’li yıllarla birlikte hem ekonomik hem de siyasal anlamda çok zor dönemlerden geçtiğini hatırlatarak başlayan Genel Başkanımız Altundağ, günümüzde üniversite sıralarında oturan çocukların bile genç yaşlarına rağmen gerek küresel, gerekse yerel baz da birçok krize tanık olduğunu dile getirerek salondaki öğrencilere şöyle seslendi: “Omuzlarımızdaki o büyük yükten sizin payınıza düşenin, sizi fazlasıyla zorladığını ve zaman zaman umutsuzluğa ittiğini çok iyi biliyorum. Çünkü ben de bir babayım. Ve benim de Üniversitede okuyan bir evladım var. Ama unutmayınız ki artık elinizi taşın altına koyma sırası yavaş yavaş size geliyor. Yani hayat bütün ihtişamı ve aç gözlülüğüyle sizleri bekliyor. Bu sürece son derece hazırlıklı gireceğinizden eminim. Çünkü ülkemizin en iyi üniversitelerinde, en iyi akademisyenler tarafından eğitiliyorsunuz. Sizin için her türlü fedakarlığa hazır hocalarınız hala üzerinize titreyen aileleriniz ve bizler gibi umutla yolunuzu gözleyen emekçi dostlarınız var. Neden yolunuzu gözlüyoruz biliyor musunuz arkadaşlar? Çünkü siz ilerde, çalışma hayatının çeşitli kademelerine geldiğinizde… Yani, her biriniz birer emekçi olduğunuzda, kamu ya da özel sektör fark etmez örgütlü olmanın önemini bilerek hareket edeceksiniz.”

Genel Başkanımız Uysal Altundağ, çalışma hayatının en büyük sorununun emekçilerin birlikte hareket edememesi olduğunu vurgularken, bu duruma birçok nedenin sebep olduğunu söyledi. Günümüz çalışma hayatında birçok şeyin değiştiğini anımsatarak sözlerine devam eden Altundağ, “Bakın, şu günlerde son derece popüler olan bir konuya dikkatinizi çekeyim. Kimilerinin özenerek baktığı, belki de içinizden bazı arkadaşlarımın hayallerini süsleyen yabancı ülkelerde çalışma hayali… Amiyane tabiriyle oralara kapağı atmak kaygısı aslında onların çalışma hayatının bizimkinden çok daha sağlam güvencelere sahip olmasından kaynaklanıyor. Bizim de artık, bu değişen zamana ayak uydurma vaktimiz geldi. Hatta geçiyor arkadaşlar. Kendimizi bir an önce gelişmiş toplumların çalışanları kadar güvenceye alamazsak, bunun herkesçe bilinen yolunu benimseyemezsek maalesef tünelin sonundaki ışığa hiçbir zaman ulaşamayacağız. Peki, hiç düşündünüz mü? Batıdaki iş güvencesinin hatta batı toplumlarının güvencesi nedir diye… Bence, onların sırtını yasladığı sağlam duvar bizatihi kendileri yani örgütlü toplumdur. Bunun temelini de özgür irade, demokrasi ve sendikalar oluşturmaktadır. Kuşkusuz siz de benim kadar biliyorsunuzdur. 2024 Ocak ayı istatistiklerine göre ülkemizde toplam işçi sayısı 16 milyon 395 bin civarında. Sendikalı işçi sayısı da bütün sektörlerin toplamında yalnızca 2 milyon 495 bin… Yani, toplam işçi sayısının yüzde onundan biraz fazla... Bu ne anlama geliyor biliyor musunuz arkadaşlar? Bu Türkiye’deki emekçilerin neredeyse yüzde 90’ının sahipsiz olduğu anlamına geliyor. Asgari ücrete mahkum edilmiş, iş güvencesi olmayan, kaderleri bir patronun iki dudağı arasına terk edilen, yoksul ve çaresiz olduğu anlamına geliyor. Ben ileride çalışma yaşamının önemli birer unsuru olarak sizlerin bu sorunla mücadele edeceğinize yürekten inanıyorum. Gerek bürokraside gerekse özel sektörde üstleneceğiniz görevlerde örgütlü toplum, örgütlü çalışan bilincini yayacağınıza bütün kalbimle inanıyorum. Ama ne yalan söyleyeyim en çok da sendikalarda çalışmanızı, potansiyelinizi emekçiler için geliştirmenizi ve harcamanızı diliyorum. Şu anda edindiğiniz entelektüel donanımla, işçi kardeşlerinize yol göstermenizi bekliyorum. Ve çoğunuzun bu süreçte bizlerle birlikte yürüyeceğinize yürekten inanıyorum” dedi.

