7. AKAD’EMEK ÖĞRENCİ KURULTAYI KDZ. EREĞLİ’DE TOPLANDI
7. AKAD’EMEK ÖĞRENCİ KURULTAYI KDZ. EREĞLİ’DE TOPLANDI

Bursa Uludağ Üniversitesi ile sendikamız Türk Metal’in birlikte düzenlediği akademik çevre ile sendikayı, öğrenci ile emekçiyi bir araya getiren "Söz Çalışma Ekonomisi Öğrencilerinde 7. Akad’emek Öğrenci Kurultayı" 12-15 Mayıs 2021 tarihleri arasında Büyük Anadolu Ereğli Otel’de düzenlenlendi. Akad’emek Öğrenci Kurultayı’na, bu yıl 24 farklı üniversiteden iki yüzün üzerinde Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkiler Bölümü öğrencisi ile öğretim üyesi katıldı.

Kurultayın açılış programı 13 Mayıs 2021 Cuma günü gerçekleştirildi. Kurultay, Türk Metal Sendikası ve Akad’emek Öğrenci Kurultayı için hazırlanan tanıtım filmlerini izletilerek başladı.

Tanıtım filmlerin izlenmesinin ardından kürsüye Bursa Uludağ Üniversitesi adına Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkiler Bölüm Başkanı Prof. Dr. Yusuf Alper çıktı. Alper, kurultaya katılan katılımcılara ve konuklara teşekkür dileklerini ileterek başladığı sözlerini, kurultayın başlangıç hikâyesi, gelişimi, tarafları ve günümüze ulaşmasında yaşanan süreci anlatarak tamamladı.

***

Prof. Dr. Yusuf Alper’in konuşmasının ardından kürsüye Genel Başkan Yardımcımız Uysal Altundağ çıktı. Genel Başkan Yardımcımız Altundağ, sözlerine Genel Başkanımız Pevrul Kavlak’ın selam ve sevgi dileklerini ileterek başlarken, Akd’emek Öğrenci Kurultayında farklı bölgelerden çok sayıda öğrenci ve akademisyen bir araya geldiğini hatırlatarak katılımcılara şöyle seslendi: “Bu ve bunun gibi platformlar bize, birbirimizi daha yakından tanıdığımız, özgür düşüncelerimizi savunduğumuz ve onları tartışarak yeni fikirler ürettiğimiz olanaklar sağlıyor. Hazır, ülkemizin birçok farklı üniversitesinden, birçok farklı bölgesinden bir araya gelmişken şöyle bir dönüp kendinize bakın. İnanın bana, benim buradan gördüklerimi siz de göreceksiniz. Nasıl büyük bir güç, büyük bir değer olduğunuzun ve sizden beklentilerimizin ne kadar hayati olduğunun siz de farkına varacaksınız. Evet, hepimizin sizden bir beklentisi var. En başta ailelerinizin, sonra toplumun, ülkemizin…”

Sözlerine öğrencilere seslenerek devam eden Genel Başkan Yardımcımız Altundağ, emeğin ve emekçin önemine şöyle dikkat çekti: “Sizden beklentisi olan öyle bir kesim var ki işte bu noktaya özellikle dikkatinizi çekmek istiyorum. Bizim hayatımız emek mücadelesiyle geçiyor. Her zaman emeğin en kutsal değer olduğuna inandık. Sizden de, emeğin kutsallığına inanmanızı, emeğe saygı duymanızı istiyorum. Yarın mezun olduğunuzda, siz de hayata birer emekçi olarak atılacaksınız. Belki bir tezgâhın ucundan tutmayacaksınız, büyük bir ihtimalle, bir yüksek fırının önünde terlemeyeceksiniz. Ya da ekmeğinizi bir maden ocağında, yerin yüzlerce metre altında aramayacaksınız. Ama hayatın dirhem dirhem kazanıldığı bu yerleri, orada çalışan emekçileri, onların yaşam mücadelelerini, haklı davalarını, bir dilim ekmek için döktükleri alın terini sakın aklınızdan çıkartmayın. Hani, size ihtiyacımız var dedim ya… İşte asıl o kardeşlerimin size ihtiyacı var. Bir çalışma ekonomisi uzmanı olarak akademide, bürokraside, özel sektörde, sendikal hareketin içinde sizler de yerinizi alacaksınız. Hangi koltukta oturursanız oturun, aslında orada emek için, emekçiler için oturduğunuzu hep hatırlayın. Özel sektörde bir İK çalışanı ya da çalıştığınız birimin başı olabilirsiniz. Sorumluluğunuzun, yalnızca işverene karşı olmadığını, işçilerin de haklarını savunmanız gerektiğine inanın. Onların alnında biriken her damla terin, bu ülkenin kalkınmasında payı olduğunu hep hatırlayın. Eğer kariyerinize, bir akademisyen olarak devam ederseniz bu bilinci öğrencilerinize de aşılayın. Şunu unutmayın, hayatımızdaki en yüce değer, emektir. Ne olursanız olun, emeğin kutsallığını ve emekçileri unutmayın. Emeğin ve emekçinin dostu olun. Emekten yana bir tutum sergileyin. Emekten yana olanlar, maden ocağının dibinde ekmek parasını arayan işçinin sızısını yüreğinde duyandır. Emekten yana olanlar, üç kuruşluk önlemler alınmadığı için iş kazalarında can verenlerin acısını yüreğinde hissedendir. Emekten yana olanlar, işten atılanların, evine ekmek, çocuğuna oyuncak alamayanların, kırılan kalplerinin sesini duyanlardır. Sendikalı oldukları için işten atılan fabrika önlerinde çadırlarda sabahlayanları görüp geceleri uykusu kaçanlardır. Onlar bizim gönül dostlarımızdır. Ve hep öyle kalacaklardır.”

