2 ŞUBAT’TA GREVE ÇIKACAĞIZ!
2 ŞUBAT’TA GREVE ÇIKACAĞIZ!

Bursa 2 Nolu Şubemizin 1. Olağan Genel Kurulu 20 Ocak 2018 tarihinde Bursa’da yapıldı. Genel Başkanımız Pevrul Kavlak, Divan Başkanlığa seçildiği Genel Kurulda, MESS sürecinde gelinen son durum ile ilgili önemli açıklamalar yaptı. Genel Başkanımız Pevrul Kavlak’ın konuşması Olay TV’den canlı olarak yayınlandı. 

Bursa 2 Nolu Şubemizin 1. Olağan Genel Kurulunda sendikamız Türk Metal’in MESS Grup Toplu İş Sözleşmesi sürecinde çok önemli kararlar aldığına dikkat çeken Genel Başkanımız Pevrul Kavlak, “17 Ocak’ta arabulucu raporu elimize ulaştı, biz de 18 Ocak’ta derhal toplanarak Grev kararımızı aldık. Hemen arkasından, hiç beklemeden yasal olarak mümkün görünen en erken tarih olan 2 Şubat itibariyle de grev uygulama kararını aldık. Allah nasip ederse 2 Şubat’ta greve çıkacağız” dedi.

Genel Başkanımız Pevrul Kavlak’ın Bursa 2 Nolu Şubemizin 1. Olağan Genel Kurulunda yaptığı konuşmasından satırbaşları;

2 Şubat itibariyle de grev uygulama kararını aldık.

“Evet, zamanı geldi. Buradan ilan ediyorum. Bunlar, işçiyi oyalıyor diyenlere inat söylüyorum. Bunlar grev kararı alamaz diyenlere söylüyorum. Alayına söylüyorum, alayına. Yasal süreç sona erdi. Arabulucu raporu, 17 Ocak Çarşamba günü akşam mesai bitimine yakın Genel Merkezimize ulaştı. Biz de 18 Ocak Perşembe günü derhal toplanarak grev kararını aldık. Tekrar ediyorum: 18 Ocak itibariyle grev kararımızı aldık. Yasa gereğince 6 işgünü içinde işverenin elinde olacak şekilde de tebligatlarımızı noter aracılığıyla gönderdik.  Değerli arkadaşlarım tekrar ediyorum 17 Ocakta arabulucu raporu elimize ulaştı. Biz de 18 Ocak’ta derhal toplanarak grev kararımızı aldık. Hemen arkasından, hiç beklemeden yasal olarak mümkün görünen en erken tarih olan 2 Şubat itibariyle de grev uygulama kararını aldık. Allah nasip ederse 2 Şubat’ta greve çıkacağız.”

Hakkımızı alana kadar, mücadele edeceğiz.

“Grev kararımız, bir savaş ilanı değildir. Bu karar üretim rekorları kıran işçimizin size cevabıdır. Bu karar hiçe saydığınız emeğin, alın terinin size tepkisidir. Herkes bilsin ki, alanlara çıkmayı da, sokaklara dökülmeyi de, greve gitmeyi de biz istemedik. Bizim çözüm aradığımız yer her zaman için müzakere masası oldu. Ama siz o masayı hiç ciddiye almadınız. Belki ertelenen grevlere belki OHAL’e güvendiniz. Ama değil OHAL, hangi hal olursa olsun size yemin olsun hakkımızı alana kadar, mücadele edeceğiz. Biz tamam diyene kadar hiçbir işyerinde huzur olmayacak, barış olmayacak. Bu bizim sözümüzdür.”

Bizim hak ettiğimizden fazlasında gözümüz yok, sadece hakkımızı istiyoruz.

“Buradan tüm Türkiye’ye sesleniyorum, yalanlara inanmayın, bizim hak ettiğimizden fazlasında gözümüz yok. Sadece ama sadece hakkımızı istiyoruz. Sayın Başbakan’ın Esnaf Buluşması’nda dediği gibi büyüyen pastadan payımızı istiyoruz. Eğer bugün Türkiye, yedi düvele kafa tutabiliyorsa bunda Türk Metal üyesinin payı büyüktür. Eğer bugün Türkiye, bütün ekonomik saldırılara rağmen dimdik ayakta durabiliyorsa bunda Türk Metal üyesinin payı büyüktür. Herkes biliyor ki, Türk Metal’in örgütlü olduğu işyerleri Türkiye’nin en önde gelen kuruluşlarıdır. Bunlar, kar rekorları kıran üretimde, kalitede, verimlilikte dünyayla yarışan kuruluşlardır. Buradan Sayın Başbakan’a seslenmek istiyorum. Bu ülkede pasta büyüdüyse bu büyümede Türk Metal üyesinin payı büyüktür. Ama siz de biliyorsunuz, o pasta büyüdükçe payımız küçüldü. Bizim fazlasında gözümüz yok. Bizi, herkes gibi siz de iyi bilirsiniz. Bizim için vatan denince, akan sular durur. Bu memleketin kılına zarar veren önce karşısında bizi bulur. Onun için bizim grev kararımız, son çaremizdir.”