***

Söz Çalışma Ekonomisi Akad’emek 8. Öğrenci Kurultayı açılış programı CMS Jant ve Makina işyeri İnsan Kaynakları Direktörü Armağan Akça’nın gerçekleştirdiği “Hikayemin Sonunu Kim Yazacak” başlıklı sunumu ile tamamlandı.

***

Kurultayın açılış programına Zonguldak CHP Milletvekili Eylem Ertuğ Ertuğrul, Genel Maden-İş Sendikası Genel Başkanı Hakan Yeşil, Erdemir Genel Müdürü Niyazi Aşkın Peker, Erdemir İnsan Kaynakları Direktörü Atilla Yelboğa, Ormanlı Belediye Başkanı Bayram Başol, Genel Başkan Yardımcılarımız Yusuf Ziya Odabaş ve Mesut Erdem, Kdz. Ereğli Mesleki Eğitim Merkezi Müdürü Abdüsselam Aksoy, Kdz. Ereğli Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Ömer Aydoğan, Kdz. Ereğli Şube Başkanımız Altan Kalfa, Sakarya Şube Başkanımız Olcay Meriç, Düzce Şube Başkanımız Bünyamin Koç, Bolu Şube Başkanımız Aslan Yazıcı ve Erdemir çalışanı çok sayıda üyemiz katıldı.

***

Gerçekleştirilen açılış programının ardından oturumlara geçildi. İlk oturum Karadeniz Teknik Üniversitesi Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Salih Dursun’un oturum başkanlığında, “Teknolojik Gelişmeler ve Sendikalar” konu başlığında gerçekleştirilen beş sunumla tamamlandı. Bu bölümde Ankara Üniversitesi, Sakarya Üniversitesi, Kırklareli Üniversitesi, Manisa Celal Bayar Üniversitesi ve Pamukkale Üniversitesi’nden öğrenciler tebliğlerini sundu.

Kurultayın ikinci oturumunda Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erdem Cam'ın oturum başkanlığında, “Sendikal Örgütlenme, Sosyal Medya ve Göç” konu başlığında gerçekleştirilen altı sunumla tamamlandı. Bu bölümde Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Dokuz Eylül Üniversitesi, Anadolu Üniversitesi, Ordu Üniversitesi ve Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi’nden öğrenciler tebliğlerini sundu.

Kurultayının ilk gününün son oturumunda Marmara Üniversitesi Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Aslan Tolga Öcal’ın oturum başkanlığında, “Yeşil İşler ve Üniversite Gençliğinin Sorunları” konu başlığında gerçekleştirilen altı sunumla tamamlandı. Bu bölümde Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi, Karadeniz Teknik Üniversitesi, Süleyman Demirel Üniversitesi, Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi, Pamukkale Üniversitesi ve Aydın Menderes Üniversitesi’nden öğrenciler tebliğlerini sundu.

Kurultayın ikinci günü Bursa Uludağ Üniversitesi Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aysen Tokol’un oturum başkanlığında, “Teknolojik Gelişmeler, Yeşil İşler ve Kadın” konu başlığında gerçekleştirilen altı sunumla tamamlandı. Bu bölümde Bursa Uludağ Üniversitesi, Atatürk Üniversitesi, Kocaeli Üniversitesi, Yalova Üniversitesi, Marmara Üniversitesi ve Fırat Üniversitesi’nde öğrenciler tebliğlerini sundu.

Kurultayın son oturumunda Üniversite-Sendika ilişkileri konu başlığında Pamukkale Üniversitesi Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kamil Orhan başkanlığında, bir sendikacı ve öğrenciler söz alarak taraflar arasındaki ilişki düzeyini ve kurultayı değerlendirdi. Kurultay, Erdemir Demir Çelik Fabrikasını düzenlenen teknik gezi ile tamamlandı.

Alın terinin karşılığını almak, güvenceli çalışma koşulları ve yüzbinlerin dayanışma gücüne sahip olmak için siz de hemen Büyük Türk Metal Ailesine katılın!

Türk Metal'e Üye Ol
Türk Metal'e Üye Ol