50. KURULUŞ YIL DÖNÜMÜMÜZKUTLU OLSUN
50. KURULUŞ YIL DÖNÜMÜMÜZKUTLU OLSUN

10 Temmuz 1963’ten, 10 Temmuz 2013’e kadar tam 50 yıl geçti. Bir avuç metal işçisinin attığı sevda tohumları bugün koca bir çınar oldu. Türk Metal bugün 50 yaşında. Bütün Metal işçilerine kutlu olsun.


YARIM ASIRLIK ÇINAR TÜRK METAL

Türk Metal’in tohumları 1963 yılında atıldı. Kırıkkale’den, Ankara’dan, Bursa’dan, Karabük’ten bir avuç metal işçisinin tohumlarını attığı o fidan, şimdi yarım asırlık bir çınar. Emeğin, ekmeğin davasının peşinde koşan ve bundan 50 yıl önce bir sevgi tohumu olarak emekçilerin gönlüne düşen Türk Metal, şimdi büyük bir sevda çınarı oldu. Türk Metal’in üyelerine, üyelerinin de Türk Metal’e duyduğu sevda, bu çınarın gövdesiyle birlikte, dallarını da büyüttü, yapraklarını yeşertti.

Bu çınarın dalları şimdi Adriyatik’ten Çin Seddine kadar uzanıyor. Türk Metal, Uluslararası Avrasya Metal İşçileri Federasyonu’nun kurucusudur. 19 ülkeden 21 milyon işçinin davasını omuzlamıştır. Türk Metal sadece Türkiye’nin değil, Avrasya’nın, Avrasyalıların da sendikasıdır. Bir dünya markasıdır.

Türk Metal, Türkiye’nin en büyük ve en güçlü sendikasıdır. Türkiye’deki sendikalı her 4 işçiden 1’i Türk Metal üyesidir. Bunun için Türk Metal, Türkiye’nin en büyüğüdür, en güçlüsüdür. Yurt genelindeki 31 şubesine üye yaklaşık 160 bin metal işçisi ile en büyüktür. Metal işçileri bugün, o muhteşem yarım asırlık çınarın gölgesindedir. Sevgiyle, saygıyla, daha da önemlisi sevdayla birliktedir…

1963 yılında, 274 sayılı Sendikalar Yasası ve 275 sayılı Toplu İş Sözleşmesi, Grev ve Lokavt Yasasının yürürlüğe girmesiyle sendikacılık tarihimizde yeni bir dönem başlamıştır. Yarım asırlık Türk Metal çınarının tohumları da bu dönemde atılmıştır.

 

Metal işkolunda örgütlü sendikalardan Kırıkkale Metal-İş Sendikası, Ankara Metal-İş Sendikası, Elmadağ Barut İşçileri Sendikası yöneticileri bir araya gelerek, TÜRK-İŞ bünyesinde bir federasyon kurma yolunda ilk girişimleri başlatmıştır. Metal işkolunda faaliyet gösteren sendikalar, 1952’de TÜRK-İŞ’in kuruluşunda öncü rol üstlenmişlerdir. MKE Ankara Gaz Maske Fabrikası işçilerinden Ömer Akçakanat, TÜRK-İŞ’in Geçici İcra Kurulu Başkanı seçilmiştir.

 

Yapılan uzun toplantılar ve görüşmelerin ardından, bir tüzük hazırlanmış, 10 Temmuz 1963 tarihinde, her üç sendikanın yönetim kurullarının katıldığı ortak toplantıda kabul edilmiştir. Türkiye Metal-İş Federasyonu’nun kuruluşu da böylece kamuoyuna duyurulmuştur. 19 Ocak 1964 tarihinde yapılan 1. Genel Kurulda, Türkiye Metal-İş Federasyonu’nun ilk Genel Başkanı, Kaya Özdemir olmuştur.

 

Toplam 8 bin 650 üye ile yola çıkan Türkiye Metal-İş Federasyonu, örgütlenme çalışmalarında büyük başarı sağlayarak, üye sayısını hızla artırmıştır. Bu süreçte imzalanan başarılı sözleşmeler ile üye işçilerin hak ve çıkarlarına yönelik önemli kazanımlar elde edilmiştir. Türkiye Metal-İş Federasyonu 2. Genel Kurula giderken, üye sayısı 20 bine ulaşmıştır.

 

Türkiye Metal-İş Federasyonu bünyesinde, 1970’li yıllardan itibaren yeni bir arayış gündeme gelmiştir. Ülkedeki siyasi gelişmeler, işverenlerin tutumu, sendikal faaliyetlerde yeni bir yapıyı zorunlu kılmıştır. Sendikal mücadele için “kafa ve kasa birliği” şeklinde özetlenebilecek bu yeni yapı, 17 Kasım 1973 tarihinde hayata geçirilmiştir. Türkiye Metal-İş Federasyonu’nun yasal varlığına son verilerek, Türk Metal Sendikası kurulmuştur. 

Alın terinin karşılığını almak, güvenceli çalışma koşulları ve yüzbinlerin dayanışma gücüne sahip olmak için siz de hemen Büyük Türk Metal Ailesine katılın!

Türk Metal'e Üye Ol
Türk Metal'e Üye Ol