TÜRKİYE’DE ÇALIŞAN İŞÇİLERİN TEMEL SENDİKAL HAKLARI SEMİNERİ İSTANBUL’DA DÜZENLENDİ
TÜRKİYE’DE ÇALIŞAN İŞÇİLERİN TEMEL SENDİKAL HAKLARI SEMİNERİ İSTANBUL’DA DÜZENLENDİ

IndustriALL Küresel, IndustriALL Avrupa ve Alman IG Metal Sendikaları ile Alman Friedrich Ebert Vakfı’nın birlikte düzenlediği “Türkiye’de Çalışan İşçilerin Temel Sendikal Hakları” başlıklı seminer 12-13 Eylül 2023 tarihlerinde İstanbul’da düzenlendi. Türkiye’de faaliyet gösteren ve IndustriALL Küresel Sendikaya üye sendikaların katıldığı seminerde, 2023 yılında Almanya’da yürürlüğe giren Özen Yükümlülüğü Yasası ve yasanın Türkiye’de uygulanma alanı ile ilgili tartışmalar yapıldı.

Seminer, IndustriALL Küresel Genel Sekreter Yardımcısı Kemal Özkan, IndustriAll Avrupa Genel Sekreter Yardımcısı Judith Kirton-Darling ve Friedrich Ebert Vakfı Türkiye Ofisi Başkanı Henrik Meyer’in açılış konuşmalarıyla başladı.

Seminerin ilk bölümünde otomotiv sektöründe Türk-Alman ilişkileri ile ilgili ve Almanya’da yürürlüğe giren Özen Yükümlülüğü Yasası ile ilgili sunumlar yapıldı. Seminerin devamında Özen Yükümlülüğü Yasasının, Türk işçiler ve sendikalar açısından önemi değerlendirildi. Bu bölümde gerçekleştirilen sunumların ardından söz alan Genel Başkan Yardımcımız Uysal Altundağ, Türkiye’de tedarik zincirlerinde yaşanan sorunlara değindi.

Altundağ, konuşmasında büyüyen Türkiye’de, bu büyümede en büyük paya sahip olan emekçilerin milli gelirden aldığı payın düştüğünü dile getirdi.

Sendikamız Türk Metal’in, metal işkolundaki diğer sendikalar ile yeni bir toplu iş sözleşmesi sürecine başladığını belirten Altundağ, “Sendikalı işçiler sendikaları sayesinde ücretlerinde zam talep edebiliyor. Ancak Türkiye'de yine tedarik zinciri içinde olup da sendikasız olan işçiler bir de örgütlenemezlerse ne yapacaklar? Bu sadece sendikasız olan bu işçilerin sorunu değildir. Zinciri sağlam tutmak gerektiğine inanan herkesin sorunudur. Çünkü bu çok önemli dediğimiz zincirin bu halkası alarm vermektedir. Özellikle sendikal hak ve özgürlükler noktasında çok ileri durumda olduğu söylenen kimi ülkelerin şirketleri nedense aynı özeni ülkemizde göstermiyor başka bir çehreye bürünüyorlar. Türkiye dışında sendikal hakları, bırakın kendi bünyesinde, tüm tedarikçilerinde neredeyse zorunlu kılan işletmeler, konu Türkiye'de çalışan, ve tedarik zincirinin belki de en önemli halkasını oluşturan Türk işçiler söz konusu olunca maalesef bu duruma kayıtsız kalabiliyor” dedi.

Altundağ sözlerini şöyle tamamladı: “Tedarik zinciri en zayıf halkası kadar güçlüdür. Bu zincirin en önemli halkası olan Türk işçilerin sendikalı olma hakkı noktasında, hak ettikleri saygıyı görememeleri, bu zinciri zayıflatmaktadır. Zincirin bir halkası zayıfsa, diğer halkaların ne kadar sağlam olduğunun bir önemi kalmaz.”

Altundağ’ın, konuşmasını tamamlamasının ardından, sivil toplum perspektifinden Özen Yükümlülüğü Yasası’nın değerlendiren bir sunum yapıldı. Bu sunumun ardından toplantının ilk bölümü tamamlandı.

Toplantının ikinci bölümünde ise Türkiye’de otomotiv sektöründe faaliyet gösteren sendikaların temsilcileri, Küresel otomotiv tedarik zincirlerinin bir parçası olarak Türkiye’de işçiler konulu panelde bir araya geldi. Seminerin devamında Özen Yasası’nın Desteklenmesi ile ilgili bir proje örneği ele alınırken, günün son paneli “Sahada Dönüşümü Etkinleştirin: Şikayet ve Çatışma Çözümü” başlığı ile yapıldı.

Seminerin ikinci gününde gerçekleştirilen son panelin konu başlığı, “Tedarik Zinciri Durum Tespit Yasası’nın Temel Unsuru olarak Risk Analizi ve AB Kurumsal Sürdürülebilirlik Durum Tespit Direktifine Genel Bakış” olurken, seminer son bölümde düzenlenen Çalıştay ile tamamlandı.

İstanbul’da düzenlenen seminere Genel Başkan Yardımcımız Uysal Altundağ, Genel Sekreterimiz Taliphan Kıymaz, Genel Başkan Danışmanımız Helmut Lense ve sendikamız Dış İlişkiler Dairesi uzmanları katıldı.

Alın terinin karşılığını almak, güvenceli çalışma koşulları ve yüzbinlerin dayanışma gücüne sahip olmak için siz de hemen Büyük Türk Metal Ailesine katılın!

Türk Metal'e Üye Ol
Türk Metal'e Üye Ol