Hala vakit varken, bu sözleşmeyi masada bitirelim.

“Sayın Cumhurbaşkanı’mıza da seslenmek istiyorum. Sınırlarımızın hemen yanı başında Ülkemiz için bu kadar kritik bir süreç yaşanırken biz ne sokaklara dökülmek ne de greve çıkmak istedik. Meydanlara çıktıysak, greve kararı aldıysak bilin ki bu bizim tercihimiz değildir. Bu, işçinin MESS’in uzlaşmazlığına cevabıdır. Bu, emekçiyi hiçe sayan MESS’e tepkidir. Bunun bizim tercihimiz olmadığını buradan bir kez daha uzlaşma çağrısı yaparak göstermek istiyorum. Bir kez daha MESS’e sesleniyorum: bitmeyen sözleşme yoktur. Bu sözleşme de, her sözleşme gibi öyle ya da böyle bitecek. Ama emin olun herkes için ama herkes için en iyi sözleşme, masada biten sözleşmedir. Çünkü çalışma barışı en iyi masada biten sözleşmeyle sağlanır. Yoksa bugün hesabını yaptığınız üç kuruşun maliyeti yarın çalışma barışı için, hepimiz için asıl önemlisi de ülkemiz için çok ağır olur. Bizim gizlimiz saklımız yok.

Buradan açık açık ifade ediyorum. Evet, grevimiz ertelenebilir. Evet, sözleşmemiz Yüksek Hakem’e gidebilir. Ve evet, Yüksek Hakem’e giden diğer sözleşmeler gibi bizi de üç kuruş zamma mahkûm edebilirsiniz. Bunların hepsi ihtimal dahilinde. Hepsi olabilir. Nasıl bir rastlantıysa Yüksek Hakem Kurulu ilkelerinden bazılarını geçtiğimiz ay değiştirdi. Örneğin hakemde biten sözleşmelerde Kıdem zammının verilmeyeceğini söyledi. Daha önce böyle bir şey yoktu. Bunların nereden çıktığını, bilmiyoruz. Ama Canınız sağ olsun. Ne derseniz deyin. Neyi değiştirirseniz değiştirin. Bizim kafamızı değiştiremezsiniz. Biz bu kıdem zammını alacağız. Eğer yangına böyle körükle giderseniz, bundan sonra ne olur biliyor musunuz? Ben size söyleyeyim. O zaman işyerlerinde barış olmaz, huzur olmaz. Üretimdeki, karlardaki, verimlilikteki o rekorlar artık kırılmaz. Siz de mutsuz olursunuz biz de, sizde de huzursuz olursunuz bizde de. Onun için, gelin, uzattığımız eli havada bırakmayın. Gelin, hala vakit varken, bu sözleşmeyi masada bitirelim. Gelin uzlaşalım, el sıkışalım, imzamızı atıp işe koyulalım. Yeniden üretim, kar ve verimlilik rekorları kıralım. Sizin de yüzünüz gülsün, bizim de yüzümüz gülsün. Üretelim, kazandıralım. Ama biz de kazanalım. Bu, hepimizin bu ülkeye borcudur. Biz uzlaşmaya hazırız. Karar sizin. O kararın vebali sizin boynunuzadır.”

Bursa 2. Nolu Şubemizin 1. Olağan Genel Kurulunda Divan Başkanlığına Genel Başkanımız Pevrul Kavlak seçilirken, Divan Başkan Vekilliklerini Genel Başkan Yardımcımız Mesut Gezer, Genel Mali Sekreterimiz Uysal Altundağ ve İstanbul 1 Nolu Şube Başkanımız Murat Salar yürüttü.

Yazaki Genel Müdürü Metin Türk, Yazaki İnsan Kaynakları Kıdemli Müdürü Gonca Yonar, Yazaki Mudanya Fabrikası Müdürü İlhan Kesim, Yazaki Personel Müdürü İbrahim Yıldırım, Beltan İnsan Kaynakları Müdürü Halit Tosyalı, Beltan Üretim Müdürü Şenai Çobanoğlu, Karsan İSG ve Endüstriyel İlişkiler Yöneticisi Pınar Kalemci, Karsan Endüstriyel İlişkiler Uzmanı Ömer Aydınlı, Genel Başkan Yardımcılarımız Yücel Yücel ile Yusuf Ziya Odabaş’ın katıldığı genel kurula çok sayıda davetli ve üyemizde katıldı.

Tek aday listesinin olduğu genel kurulda Şube Başkanlığına Mustafa Tüfekçi, Şube Sekreterliğine Serhat Erken, Şube Mali Sekreterliğine Ferruh Topuk, Şube Teşkilatlandırma Sekreterliğine Timurel Sevindi ve Şube Eğitim Sekreterliğine Sefa Aydın seçildiler.

Alın terinin karşılığını almak, güvenceli çalışma koşulları ve yüzbinlerin dayanışma gücüne sahip olmak için siz de hemen Büyük Türk Metal Ailesine katılın!

Türk Metal'e Üye Ol
Türk Metal'e Üye Ol