4. AVRUPA-AKDENİZ METAL SENDİKALARI DAİMİ KONFERANSI NAPOLİ’DE YAPILDI
4. AVRUPA-AKDENİZ METAL SENDİKALARI DAİMİ KONFERANSI NAPOLİ’DE YAPILDI

İtalyan Metal Sendikası FIM-CISL, İtalyan Sendikaları Geliştirme Derneği Sindnova ile Sendikamız Türk Metal’in birlikte düzenlediği ve ilk 3’ü ülkemizde gerçekleştirilen Avrupa Metal Sanayi Sendikaları Daimi Konferansı’nın 4’üncüsü, “Akdeniz Bölgesindeki Endüstriyel Dönüşümler Karşısında İşin Kalitesi” ana temasıyla, 12-13 Nisan 2023 tarihlerinde İtalya’nın Napoli kentinde yapıldı.

Konferans, FIM-CISL Uluslararası İlişkiler Sorumlusu Barbara Arsieni, SindNova Başkanı Emilio Gabaglio ile Avrupa Akdeniz Metal Sanayi Sendikaları Daimi Konferansı Koordinatörü Yücel Top’un konferansın içeriği ve amacı ile ilgili yaptıkları değerlendirmeler ile başladı. Toplantının açılış bölümünde ayrıca 6 Şubat tarihinde ülkemizde meydana gelen depremlerde hayatını kaybeden vatandaşlarımız için saygı duruşunda bulunuldu.

Konferansın açılış konuşmalarını ise FIM-CISL Uluslararası Genel Sekreteri Roberto Benaglia ile Genel Başkan Yardımcımız Uysal Altundağ gerçekleştirdi. Konuşmasına, Genel Başkanımız Pevrul Kavlak’ın, katılımcılara selam ve başarı dileklerini ileterek başlayan Altundağ, gelenekselleşen ve 4’üncüsü gerçekleştirilen toplantıda yer almaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Avrupa-Akdeniz Daimi Konferansı’nın yaklaşık 10 yıldır Güney Avrupa’da ve Akdeniz’de kıyısı olan ülkelerin metal sanayinde faaliyet gösteren işçi sendikalarını bir araya getirdiğine değinen Genel Başkan Yardımcımız Altundağ, sözlerine şöyle devam etti: “Farklı sendikal birikimlere sahip olsak da her birimiz kendi ülkelerimizde farklı dinamiklere göre faaliyetlerimizi yürütsek de bizim bir araya gelmemizi sağlayan etmenler her yerde, her ülkede aynı. Bizlerin, yani emeğiyle geçinenlerin sorunları dünyanın her yerinde ortak. Emekçiler dünyanın her yerinde ekonomik krizlerle, iş güvencesinden yoksun bir biçimde kötü çalışma koşullarıyla,  küresel kapitalizmin yarattığı düşük ücret politikaları ve gelir adaletsizliğiyle boğuşuyor. Dünyanın her yerinde daha iyi çalışma ve yaşam koşulları için kazanılmış haklarını yok etmek isteyenlere karşı mücadele ediyor. Ve eğer bu mücadelede yalnız kalırsak başarıya ulaşamayacağız. Yani, bu sorunlar karşısında elimizde olan tek şey birliğimiz, işçi sınıfının birliği.” 

Altundağ, bugüne kadar gerçekleştirilen dört toplantıda farklı konuların ele alındığına dikkat çekerek, bunun, işçi sınıfın karşısına sürekli olarak yeni olumsuzluklar, yeni mücadele alanları ve yeni engeller çıkarılmasından kaynaklandığını belirterek, “Bu yüzden, biz sendikalar olarak birlikte hareket etmek için çaba göstermeliyiz. Bu sayede çalışma koşullarımızı, yaşam koşullarımızı iyileştirebilir. Çocuklarımıza daha yaşanabilir bir dünya sunabiliriz” dedi.