Genel Başkan Yardımcımız Altundağ, sözlerini tamamlamasının ardından, metal işkolunda Türkiye’deki son durum ve sendikamız Türk Metal’in faaliyetlerinin hakkında bilgilerin yer aldığı “Türkiye’de Sendikalar, Türk Metal ve Örgütlenme” başlıklı sunumunu gerçekleştirdi.

***

7. Akad’emek Öğrenci Kurultayı açılış programı Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Öğretim Üyesi Yalçın Karatepe’nin gerçekleştirdiği “Ekonomide günü mü kurtarmalı, geleceği mi inşa etmeli?” başlıklı sunumu ile tamamlandı.

***

Kurultayın açılış programına Genel Başkan Yardımcımız Halil Faki Erdal, Kdz. Ereğli Şube Başkanımız Yakup Yılmaz ve Erdemir çalışanı çok sayıda üyemiz katıldı.

***

Söz Çalışma Ekonomisi Öğrencilerinde 7. Akad’emek Öğrenci Kurultayı’nda düzenlenen açılış programının ardından oturumlara geçildi. İlk oturum Pamukkale Üniversitesi Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Oğuz Karadeniz’in oturum başkanlığında “Dördüncü Sanayi Devrimi ve Çalışma Yaşamı” başlığında gerçekleştirilen üç sunumla tamamlandı.

Kurultayın ikinci oturumunda Çankırı Karatekin Üniversitesi Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölüm Başkanı Doç. Dr. Barış Öztuna’nın oturum başkanlığında “Platform Çalışma ve Sendikalar” başlığında gerçekleştirilen beş sunumla tamamlandı.

Kurultayın üçüncü günün ise son oturumunda Fırat Üniversitesi Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölüm Başkanı Doç. Dr. Hasan Uzun’un oturum başkanlığında “Sendikal Örgütlenmede Özel Konular” başlığında gerçekleştirilen beş sunumla tamamlandı.

***

Kurultayın 14 Mayıs Cumartesi günü gerçekleştiriken ikinci gününün ilk oturumu Bursa Uludağ Üniversitesi Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Aysel Tokol'un oturum başkanlığında “Uzaktan Çalışma Teknolojive Sendikalar” başlığında beş sunum gerçekleştirildi.

Kurultayın ikinci gününün ikinci oturumunda Türk Metal Sendikası Araştırma  ve Eğitim Merkezi Başkanı Dr. Naci Önsal'ın oturum başkanlığında “Bilişim ve Sendikalar” başlığında gerçekleştirilen iki sunumla tamamlandı.

Kurultayın son oturumunda Üniversite-Sendika ilişkileri konu başlığında bir öğretim üyesi, bir sendikacı ve bir öğrenci söz alarak taraflar arasındaki ilişki düzeyini ve kurultayı değerlendirdi.

Kurultay, Erdemir Demir Çelik Fabrikasını düzenlenen teknik gezi ile tamamlandı.

Alın terinin karşılığını almak, güvenceli çalışma koşulları ve yüzbinlerin dayanışma gücüne sahip olmak için siz de hemen Büyük Türk Metal Ailesine katılın!

Türk Metal'e Üye Ol
Türk Metal'e Üye Ol