1 MİLYONA YAKIN GÜVENLİKGÖREVLİSİ GÜVENCESİZ
1 MİLYONA YAKIN GÜVENLİKGÖREVLİSİ GÜVENCESİZ

Türk-İş Genel Sekreteri ve Sendikamız Genel Başkanı Pevrul Kavlak, Türkiye’de insanların güvenliğini sağlayan bir milyona yakın güvenlik görev­lisinin güvenceden yoksun olduğunu söyledi.


Genel Başkanımız Pevrul Kavlak, AA muhabirine yaptığı açıklamada “özel güvenlik görevlilerinin diğer iş kollarına göre daha zor örgütlendi­ğini ifade ederek, taşeron şirketle­rin örgütlenmeye başlayan güven­lik görevlilerini işten çıkardığını” öne sürdü.

Kısa bir süre önce küçük bir sendika kurulduğuna işaret eden Genel Başkan Kavlak, “Bize katılma kararı aldı­lar. Ancak büyük zorluklar yaşıyor bu arkadaşlarımız. Bir milyona yakın güvenlik görevlisi arkadaşımız örgütlenmek için çok ciddi çaba sarf ediyor ama maalesef bir mesafe alamadılar” dedi.

Genel Başkanımız Pevrul Kavlak, ülke genelinde bir mil­yona yakın güvenlik görevlisinin istihdam edildiğini, sadece 2 bin görevlinin sendikaya üye olabildiğini dile getirdi.

Taşeron şirketlerin örgütlenme­nin önüne geçtiğini ileri süren Kavlak, “Arkadaşlarımız da işlerini kaybetme korkusuyla örgütlenemi­yor. Şu anda ülkemizin en büyük sorunu taşeronlaşmadır. Bu taşeron işçilerin büyük çoğunluğunu da güvenlik görevlileri oluşturuyor. En fazla taşeron işçi güvenlik sektöründe çalışıyor” ifadelerini kul­landı.

“Güvencesi olmayan güvenlik görevlileri”

Kavlak konuşmasını şu şekilde sürdürdü:

“Arkadaşlarımız tehlikeli alan­larda çalışıyor. Adı üstünde güven­lik görevlisi.. Bankalar, şirketler, gece kulüpleri ve stadyum gibi güvenlik zafiyetinin bulunduğu yerlerde çalışıyorlar. Bir milyona yakın arkadaşımız vatandaşların güvenliğini sağlıyor ama kendilerinin herhangi bir güvencesi yok. Çalışma hayatı tamamen güvence­siz bu arkadaşlarımızın.”

Güvenlik sektörü çalı­şanları sosyal güvenlik alanında büyük sıkıntı yaşıyor. Bir çoğu haftalık 45 saat çalışma süresini dolduramadığı için sigorta­dan da yoksun bırakılıyor. Güvenlik görevlilerinin örgüt­lenmesi gerekir. Örgütlenmeleri halinde Türk-İş olarak yardım edebiliriz.

“Sendikalaşmak isteyenler işten çıkarılıyor”

Taşeron şirketlerin sendikalaş­ma konusunda engel oluşturduğuna dikkati çeken Genel başkanımız Pevrul Kavlak, örgütlenme­ye çalışan güvenlik görevlilerinin işten çıkarıldığını kaydetti.

Kavlak, çok sayıda genç işsiz olduğu için sektörde personel sıkıntısı yaşanmadığını ifade ede­rek, “Şirketler, sendikalaşmak iste­yen güvenlik görevlilerini işten çıkarıyor. Zaten ülkemizde işsizlik oldukça yüksek düzeyde... Tabii işsizlerin çoğunluğunu da gençler oluşturuyor. Bu yüzden güvenlik şirketlerinin personel bulma sıkın­tısı yok. Böylece örgütlenmek iste­yenleri işten çıkarıyorlar” şeklinde konuştu. Güvenlik sektörünün kayıt dışı olduğunu öne süren Kavlak, çeşitli iyileştirmeler yapıl­ması gerektiğini söyledi.

Türk-İş Genel Sekreteri ve sendikamız Genel Başkanı Kavlak, konuşmasını şöyle tamamladı:

“Güvenlik sektörü, bu haliyle tamamen kayıt dışılığa dayalı. Sigortasız çalıştırılıyor çoğu genci­miz. Birkaç tane büyük şirketin dışında tamamen sıkıntılı bir sek­tör... Kurumsallaşmış şirketler kendi güvenlik görevlisini almıyor. Dışarıdan taşeron şirket üzerinden hizmet alımı yapıyor. O nedenle kontrol zorlaşıyor. Yani güvencesi olmayan bir güvenlik ordusu var ülkemizde.”

Alın terinin karşılığını almak, güvenceli çalışma koşulları ve yüzbinlerin dayanışma gücüne sahip olmak için siz de hemen Büyük Türk Metal Ailesine katılın!

Türk Metal'e Üye Ol
Türk Metal'e Üye Ol