Konferansın gündeminde yer alan dönüşüm konusuna da değinen Genel Başkan Yardımcımız Altundağ, “Dönüşüm, yalnızca tek bir sektörü etkilemeyecek. Tüm dünyayı etkileyecek kapasitesi olan, dünyadaki ihracat dengelerini bile değiştirebilecek bir dönüşümden bahsediyoruz. Hatta dönüşüm dediğimizde, yalnızca ekonomik dengelerle sınırlı kalmayan, çevre politikalarını, sosyal ilişkileri, kentleşmeyi bile değiştirebilecek güçte olan uzun bir yolculuktan bahsediyoruz. Hızlı bir şekilde hayatlarımızın merkezine oturan bu süreci tek başımıza atlatamayız.  Hep birlikte, yeni dönemin getireceği sorunların üstesinden gelmenin yollarını aramalıyız. Bu noktada karşımıza çıkan fırsatları yakalamalı ve işçi sınıfının haklarını koruyabilmek ve genişletmek için hazır olmalıyız. Ancak bu sayede geleceğe dair umutla bakabilir, yaşanabilir bir dünyayı el birliğiyle kurabiliriz” diye konuştu.

***

Açılış konuşmalarının tamamlanmasının ardından, günün ilk paneli, “Avrupa Birliği Ve Akdeniz Arasındaki Ekonomik Ve Endüstriyel İlişkilerin Durumu” konu başlığı ile düzenlendi. Gerçekleştirilen panelin ardından, Akdeniz havzasında metal sektörün durumunun değerlendirildiği konuşmalar yapıldı. Günün ikinci paneli ise, “Kriz Zamanında Toplu Pazarlık Nasıl İşler?” konu başlığı ile düzenlendi. IndustriALL Avrupa Genel Sekreter Yardımcısı Isabelle Barthes’in başkanlık yaptığı panelde, Genel Başkan Yardımcımız Uysal Altundağ da Sendikamızın konu ile ilgili faaliyetlerini değerlendirdiği bir sunum yaptı. Günün son panelinin konusu ise, “Kriz Dönemlerinde Akdeniz Bölgesinde Sanayinin Canlandırılması ve İstihdam Yaratılmasına Yönelik Stratejiler” oldu. Günün kapanış konuşmasını yapan Konferansın Koordinatörü Yücel Top, ilk gün çalışmalarının değerlendirmesini yaptı. Katılımın ve programın yoğun olduğu ilk günde, Genel Başkan Yardımcımız Uysal Altundağ, İtalyan TGR TV ve Ansa TV ile gerçekleştirdiği röportajlarda Sendikamız Türk Metal’in faaliyetleri ve ülkemizdeki çalışma hayatına ilişkin soruları yanıtladı.

***

4. Avrupa-Akdeniz Metal Sendikaları Daimi Konferansı’nın ikinci gününde ise, “Akdeniz Bölgesinde Otomotiv Sektörüne Odaklanmak” ve “Kriz Döneminde Sosyal Diyalogun Endüstri İlişkilerindeki Rolü” konu başlıklı iki panel düzenlendi. Günün ilk panelinde UAMİF Genel Sekreteri Murat Salar, ülkemizdeki otomotiv sektörü ile ilgili değerlendirmeler yaptı. Günün ikinci ve Konferansın son panelinde ise, TOFAŞ İnsan Kaynakları ve Endüstriyel İlişkiler Direktörü Orçun Sarıca, Fiat Chrysler’in PSA grup ile birleşmesinin ardından kurulan Stellantis Otomotiv Grubu sonrasında TOFAŞ’ta yaşanan dönüşüm ve yeni üretim planları ile ilgili açıklamalarda bulundu. Orçun, sunumunda ayrıca TOFAŞ’ın Türk Metal Sendikası ile birlikte yürüttüğü ortak çalışmalarda elde edilen başarılardan kısaca bahsetti. Konferansın sonuç bildirgesini FIM-CISL Uluslararası İlişkiler Sorumlusu Barbara Arsieni okudu.

Alın terinin karşılığını almak, güvenceli çalışma koşulları ve yüzbinlerin dayanışma gücüne sahip olmak için siz de hemen Büyük Türk Metal Ailesine katılın!

Türk Metal'e Üye Ol
Türk Metal'e Üye Ol